Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Γενικόλογη συμφωνία για διάλογο

Από τις συζητήσεις στη Βιέννη ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν
Από τις συζητήσεις στη Βιέννη ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν
Σε μια γενικόλογη διάθεση για διάλογο κατέληξαν τη Δευτέρα το βράδυ οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, που συναντήθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν για τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά από προτροπή των συμπροέδρων της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), των ΥΠΕΞ Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας. Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός αυτός είναι ο διαμεσολαβητής για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από το 1994 που τελείωσαν οι πολεμικές συγκρούσεις, χωρίς να υπογραφεί ποτέ συνθήκη ειρήνης. Οι Πρόεδροι συναντήθηκαν αρχικά με την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ, στη συνάντηση με τους δύο Προέδρους πήραν μέρος οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέ Ντεσί, οι πρέσβεις των χωρών και υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση». Σημειώνεται επίσης ότι «οι Πρόεδροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης. Για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω συνέχισης της βίας, συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ένα μηχανισμό τήρησης της εκεχειρίας του ΟΑΣΕ, επίσης για την ανταλλαγή δεδομένων για τους αγνοούμενους μια επιτροπή υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ταυτόχρονα συμφώνησαν σε ένα επόμενο γύρο των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνη σε τόπο όπου θα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση».

Το αποτέλεσμα της συνάντησης εκτιμήθηκε από τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Γαλλίας ότι «δίνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας», ενώ από τις δύο κυβερνήσεις των εμπόλεμων χωρών, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, δεν παρέλειψαν τις προειδοποιήσεις προς την άλλη πλευρά ότι «θα απαντήσουν σε όποια πρόκληση». Η αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (όπου από τις 2 Απρίλη ξεκίνησαν στρατιωτικές συγκρούσεις) όπως και σε ολόκληρο τον Καύκασο έχει στο υπόβαθρό της ισχυρά συμφέροντα που σχετίζονται με την Ενέργεια, τους αγωγούς μεταφοράς της, τις σφαίρες επιρροής. Πρόκειται για τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας που στηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν και της καπιταλιστικής Ρωσίας, που θέλει τα καπιταλιστικά κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ στη δική της επιρροή. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή με αρμένικο κατά πλειοψηφία πληθυσμό, ήταν αυτόνομη περιοχή στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, που ανήκε στη ΣΔ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση η εθνικιστική έξαρση, ο πόλεμος του 1991 - '94 αξιοποιήθηκαν για να προωθηθούν συμφέροντα ξένα προς τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ