Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αποφασισμένος να συγκρουστεί για το κεφάλαιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εργοδοτικής οργάνωσης ΤΟΒΒ (μιας από τις μεγαλύτερες στη χώρα), στο φόντο και των εξελίξεων στο (κυβερνών) ΑΚΡ, όπου οι διαφωνίες για τις συμμαχίες και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να καταλήξουν ακόμα και σε αποχωρήσεις, στο έκτακτο συνέδριο στις 22 Μάη.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα της προεδρικής δημοκρατίας, αφού, όπως φαίνεται, σημαντικό τμήμα της πλουτοκρατίας εκτιμά ότι έτσι θα διευκολυνθεί η γοργή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για να στηρίξει τα συμφέροντά της σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενου ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, που στην ίδια συνάντηση είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Δεν μπορείτε να φέρετε ένα τέτοιο προεδρικό σύστημα χωρίς να χυθεί αίμα...».

Να σημειωθεί ότι η έκβαση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα εξαρτηθεί και από τις εσωκομματικές εξελίξεις σε άλλους χώρους, εκτός του ΑΚΡ, όπως το εθνικιστικό ΜΗΡ. Μετά την προσφυγή μερίδας στελεχών στα δικαστήρια, αναμένεται έκτακτο συνέδριο, όπου αν τελικά επικρατήσει μια μερίδα που προκρίνει τη συνεργασία με το ΑΚΡ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνολικότερες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org