Τετάρτη 18 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις στα λαϊκά στρώματα

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

«Η Αγκόλα είναι πλέον η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής με την ημερήσια παραγωγή της να ανέρχεται σταθερά στα 1.800.000 βαρέλια έναντι 1.400.000 βαρελιών που είναι η ημερήσια παραγωγή "μαύρου χρυσού" στη Νιγηρία», παραδέχθηκε χτες ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου, Ιμπε Κάτσικγου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στον αναβρασμό που προκαλεί στο νιγηριανό λαό η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα που αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου στη Νιγηρία κατά 67%.

Η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Νιγηρία θεωρείται αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η «ανάφλεξη» επιθέσεων ενόπλων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα και η έλλειψη επενδύσεων, με στόχο την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων στη χώρα, όχι προς όφελος των μονοπωλίων αλλά του λαού... Η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Νιγηρία πραγματοποιείται παράλληλα με τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της μείωσης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Οι δημοσιονομικές πιέσεις έδωσαν αφορμή στην κυβέρνηση του Νιγηριανού Προέδρου, Μουχαμάντι Μπουχάρι, να περικόψει σημαντικά τις εναπομείνασες κρατικές επιδοτήσεις σε καύσιμα με την τιμή του πετρελαίου πλέον να αυξάνεται κατά 67% προκαλώντας ασφυξία στα φτωχικά νοικοκυριά που απαρτίζουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του νιγηριανού λαού, αφού το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δίνοντας καθημερινά μάχη για επιβίωση. Σήμερα συνδικάτα, που εκπροσωπούν περίπου 6.500.000 εργαζόμενους, είχαν προγραμματίσει 24ωρη απεργία ενάντια στην «εγκληματική», όπως σημείωσαν, αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη Νιγηρία, αναδεικνύοντας εργασιακά και οικονομικά αιτήματα εκατομμυρίων εργατών που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, ομοσπονδιακό δικαστήριο την μπλόκαρε, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ