Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι «4» συμφωνούν ότι διαφωνούν

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε χτες νέα συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των ΥΠΕΞ των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία. Και χτες σημειώθηκαν επιθέσεις, 124, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, από δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου και εθνικιστικά τάγματα.

Οι συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ως θετικές με «καλύτερη ατμόσφαιρα από τις προηγούμενες στο Παρίσι» (είχαν γίνει στις 3 Μάρτη). Είπε χαρακτηριστικά ότι «σημειώθηκε κάποια πρόοδος στα ζητήματα της ασφάλειας», αναφερόμενος σε σχέδια για δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών και την κοινή προσπάθεια για την αποφυγή της στρατιωτικής κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, ενώ συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η λεγόμενη εκεχειρία που επιτεύχθηκε μετά το Πάσχα και να εφαρμοστούν πλήρως οι προϋποθέσεις της συμφωνίας του Μινσκ, που στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Στο κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής διευθέτησης, δηλαδή της διενέργειας τοπικών εκλογών όπως προβλεπόταν και στη συμφωνία του Μινσκ, απλά διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, με τις αντιρρήσεις να προέρχονται κυρίως από την ουκρανική πλευρά, που επικαλείται το ζήτημα της ασφαλείας, που η ίδια φροντίζει όμως να υπονομεύει, ενώ ο ΥΠΕΞ, Π. Κλίμκιν, απείλησε με πάγωμα της συμφωνίας του Μινσκ λόγω διαφωνιών. Την αντίθεσή του σε πρόταση ανάπτυξης ένοπλης αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, και επισήμανε ότι ακόμη το ουκρανικό κοινοβούλιο δεν έχει προχωρήσει στις αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ. Επίσης, «αγκάθι» θεωρεί το ότι δεν προχώρησαν η αμνηστία και οι απευθείας συνομιλίες, ενώ πρότεινε η επόμενη Ομάδα Επαφής να εξετάσει τα ζητήματα. Πάντως, λόγω των συμφερόντων που διακυβεύονται - άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος της ενδοαστικής ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην περιοχή - η Γερμανία εμφανίζεται να πιέζει για να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της άρσης των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, λόγω Ουκρανίας, που αναμένεται να συζητηθεί ξανά έως το τέλος Ιούλη. Η διασύνδεση γερμανικών και ρωσικών μονοπωλιακών ομίλων είναι μεγάλη και το γερμανικό κεφάλαιο δεν θέλει άλλη χασούρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ