Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συμφωνία για τους ανήλικους μαχητές στο αντάρτικο

ΑΒΑΝΑ.--

Αλλες δύο επιμέρους συμφωνίες ανακοινώθηκαν τις περασμένες μέρες στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στην κουβανική πρωτεύουσα (ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC - EP). Η πρώτη αφορά την έξοδο των κάτω των 15 χρόνων που βρίσκονται στις μονάδες των FARC-EP και η δεύτερη την προστασία των παιδιών και των εφήβων. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών Ιβάν Μάρκες «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με την εθνική κυβέρνηση 21 έφηβοι κάτω των 15 που είναι στις μονάδες μας, καθώς και εκείνοι που έχουν βγει τα τελευταία δύο χρόνια, να μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στις κοινότητες καταγωγής τους». Επίσης, υπάρχει ειδική μέριμνα να απαλλαγούν από την πιθανή ποινική ευθύνη όπως και από την κατηγορία που σηκώνει η αστική τάξη για «εξέγερση». Ακόμα, σημειώνεται στη συμφωνία ότι «οι δύο πλευρές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να θεσπίσουν μηχανισμούς που εγγυώνται τα δικαιώματα των παιδιών και της νεολαίας, μέσω διεθνών οργανισμών όπως το Γραφείο του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Κέντρου Κάρτερ, και εξειδικευμένους οργανισμούς που θα επιλέγουν για τη νομική υπόσταση και την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τη συμφωνία αυτή».

Βεβαίως, το ζήτημα της συμμετοχής των παιδιών στον ένοπλο αγώνα χρησιμοποιείται από την αντιδραστική κυβέρνηση, για να δυσφημίζει το επαναστατικό αντάρτικο κίνημα. Γίνεται λόγος για πάνω από 11.000 παιδιά που «εξαναγκάστηκαν» να ενταχθούν σε αυτό από το 1975 έως σήμερα. Χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των παιδιών, κρύβονται οι πραγματικές αιτίες που δεν είναι άλλες από την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία ενάντια στο λαϊκό κίνημα, τους γονείς τους, τη διάλυση της ζωής τους.

Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2012 με μια ατζέντα 6 σημείων και στόχο να υπογραφεί συμφωνία για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που κρατάει σχεδόν 50 χρόνια. Εχουν ήδη καταληχθεί σε αυτά τα 4 χρόνια οι εξής 5 επιμέρους για: την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική εκπροσώπηση, την αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης. Μένει το έκτο σημείο, δηλαδή συμφωνία για τη λεγόμενη μη «χρήση των όπλων και την επιβεβαίωση της συνολικής συμφωνίας», και μόνο τότε θα ισχύσει συνολικά η συμφωνία.

Επίσης, χτες ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, αναφερόμενος στην προετοιμαζόμενη συμφωνία ειρήνης είπε ότι αυτή «θα θωρακιστεί νομοθετικά για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ