Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά των αντεργατικών μέτρων

Από χτεσινή κινητοποίηση εργαζομένων στη Λιόν
Από χτεσινή κινητοποίηση εργαζομένων στη Λιόν
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε δεκάδες πόλεις όλης της Γαλλίας, με επίκεντρο τις νέες αντεργατικές ανατροπές που η κυβέρνηση έθεσε στην τελική ευθεία, αλλά και μια σειρά αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και τους μισθούς κατά κλάδους (π.χ. σιδηροδρόμους).

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, αρκετοί συνδικαλιστές εμφάνιζαν σημαντική μερίδα των εργαζομένων να έχει διαθέσεις για δυναμικές διαδηλώσεις, ωστόσο φρένο σε κάτι τέτοιο βάζει ο προσανατολισμός που επιλέγουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς μπορεί να παραιτηθεί από την αντιλαϊκή στρατηγική που συνδιαμορφώνεται μαζί με τις άλλες αστικές τάξεις στην ΕΕ, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μονοπωλίων.

Κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχθεί και για αύριο 19 Μάη, ενώ ορισμένοι κλάδοι μιλούν για «κινητοποιήσεις διαρκείας», με ορίζοντα τα μέσα Ιούνη που ο νόμος «Ελ Κομρί» θα συζητηθεί και στη Γερουσία (ωστόσο με την ενεργοποίηση του αντιδραστικού άρθρου 49.3 του Συντάγματος ήδη θεωρείται πως οδεύει προς εφαρμογή).

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσκεκλημένος στο δίκτυο «Europe 1», προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και πάλι, εμφανίζοντας τις προσδοκίες του μεγάλου κεφαλαίου ως δικές τους, αλλά και μοιράζοντας φρούδες ελπίδες για πιθανή φορολογική «ελάφρυνση» π.χ. των νοικοκυριών «αν υπάρχουν τα περιθώρια», ξεκαθαρίζοντας πως «το καλοκαίρι θα δούμε τι δεδομένα έχουμε και τι μπορεί να γίνει»...

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι η γαλλική καπιταλιστική οικονομία «πάει καλύτερα», υποστηρίζοντας πως το δημόσιο έλλειμμα θα πάει «τουλάχιστον στο 3% (του ΑΕΠ) το 2017», πως «οι επενδύσεις επανεκκινούν» κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε και για την πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν (να ιδρύσει νέα πολιτική κίνηση), για τον οποίο δήλωσε ότι «έξω από την κυβέρνηση στην οποία σήμερα συμμετέχει, δεν υπάρχει εναλλακτική για την αριστερά... υπάρχει η εναλλακτική της δεξιάς». Πρόσθεσε, ακόμα, πως «αν η αριστερά δεν επεκταθεί, θα την παρασύρει η δεξιά ή η ακροδεξιά». Για το νόμο «Ελ Κομρί» επανέλαβε, φυσικά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αυτός να εφαρμοστεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, δηλώνοντας ότι προτιμά να τον θυμούνται ως άνθρωπο που έδρασε και όχι ως κάποιον που έμεινε αδρανής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ