Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12427

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Συγκεντρώσεις σήμερα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

ΣΕΛ.  10

Προαπαιτούμενα οι αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας

Κυβέρνηση και άλλα κόμματα του κεφαλαίου δεν μπορούν να κρύψουν ότι στήριξαν και στηρίζουν αυτήν τη στρατηγική

ΚΚΕ: Τα προκλητικά πανηγύρια της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι απανωτοί αντιλαϊκοί νόμοι και τα μνημόνια διαρκείας, όπως ο μόνιμος μηχανισμός παραγωγής σκληρών μέτρων - «αυτόματος κόφτης» - είναι τα αναγκαία προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους και ανάκαμψη, όπου κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο και χαμένος για μια ακόμη φορά ο λαός.

Οπως, επίσης, η κριτική των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι για τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η αυτόματη δημοσιονομική αναπροσαρμογή, οι ίδιοι έχουν βάλει τις βάσεις και την υπογραφή τους, ενώ συμφωνούν στη στρατηγική της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου, απ' την οποία απορρέουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μηχανισμοί.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυταπάτες;

«Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δεν λέμε την αλήθεια, προφανώς γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα». Μεταξύ άλλων, με αυτό το ...επιχείρημα προσπάθησε ο Αλ. Τσίπρας να αντικρούσει κατηγορίες της αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας και άλλοθι για την κυβέρνησή του, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή, κατά τη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Για μια ακόμα φορά είπε ψέματα. Αυταπάτες μπορεί να έτρεφαν όσοι ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι τον στήριξαν και τον ψήφισαν. Αυταπάτες που τους καλλιέργησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης ενός συστήματος έως το μεδούλι αντιλαϊκού, για τη δυνατότητα φιλολαϊκής μετάλλαξης της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, για τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του λαού. Ο ίδιος όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του, ήξεραν πολύ καλά ότι η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ο στόχος της ανάκαμψης προϋποθέτει αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας. Αυτό που επιχείρησαν και επιχειρούν είναι να περάσουν αυτήν την πολιτική με όσο το δυνατό μικρότερες εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, στηρίχθηκαν και στηρίζονται από το κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του.

Την Τρίτη, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε σε ό,τι αφορά τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών: «Ας μου επιτραπεί να ξεκαθαρίσουμε εδώ, για να διαλυθεί και η παραμικρή σκιά που μπορεί να έχει δημιουργηθεί. Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης (...) Πρόκειται για έναν θεσμό που προβλέπεται, ήδη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Προβλέπεται τόσο από τους μηχανισμούς twopack και sixpack όσο και από τον ελληνικό νόμο. Αυτό που προσθέσαμε εμείς δεν ήταν τίποτα άλλο από συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή της διόρθωσης σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της Συμφωνίας. Μιας διόρθωσης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούσαι, όταν δεν πιάνεις τους στόχους...».

Ομολόγησε, δηλαδή, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ είναι μονόδρομος τα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς. Αυτό δεν το ανακάλυψαν χτες. Η στρατηγική της λυκοσυμμαχίας είναι προ πολλού αποφασισμένη, με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και είναι ολετήρας για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι δεν τη γνώριζε; Οταν, μάλιστα, παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη, έχουν δεν έχουν μνημόνια και τρόικες.

Οταν ο Αλ. Τσίπρας περιδιάβαινε τα συνέδρια βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, διεθνή φόρα, λέσχες και ινστιτούτα των καπιταλιστών, καταθέτοντας διαπιστευτήρια για την ικανότητά του να διαχειριστεί την εξουσία τους στην Ελλάδα, να υπηρετήσει το στόχο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δεν το έκανε με την αυταπάτη ότι οι λύκοι θα γίνουν πρόβατα, αλλά γνωρίζοντας ότι η διαχείριση που διεκδικούσε ήταν από χέρι αντιλαϊκή. Οτι η καπιταλιστική οικονομία έχει τα «δόγματά» της, όπως ξεκαθάριζε ο τότε πρόεδρος του ΣΕΒ, που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Κι αυτά τα «δόγματα» υπαγορεύουν την αδιάκοπη αντιλαϊκή επίθεση, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που η ανάκαμψη της κερδοφορίας της παραμένει ζητούμενο.


36η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πορευόμαστε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. Τερματισμός και υποδοχή στο υπουργείο Αμυνας στις 6.30 μ.μ.

Για την 36η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Ελπίδα Παντελάκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.


ΣΕΛ.  7


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η άθλια πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα

ΣΕΛ.  4
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σκληραίνει το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες προσφύγων και λαών

ΣΕΛ.  9
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Διαμαρτυρίες χτες στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας

ΣΕΛ.  17
18 ΜΑΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυνατή Πανσπουδαστική ΚΣ για ισχυρούς - μαχητικούς Συλλόγους

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org