Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
«Πόλεμος» δηλώσεων και πόλωση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κάθε μέσο και όπλο προπαγάνδας επιστρατεύουν πλέον οι ηγέτες των δύο μπλοκ, υπέρ και κατά, της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιούνη, με στόχο την πόλωση και χειραγώγηση του βρετανικού λαού στα διλήμματα των αστών.

Αίσθηση δημιούργησαν, έτσι, χτες, αφενός ο παραλληλισμός που έκανε ο έως πρότινος δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), Μπόρις Τζόνσον, ανάμεσα σε ΕΕ και τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ, αφετέρου η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, πως σε περίπτωση Brexit θα ικανοποιούνταν το «Ισλαμικό Κράτος» και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν...

Η δήλωση - σύγκριση του Μπόρις Τζόνσον ανάμεσα σε ΕΕ και Α. Χίτλερ, που έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Τέλεγκραφ», προκάλεσε χτες την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ υποστήριξε ότι αδυνατεί να μείνει σιωπηλός μπροστά σε τέτοιες δηλώσεις, μολονότι, όπως ισχυρίστηκε, η ΕΕ μένει στο περιθώριο της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία ενόψει δημοψηφίσματος. Κατηγόρησε, τέλος, τον Τζόνσον για «πολιτική αμνησία» και «ξεπέρασμα των ορίων μίας λογικής συζήτησης». Βεβαίως, ο Τουσκ ...ξεχνάει ότι η ΕΕ εκθειάζει τους συνεργάτες των ναζί σε μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ισχυρίστηκε ότι τυχόν νίκη του στρατοπέδου υπέρ του Βrexit θα προκαλέσει ικανοποίηση σε «Ισλαμικό Κράτος» και Πούτιν και στους «εχθρούς της Βρετανίας». Επανήλθε στις πρόσφατες δηλώσεις του περί πιθανού ξεσπάσματος Γ' Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπτωση Βrexit, ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν υπονόησε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί την επομένη του δημοψηφίσματος...

Στο μεταξύ, αρθρογράφοι των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προέβαλαν χτες υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, που αντικρούουν τις επίσημες εκτιμήσεις ότι τυχόν Brexit θα βλάψει την οικονομία. Σημείωσαν έτσι τη θέση «πολλών επιχειρηματιών» ότι το Brexit θα αυξήσει τις δυνατότητες της βρετανικής οικονομίας, επικαλούμενοι τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το ενδεχόμενο συμφωνιών με άλλες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Ανέδειξαν, μάλιστα, έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βρετανίας, ότι το στρατόπεδο υπέρ του Brexit κερδίζει έδαφος ανάμεσα στις επιχειρήσεις.

Ενδιαφέρον έχουν τέλος και οι τάσεις που καταγράφονται στα γραφεία στοιχημάτων της Βρετανίας. Η εταιρεία στοιχημάτων «Betfair» ανακοίνωσε χτες ότι η πιθανότητα ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ αυξήθηκε στο 73% (από 70% πριν δύο βδομάδες).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατέλειωτα παζάρια και κόντρες εντός και εκτός(2018-11-13 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις μονοπωλίων ενόψει Brexit(2017-01-19 00:00:00.0)
«Είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ» ...μέχρι να φύγουμε(2016-10-21 00:00:00.0)
Με κάθε αποτέλεσμα θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση(2016-06-24 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις ενόψει δημοψηφίσματος(2016-06-14 00:00:00.0)
Τα «στρατόπεδα» στην τελική ευθεία(2016-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ