Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα μεταναστών και προσφύγων

Eurokinissi

Τα διογκωμένα προβλήματα των προσφύγων που συνεχίζονται, καθώς, εάν σωθούν από τα πολύνεκρα ναυάγια, βρίσκονται αντιμέτωποι με «κλειστά σύνορα» και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κατήγγειλε σε σχετική Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Το περιεχόμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, παγίωσε τα κλειστά σύνορα, τον εγκλωβισμό, τις φυλακίσεις, την παροχή ασύλου με το σταγονόμετρο, τις απελάσεις και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των απελπισμένων προσφύγων στα "hot spots" των ελληνικών νησιών και στους προσφυγικούς καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η μείωση των προσφύγων και μεταναστών που από τα παράλια της Τουρκίας φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου συνοδεύεται την ίδια στιγμή από τη δραματική αύξηση της ροής προσφύγων από τα παράλια της Λιβύης προς την Ιταλία με συνεχή πολύνεκρα ναυάγια, από τα οποία 880 νεκροί και αγνοούμενοι καταγράφηκαν τις τελευταίες μόνες μέρες. Τα κυκλώματα των διακινητών "ζουν και βασιλεύουν", διευρύνοντας τη δράση τους και τα κέρδη τους, εκμεταλλευόμενοι τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς καταστολής από τους οποίους υποτίθεται πως διώκονται.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντα των διαφορετικών καπιταλιστικών κρατών οξύνονται και ενισχύουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που προκαλούν την προσφυγιά. Για όλα αυτά έχουν μεγάλες ευθύνες η ΕΕ και οι σύμμαχοί της οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το απάνθρωπο αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ στις οποίες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην όξυνση και διόγκωση του προβλήματος που αποδεδειγμένα προκαλεί η ίδια η πολιτική της, οι κανονισμοί και οι συμφωνίες της που είναι σε βάρος των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών;

Με ποια αιτιολογία και με ποιο δικαίωμα αρνείται:

-- Την άμεση, ασφαλή μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στον τόπο προορισμού τους;

-- Την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που έχουν δεχθεί ιμπεριαλιστική επίθεση;

-- Τη συγκρότηση ανοιχτών και ανθρώπινων, οργανωμένων από το κράτος, χώρων φιλοξενίας με δωρεάν, επαρκή και υγιεινή σίτιση, περίθαλψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους αρρώστους, τις εγκύους, τα παιδιά, ανθρώπινη μεταχείριση και σεβασμό των δικαιωμάτων;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρά τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα στο ναυάγιο ξεριζωμένων στη Λέρο(2023-02-07 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με την «κανονικότητα» να πνίγονται ξεριζωμένοι(2022-12-21 00:00:00.0)
Στο έλεος της κακοκαιρίας οι ξεριζωμένοι στα νησιά(2020-01-08 00:00:00.0)
Κινητοποίηση προσφύγων στα Διαβατά(2018-05-25 00:00:00.0)
Αλλοι 25 πρόσφυγες στην Εύβοια(2003-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ