Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς καύσιμα ο Δήμος Γόρτυνας

...αδυνατεί να μαζέψει τα σκουπίδια

Αδυνατεί να προχωρήσει ο Δήμος Γόρτυνας στην Κρήτη στην αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς δεν μπορεί να αγοράσει καύσιμα για τα απορριμματοφόρα. Ο εν λόγω δήμος είναι ένας εκ των δύο (ο άλλος είναι ο Δήμος Σαλαμίνας) που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης και επιτήρησης καθώς δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κάτι που επιβάλλεται βάσει αντιλαϊκού νόμου που ίσχυε και διατήρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο νόμος προβλέπει τον περιορισμό των δαπανών δήμων που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξυγίανσης μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Ο δήμος ζητά από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να εξοφλήσει η ίδια τα τιμολόγια για πέντε τόνους καυσίμων που είναι απαραίτητοι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Η ΚΕΔΕ ζητά να δοθεί λύση από το υπουργείο, παρατείνοντας και μετά τον Απρίλη τη δυνατότητα που είχε δοθεί στους υπό επιτήρηση δήμους να μπορούν να κάνουν και άλλες δαπάνες πέραν της μισθοδοσίας.

Να σημειώσουμε ότι η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης έχει σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών, δηλαδή τη «λούζονται» τα ίδια τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται: Αμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ