ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Σε όλο της το μεγαλείο έλαμψε χτες η υποκρισία των Βρετανών αστών μπροστά στη «Λερναία Υδρα» της διαφθοράς που το καπιταλιστικό σύστημα (το οποίο πιστά υπηρετούν) καλλιεργεί και θρέφει. Αφορμή έδωσαν τρία γεγονότα:
Α) Τα μάλλον απαξιωτικά σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στη βασίλισσα Ελισάβετ για τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν, πως είναι «πιθανώς οι πιο απίστευτα διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».
Β) Η προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδος «Κατά της Διαφθοράς» στο Λονδίνο με τη συμμετοχή ηγετών, επιχειρηματικών στελεχών, της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» και επενδυτικών εταιρειών που φορούν το μανδύα της «φιλανθρωπίας», όπως το δίκτυο «Omidyar».
Γ) Νέα στοιχεία από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης» σε σχέση με τους φορολογικούς παραδείσους σε 14 υπερπόντια εδάφη, αρκετά εκ των οποίων (π.χ. Νησιά Κέιμαν, βρετανικές «Παρθένοι Νήσοι») συνδέονται με το βρετανικό κράτος και τις βρετανικές τράπεζες στο Σίτι του Λονδίνου. Η συγκεκριμένη οργάνωση μάλιστα τονίζει ότι εάν αυτές οι βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις και η Βρετανία ήταν εγγεγραμμένες ως μια οντότητα, θα βρίσκονταν στην πρώτη θέση της μαύρης λίστας της οικονομικής αδιαφάνειας...
Τα απαξιωτικά σχόλια του Κάμερον για τη Νιγηρία είναι το λιγότερο υποκριτικά, αφού, ας μην ξεχνάμε, η διαφθορά καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες από Βρετανούς καπιταλιστές και μονοπώλια με πρώτη την πετρελαϊκή SHELL που κερδοσκόπησε από την εκμετάλλευση των νιγηριανών πετρελαίων, ενώ «χρύσωνε» επί σειρά ετών Νιγηριανούς αξιωματούχους καταπιεστικών καθεστώτων και κάλυπτε την κλοπή του πλούτου του νιγηριανού λαού σε βρετανικές τράπεζες. Γι' αυτό και δεν προκάλεσαν έκπληξη στον Νιγηριανό Πρόεδρο, Μουχαμάντου Μπουχάρι, που με νόημα δήλωσε: «Δεν χρειάζεται καμία απολογία από κανέναν. Μόνον επιστροφή των κλεμμένων που βρίσκονται στις βρετανικές τράπεζες. Αυτό ζητώ! Τι να την κάνω τη συγγνώμη;»...
Ομως, την ώρα που οι Βρετανοί αστοί κουνούν το δάκτυλο, προσπαθώντας να δώσουν μαθήματα «καταπολέμησης της διαφθοράς» στους άλλους, ξεχνούν τη σαπίλα του δικού τους «οίκου» και τους φορολογικούς παραδείσους που δημιούργησαν, επιτυγχάνοντας φοροδιαφυγή τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος των λαών.
Ο Ρίτσαρντ Μέρφι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «H Βρετανία φιλοξενεί αύριο μια σύνοδο κατά της διαφθοράς, παρότι ορισμένα από τα υπερπόντια εδάφη της είναι στο στόχαστρο για την υπερβολικά μεγάλη εύνοιά τους απέναντι σε κεφάλαια η προέλευση των οποίων δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Αυτά τα εδάφη είναι όλα παράγοντες του Σίτι, απ΄ όπου ελέγχεται ολόκληρο το σύστημα...».
Στοιχεία της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αποκαλύπτουν ότι οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έλαβαν 56,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επενδύσεις το 2014, όταν οι εκροές των άμεσων επενδύσεων αντιπροσώπευαν ταυτόχρονα ποσό 54,3 δισεκατομμυρίων. Αντίστοιχα, τα νησιά Κέιμαν καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την οικονομική αδιαφάνεια, καθώς έχουν ως εγγεγραμμένες περισσότερες από 15.000 διεθνείς εταιρείες.
Τέτοια στοιχεία αποσιωπήθηκαν χτες από αστικά ΜΜΕ. Αντ' αυτών, αναμετέδιδαν το διάλογο της Βασίλισσας με αστυνομικό αξιωματούχο όπως καταγράφηκε την Τρίτη από τηλεοπτική κάμερα, όπου η Ελισάβετ χαρακτήριζε τους Κινέζους αξιωματούχους «εξαιρετικά αγενείς», με αφορμή τη στάση τους σε πρόσφατη συνάντησή τους με την πρέσβειρα της Βρετανίας στο Πεκίνο....
Επίσης, το χρήμα ρέει στις εκστρατείες των δύο «στρατοπέδων» υπέρ και κατά της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη. Ανακοινώθηκε ότι οι εκστρατείες για την αποχώρηση της Βρετανίας πήραν «δωρεές» ύψους 8,2 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 10,5 εκατ. ευρώ) μέσα σε 81 ημέρες, ποσό ελαφρώς υψηλότερο από τα 7,5 εκατομμύρια λίρες (9,5 εκατ. ευρώ) που συγκέντρωσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.