Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Διεκδικεί έργα υποδομών για την πόλη

Με την επισήμανση ότι «οι βασικοί πολιτικοί σχεδιασμοί της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου», η διοίκηση της Πάτρας αποφάσισε τη διεκδίκηση χρηματοδότησης σειράς έργων που να καλύπτουν ανάγκες υποδομών της πόλης, μέσα από την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα. «Εχουμε τονίσει ότι αξιοποιούμε την οποιαδήποτε δυνατότητα χρησιμοποίησης προγραμμάτων, γιατί αυτά τα λεφτά προέρχονται από τη φοροληστεία και την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης» σημείωσαν οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας και Χρήστος Κορδάς, παρουσιάζοντας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο Δήμο, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Κατά την εισήγησή τους, οι δύο αντιδήμαρχοι υπογράμμισαν ότι «οι κατευθύνσεις, τα μέτρα και οι όροι υλοποίησης του ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στην ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι εξηγείται γιατί σήμερα είναι "μη επιλέξιμα" βασικά έργα όπως ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικός καθαρισμός, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κ.λπ. Γνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ιδιαίτερες στοχεύσεις, που αφορούν και το χτύπημα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και την επιτάχυνση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δήμο, σημείωσαν ότι «σήμερα εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ 158 εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αρα, αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να ήταν μόνιμες, να μην εξαρτώνται από κανένα πρόγραμμα και έτσι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία βασικών υπηρεσιών για τη λαϊκή οικογένεια, όπως των παιδικών σταθμών. Επίσης, πολλά θα μπορούσαμε να πούμε στο ζήτημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και πώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα συμβάλλουν σε αυτές. Θα περιοριστούμε σε ένα: οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για το θάψιμο των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες επιτάχυναν τη διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και στη δημιουργία νέων "επιχειρηματικών δραστηριοτήτων" στην αγροτική παραγωγή, βλέπε βορειοδυτική Αχαΐα και Ηλεία. Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, βρίσκεται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».

«Η θέση μας είναι και διεκδικούμε το σύνολο των λαϊκών αναγκών να καλύπτεται με αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση έργα αναγκαία και υποδομές για την πόλη μας», σημείωσαν οι Δ. Πλέσσας και Χ. Κορδάς. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στα συγκεκριμένα έργα που προτείνονται και αφορούν αναγκαίες υποδομές για την πόλη της Πάτρας: «Είναι μέρος των συνολικών προτάσεων του Δήμου μας, οι οποίες δεν περιορίζονται στα όρια του αστικού περιβάλλοντος που θέτουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά στο σύνολο των γεωγραφικών ορίων του Δήμου, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται, αλλά και βελτιώσεις παραμέτρων στις κοινωνικές δομές και τη λειτουργία της πόλης».

Ανάμεσα στις προτάσεις της διοίκησης του Δήμου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν: Αποκατάσταση φέρουσας ικανότητας - αντισεισμική θωράκιση κτιριακών υποδομών. Ολοκλήρωση βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Βελτίωση προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε υποδομές και υπηρεσίες. Ενίσχυση υποδομών Παιδείας και Αθλητισμού. Ορθολογικές παρεμβάσεις για την κάλυψη των πολεοδομικών και κυκλοφοριακών αναγκών της πόλης.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Παρεμβάσεων έγινε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου Πάτρας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org