Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εντονη αντίδραση για τις αμερικανικές περιπολίες

Αναγγέλλει ενίσχυση των «αμυντικών υποδομών» για υπεράσπιση της κυριαρχίας της και της «ειρήνης»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη σφοδρή ενόχλησή της για τη νέα περιπολία πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εκφράζει η Κίνα, αποδίδοντας στην Ουάσιγκτον νέες ευθύνες για τη διατάραξη της «σταθερότητας» στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Αμυνας, μετά την εμφάνιση του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Γουίλιαμ Π. Λόρενς» στα ανοιχτά του υφάλου Φιέρι Κρος (γνωστού ως Γιονγκσού Τζιάο στην Κίνα) του συμπλέγματος Σπράτλι (Νάνσα), «κινητοποιήθηκαν» δύο μαχητικά αεροπλάνα τύπου J-11 και ένα περιπολικό αεροσκάφος Y-8, αλλά και ένα αντιτορπιλικό μαζί με δύο φρεγάτες (η μία πυραυλική) που προειδοποίησαν και το αμερικανικό πλοίο.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ, αφού σημείωσε ότι «η ενέργεια των ΗΠΑ απειλεί την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων και των υποδομών στον ύφαλο και είναι βλαβερή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε: «Η Κίνα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και ασφάλειάς της, υποστηρίζοντας ακόμα ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα στην περιοχή με τη ναυσιπλοΐα και τις υπερπτήσεις». Ο Λου ανέφερε ακόμα ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν σήμερα ακόμα να μη δέχονται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Στόχος αυτών των «περιπολιών» είναι η διατάραξη της τάξης σε θάλασσες και ωκεανούς, η αποστολή στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων σε περιπολίες αποτελούν απλά προκλητικές ενέργειες, υπογράμμισε ο Λου, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η «εξάσκηση» των στρατιωτικών «μυών» των ΗΠΑ στο όνομα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Αναρωτιόμαστε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι ΗΠΑ όσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και το σαμποτάρισμα της ειρήνης και της σταθερότητας», επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιανγκ Γιουζούν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές περιπολίες βεβαιώνουν πόσο λογική και αναγκαία είναι η ανάπτυξη «αμυντικών υποδομών» στην οποία προχωρά το Πεκίνο στα νησιά της περιοχής. Η Κίνα θα ενισχύσει τις ναυτικές και τις εναέριες περιπολίες όπως και τις αμυντικές της ικανότητες, για να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία, την ασφάλεια και την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κατέληξε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ