Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Μπλεγμένη» σε πολύπλευρα παζάρια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο ο απεσταλμένος της Παλαιστινιακής αρχής και επίτροπος Διεθνών Σχέσεων της «Φατάχ», Ναμπίλ Σάαθ, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες διεργασίες που εντείνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας επίδραση και στο Κυπριακό.

Αν και προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ενημέρωση, στις δηλώσεις του ο Σάαθ ανέφερε ότι «ο πρόεδρός μας θα επισκεφτεί σύντομα την Κύπρο. Θα υπάρξει μια κοινή Υπουργική Επιτροπή μεταξύ Παλαιστίνης και Κύπρου και μια τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Παλαιστίνης και νομίζω ότι όλα αυτά θα καταδείξουν την ισορροπία που η Κύπρος προσπαθεί να διατηρήσει μεταξύ της δέσμευσής της για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή και της δέσμευσής της σε αξίες και αρχές που δένουν την Κύπρο με την Παλαιστίνη». Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης, αναφερόμενος στην τριμερή Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, είπε πως πολλές χώρες που είναι φιλικές προς την Παλαιστίνη διατηρούν καλές σχέσεις και με το Ισραήλ, στηρίζοντας παράλληλα τον αγώνα των Παλαιστινίων για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα έχει ειρηνικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Γενάρη, ο Σάαθ ήταν αυτός που είχε εκφράσει την έντονη ενόχληση της παλαιστινιακής πλευράς για δηλώσεις (που χαρακτήρισε «ενοχλητικές») του προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι η Κύπρος βλέπει πλέον το Ισραήλ όχι «ως μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέλησή της στους Παλαιστινίους με τη βία, αλλά ως ένα μικρό κράτος, που παλεύει για επιβίωση παρά τις αντιξοότητες». Τότε ο Σάαθ είχε επικρίνει Λευκωσία αλλά και Αθήνα για τη στήριξη του Ισραήλ σε διάφορα όργανα της ΕΕ και μεταξύ άλλων κατέληγε: «Ο Παλαιστινιακός λαός περιμένει μια διόρθωση και μια εξήγηση... Δεν είμαστε αντίθετοι στο να επιδιώξει η Ελλάδα ή η Κύπρος να αναπτύξουν τα κοινά οικονομικά συμφέροντά τους με το Ισραήλ, αλλά τους καλούμε να παραμείνουν πιστοί στις κοινές μας αρχές».

Αντιδράσεις για δηλώσεις Ντενκτάς

Στο μεταξύ, νέες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα και «υπουργός Οικονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς (γιος του Ραούφ), αυτή τη φορά με δηλώσεις που έκανε τονίζοντας ότι το χρέος του ψευδοκράτους προς την Τουρκία θα πρέπει να το αποπληρώσουν και οι Ελληνοκύπριοι, όταν «λυθεί» το Κυπριακό. Οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για το χρέος διότι κράτησαν τους Τουρκοκύπριους σε «απομόνωση», ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εσκεμμένα προσπαθεί να «βλάψει» τη διαδικασία των συνομιλιών.

Μεταξύ άλλων, ο Ντενκτάς φέρεται να δήλωσε και ότι «δεν πιστεύω ότι διεξάγουμε διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) στις οποίες προστατεύονται κατάλληλα η πολιτική ισότητα και η ισότιμη κυριαρχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον Ν. Σαάθ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας(2017-11-09 00:00:00.0)
Συζητά η Λευκωσία(2005-02-08 00:00:00.0)
Αναμένονται τουρκικές κινήσεις υπό αμερικάνικη επίβλεψη(2004-01-23 00:00:00.0)
Αγνωστο το μέλλον των συνομιλιών(2000-11-25 00:00:00.0)
Εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ντενκτάς(1999-08-04 00:00:00.0)
Νέες αξιώσεις του Ντενκτάς(1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ