Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δυσεξήγητο

«Λαμβάνονται αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας. Δεν διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να φτάσουμε σε μια κατάσταση, ώστε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα είναι υπό εποπτεία. Σε αυτό, το αντίμετρο - στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης - δεν είναι: παίρνω αυτά τα μέτρα και αντικαθιστώ κάποια άλλα προηγούμενα, αλλά ότι παίρνω μια σειρά μέτρα που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα προστασίας, ώστε να διαμορφώνω ένα πλέγμα ανάπτυξης. Δίπλα σ' αυτά, έχουμε τον αναπτυξιακό νόμο, έχουμε μέτρα μη δημοσιονομικού κόστους, τα οποία, όμως, μπορεί να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγής και της διαβίωσης. Δίπλα σε αυτά έχουμε μέτρα που αφορούν το κοινωνικό κράτος και εκεί πρέπει να ρίξουμε βάρος. Αυτό απαιτεί ένα σταθεροποιημένο, έστω και σχετικά, τραπεζικό σύστημα, μια διαδικασία επιστροφής των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα διαμορφώσουν μια νέα κατάσταση ρευστότητας και επιπλέον μέτρα που, δυστυχώς, και αυτά τα διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, όπως είναι η διαδικασία συμψηφισμού χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα». Αν δεν καταλάβατε τι προσπαθεί να πει ή τι προσπαθεί να ΜΗΝ πει, αλλά να κρύψει, μπουρδουκλώνοντάς τα, ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», για εξήγηση ανατρέξτε στο πρωτοσέλιδο του χτεσινού «Ριζοσπάστη»: Πανηγύρια και εξαπάτηση για την αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος...

Ποιος είναι ο πιο πλούσιος;

Ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής, που έχει το θράσος στη Βουλή να κάνει κηρύγματα ηθικής, βρέθηκε χτες με μια δήλωση «πόθεν έσχες» που θα τη ζήλευαν ακόμα και μεγαλοεπιχειρηματίες! Ο Μιχαλολιάκος είναι ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός, με ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 271.000 ευρώ, 10 ακίνητα, καταθέσεις 183.372 ευρώ και συμμετοχή σε δύο επιχειρήσεις. Είναι ιδιοκτήτης 4 καταστημάτων με ποσοστό 25% αλλά και 1 άλλου ακινήτου, ενώ 4 καταστήματα εμφανίζεται ότι διαθέτει και η γυναίκα του, καθώς και 1 διαμέρισμα. Καραμπινάτη αστική τάξη, δηλαδή, ο κατά τ' άλλα αντισυστημικός. Καμιά πρωτοτυπία. Πάντα πίσω από το φασιστικό λαϊκισμό και ρητορεία κρύβονταν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τμήματα του κεφαλαίου. Πάντα οι ηγέτες του φασισμού ανήκαν στην αστική τάξη. Το μίσος τους για το ΚΚΕ και για τον κομμουνισμό, για την εργατική τάξη και το κίνημά της είναι, λοιπόν, φυσικό αποτέλεσμα της ταξικής τους θέσης! Αυτά τα φασιστοειδή είναι που τολμούν να αναπαράγουν απίστευτες βρωμιές για το ΚΚΕ, με στόχο να πλήξουν την ιστορία και τη δράση του.

Περί Ιδιώνυμου

Μιλώντας την περασμένη Κυριακή στη Βουλή, ο επικεφαλής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Θα ήθελα να απαντήσω και στη δαιμονοποίηση με όσο πιο κομψό τρόπο δύναμαι, σχετικά με τον εθνικισμό και τη Χρυσή Αυγή. Ολοι προέρχεστε από ένα κόμμα. Ενα είναι το κόμμα, το οποίο ο Γεώργιος Παπανδρέου, τον οποίον τιμάτε στη Βουλή, είχε αποκαλέσει "κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας". Εχετε και μια Αίθουσα στην οποία ξεναγείτε τους μαθητές, την αίθουσα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". Κάνετε τον κόπο να τους δίνετε, να τους μοιράζετε και τον νόμο τον Ιδιώνυμο που είχε κάνει για τους κομμουνιστές ο Βενιζέλος. Ομως, αυτά δεν θέλετε να ακούγονται».

Τι θέλει να πει πολύ απλά ο Μιχαλολιάκος; Οτι ο αντικομμουνισμός, που είναι σημαία της φασιστικής του οργάνωσης, δεν είναι αποκλειστικότητά της, αλλά αφορά και άλλους πολιτικούς που υπηρέτησαν με συνέπεια την αστική εξουσία. Και μπορεί η Χρυσή Αυγή να κουνάει αυτάρεσκα το δάχτυλο στους υπόλοιπους, αυτό που επιβεβαιώνεται όμως ιστορικά είναι ότι το κεφάλαιο διαθέτει πολλές εναλλακτικές, λιγότερο ή περισσότερο δημοκρατικές, για να διαχειρίζονται την εξουσία του, έχοντας πάντα στο στόχαστρο το κίνημα και τους ταξικούς αγώνες.

Η ... υπέρτατη τιμωρία και η υποκρισία

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία γύρω από το ενδεχόμενο διαγραφής ή επιβολής άλλων κυρώσεων σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από επαγγελματικές ενώσεις και επιμελητήρια (ΤΕΕ, ΔΣΑ κ.τ.λ.), επειδή ψήφισαν το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό... Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η διαγραφή να παρουσιάζεται ως η... υπέρτατη τιμωρία για κάποιον που συμμετέχει στη διαμόρφωση της αντιλαϊκής πολιτικής και με την ψήφο του σε νομοσχέδια στη Βουλή. Οπωσδήποτε, η ψήφιση του εν λόγω νόμου, όπως και του επόμενου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου που έρχεται για το κλείσιμο της περιβόητης «αξιολόγησης», είναι λογικό να προκαλεί τη λαϊκή καταδίκη και κατακραυγή και βεβαίως ο κάθε βουλευτής έχει και ατομική ευθύνη για τη συμβολή του στο ξεδίπλωμα αυτής της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Αλήθεια, τι λύνει άραγε ένα τέτοιο μέτρο εκτός από το να αποπροσανατολίζει από το κύριο, δηλαδή την ανάγκη να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ώστε να γίνει ικανή να βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική; Με βάση αυτήν τη λογική εξάλλου θα έπρεπε να παρθούν πειθαρχικά μέτρα και σε βάρος βουλευτών των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όταν αυτοί ψήφιζαν αντίστοιχα αντιασφαλιστικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια ή ακόμα και το 3ο μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο, που υλοποίησή του αποτελούν τα αντίστοιχα νομοσχέδια.

Τέλος, με αφορμή αυτήν την ιστορία, βλέπουμε για άλλη μια φορά να ξεχειλίζει η υποκρισία. Οπως, για παράδειγμα, του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καταγγέλλει τη στοχοποίηση βουλευτών, ενώ αυτός ως αντιπολίτευση ήταν ο πρώτος διδάξας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα αξιοποίησαν και αξιοποιούν επικοινωνιακά τέτοιες μεθόδους, γιατί τους βολεύει να κατευθύνουν το βλέμμα του λαού μακριά από την ουσία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Γεννιέται η Βρετανίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.

1821 Ξεκινά η μάχη του Βαλτετσίου, που έληξε με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων και οδήγησε στην άλωση της Τριπολιτσάς.

1829 Γεννιέται ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ.

1884 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Μπέντριχ Σμέτανα, από τους ιδρυτές της τσεχοσλοβακικής μουσικής εθνικής σχολής.

1926 Πραξικόπημα στην Πολωνία υπό τον Στρατάρχη Πιλσούντσκι, που ανατρέπει την κυβέρνηση και εγκαθιστά άλλη. Η νέα κυβέρνηση ενέτεινε τον αυταρχισμό, με πρόσχημα την «εξυγίανση» του δημόσιου βίου.

1928 Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνο-σοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.

1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις Αρχές.

1943 «Πέφτει» η Τύνιδα, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική, που συνθηκολογούν την επόμενη αμέσως μέρα. Πάνω από 230.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες παραδίδονται στους Συμμάχους.

1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1965 Ξεκινά στην Αθήνα η Α' Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (12 - 20/5/1965). Σε αυτή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Νίκος Κιτσίκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ροζέ Γκαροντί, ο Σαμ Λίλι, κ.ά.

1969 Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12 - 15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γρατσία, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.

1970 Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Γαλλία προς τον δοκιμαζόμενο από τη χούντα ελληνικό λαό. Στη συγκέντρωση μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο αναπληρωτής ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν την ανεφάρμοστη, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

2001 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου «Tu-144».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org