ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σκληραίνει το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι στις πλάτες προσφύγων και λαών

Η συμφωνία για το Μεταναστευτικό δεν είναι «νεκρή» διαμηνύει η Κομισιόν

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ένα «παιχνίδι» λέξεων και εντυπώσεων καταφεύγουν η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και η καπιταλιστική Τουρκία, καθώς το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που ξεκίνησαν με φόντο την «αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών» σκληραίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των προσφύγων αλλά και των λαών που επηρεάζονται.

Πολλά αστικά επιτελεία έσπευσαν να ερμηνεύσουν την προχτεσινή αναφορά του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι «για την ώρα δεν μπορούμε να αρχίσουμε» (την εφαρμογή της συμφωνίας που θα καταργεί τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες) ως «εμπλοκή» στη συμφωνία των δύο πλευρών. Ωστόσο, η συμφωνία δεν είχε ποτέ οριστικοποιηθεί, αφού και η έκθεση γνωμοδότησης της ΕΕ που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη βδομάδα προέβλεπε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνη. Οι δηλώσεις Σουλτς έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές στη νομοθεσία «κατά της τρομοκρατίας» (σ.σ. «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία και βιομετρικά διαβατήρια φαίνεται ότι αποτελούν τα βασικότερα σημεία τριβής) και συμπλήρωσε: «Ολες οι συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, βασισμένες στην εμπιστοσύνη, στην καλή θέληση, στην ανάληψη ευθυνών αλλά και πολιτικού ρίσκου, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολύ επικίνδυνη (κρίσιμη) συγκυρία. Η επίσκεψή μου (στις Βρυξέλλες) αφορά το να (μπορέσουμε να) δούμε την ίδια εικόνα, που περιλαμβάνει πολλές δυσκολίες, αλλά και επίσης να προσπαθήσουμε να ψάξουμε αν υπάρχουν διέξοδοι».

Επίσης, παράπονα διατύπωσε και πάλι ο Ερντογάν ότι τα ...υπεσχημένα 3 δισ. ευρώ για τους «πρόσφυγες» δεν έχουν ακόμα φτάσει.

Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν είναι «νεκρή» μετά την άρνηση της Αγκυρας να αλλάξει την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της και ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας.

Από τη μεριά της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανέφερε πως «η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», ενώ ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία... Αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, δεν θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα». Πάντως, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Σημειώνουμε ότι, προχτές, και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία - Μαργκάγιο, είχε χαρακτηρίσει «δουλειά στο γόνατο» τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στο επίκεντρο ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ύψωσε χτες ξανά τους τόνους απέναντι στις Βρυξέλλες. Επαναλαμβάνοντας διαρκώς τις τελευταίες μέρες ότι η «Δύση» και οι «εταίροι μας» «έχουν αφήσει την Τουρκία μόνη της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» (εκφράζοντας δυσφορία για τις διαφωνίες και ως προς την «αντιμετώπιση» του ΡΚΚ και ως προς την τακτική στη Συρία), χτες ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουν ότι εκείνοι έχουν το δικαίωμα (να αντιπαλέψουν την τρομοκρατία) αλλά αυτό το ίδιο το θεωρούν πολυτέλεια και μη αποδεκτό για εμάς. Θα το πω καθαρά: Αυτό λέγεται υποκρισία».

Πρέπει να είναι καθαρό πως όχι μόνο το παζάρι μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών δεν έχει σταματήσει, αντίθετα, δυναμώνει, αποκτώντας μάλιστα διαρκώς νέες διαστάσεις, με κάθε πλευρά να ενισχύει την αποφασιστικότητα με την οποία υπερασπίζεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της, σε μια σειρά από θέματα. Το ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» μπαίνει στο τραπέζι της μεταξύ τους «διαπραγμάτευσης» σε μια περίοδο που οι ευρύτερες εξελίξεις γύρω από τη Συρία και οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται.

Επίσης, είναι φανερό ότι τη δική τους επίδραση θα έχουν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, μετά την παραίτηση Νταβούτογλου και τις διεργασίες στο ΑΚΡ. Μόλις πριν από μερικές μέρες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αλλαγή του Τούρκου πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «είναι λίγο νωρίς να το προσδιορίσουμε αυτό, αν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο και, αν ναι, τι είδους... Προφανώς θα συζητήσουμε πρώτα με τις τουρκικές αρχές πώς θα προχωρήσουμε μπροστά».

Χτες, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει για ένα εξάμηνο τη διενέργεια ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν, που είχαν ζητήσει 5 χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).

ΛΑΡΙΣΑ
Φίδια και σκορπιοί στο στρατόπεδο προσφύγων

Το δράμα προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε καταυλισμούς συνεχίζεται. Οπως για παράδειγμα οι 800 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που παραμένουν στοιβαγμένοι στις σκηνές, στον τελείως ακατάλληλο χώρο του στρατοπέδου στη Μάνδρα, έξω από τη Λάρισα. Τα προβλήματα διαβίωσής τους είναι πάμπολλα και η φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης σχεδόν ανύπαρκτη. Ιδιαίτερα τώρα με τη ζέστη, εμφανίζονται συχνά στον καταυλισμό, ακόμα και μέσα σε σκηνές, φίδια και σκορπιοί, ενώ όσο θα αυξάνεται η θερμοκρασία ενόψει του καλοκαιριού, οι συνθήκες στις σκηνές θα είναι ανυπόφορες.

Αρκετές ώρες του 24ωρου, ιδίως βραδινές, δεν υπάρχει γιατρός στον καταυλισμό, τα ντους που έχουν εγκατασταθεί είναι ανεπαρκή - ορισμένα είναι χαλασμένα και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν - χρειάζεται να γίνεται καθημερινά το άδειασμα και η απολύμανση των τουαλετών, το φαγητό που δίνει η μία από τις δυο εταιρείες, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, δεν είναι καλής ποιότητας.

Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) ζητά από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το ΕΚΛ διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα: Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας να εξασφαλίσει να υπάρχει στον καταυλισμό κινητή μονάδα με τα σχετικά φάρμακα για περιπτώσεις τσιμπημάτων από τα ερπετά και ένας γιατρός στη διάρκεια όλου του 24ώρου. Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες - μετανάστες σε κατάλληλο στεγασμένο χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να προωθηθούν όσοι θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν στεγασμένα ανοιχτά κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο παραμένουν στη χώρα μας.

Παραμένουν χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι

Αρχισαν από χτες οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε μειωμένους ρυθμούς. Μετά τις μηδενικές ροές των προηγούμενων ημερών, άλλοι 139 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το τελευταίο 24ωρο σε τρεις περιπτώσεις σε Χίο (79), Σάμο (49) και Κω (11). Την ίδια ώρα, σε 1.987 ανέρχονταν οι πρόσφυγες που παραμένουν στην πύλη Ε1 και στην Πέτρινη Αποθήκη του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρησή τους. Πανελλαδικά, με βάση τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, χτες το πρωί σε όλη την Επικράτεια βρίσκονταν 54.542 πρόσφυγες.

Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα hot spots των νησιών, ζουν σήμερα 8.529 άτομα, και συγκεκριμένα 4.287 στη Λέσβο, 2.332 στη Χίο και 1.117 στη Σάμο. Περίπου 2.000 μένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, καθώς ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου και μετά την παρέλευση 25ημέρου δεν έχουν λάβει απάντηση. Στη Σάμο, σε ανοικτές δομές, εκτός hot spot, ζουν 167 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν τις 20/3. Τέλος, στη Λέσβο σε ανοικτές δομές στην περιοχή του Μανταμάδου ζουν 452 πρόσφυγες - μέλη ευάλωτων ομάδων και 74 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Εξάλλου, χτες, 271 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά στον Ελαιώνα. Ετσι, στο λιμάνι παραμένουν 1.716 άνθρωποι.

Εξάλλου, απ' όταν έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος για τους πρόσφυγες, έχουν αυξηθεί οι παράτυπες διελεύσεις. Διακινητές που δρουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ, προωθούν πρόσφυγες προς τη Σερβία. Τα ραντεβού δίνονται σε ξενοδοχείο, κοντά στον αυτοκινητόδρομο που ανεβαίνει προς τα Σκόπια, όπου ένα μικρό χωριό από σκηνές έχει εγκατασταθεί σε πάρκινγκ. Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, μπορεί κανείς να διασχίσει τα σύνορα από το ελληνικό χωριό Χαμηλό, πέντε χιλιόμετρα από την Ειδομένη, με κατεύθυνση το Μόιν, ένα φτωχό προάστιο της πόλης Γευγελή της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, στον οποίο εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, κλείνει τα σύνορα για τους ξεριζωμένους και ανοίγει τις διαδικασίες για απελάσεις προσφύγων στη γειτονική χώρα και μέσω αυτής στις χώρες καταγωγής τους. «Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Ελλάδα για όλη τη δουλειά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει έως τώρα, για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», ανέφερε ο Πίτερ Σάδερλαντ και έκανε λόγο για τη διαθεσιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη ενεργού ρόλου.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και ο Δήμος Χαϊδαρίου τη Δευτέρα 16 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ), διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Οι τελευταίες εξελίξεις και η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης».

Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Συντ/κής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και η Μάρη Λαυρεντιάδου, μέλος του προεδρείου της ΕΕΔΔΑ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ