Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναζητά ενίσχυση στρατιωτικών συνεργασιών στη Ν/Α Ασία

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Βουλή της Μιανμάρ (Βιρμανία) ενέκρινε την υπογραφή συμφωνίας, που ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία, με το επιχείρημα ότι έτσι θα δυναμώσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Με την ίδια συμφωνία, άνοιξε ο δρόμος για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου «αμυντικού διαλόγου» ανάμεσα στις δυο χώρες στο επίπεδο της περιφερειακής, αλλά και της διεθνούς ασφάλειας.

Πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, συνάντησε στη Μόσχα τον Βιρμανό ομόλογό του Σέιν Βιν, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η «αμυντική» συνεργασία των δύο πλευρών έχει δυναμώσει, ειδικά στο ναυτικό πεδίο.

Οι δυο τους βρέθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας Ρωσίας - ΑSEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) που έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - ASEAΝ στις 19 - 20/5/2016. Στην υπουργική σύνοδο, ο Σοϊγκού είχε επισημάνει τη ρωσική εκτίμηση ότι «η επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών στο πλαίσιο των δεσμών Ρωσίας - ΑSEAN είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά συνολικά της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχει σύγκλιση προσεγγίσεων ως προς την επίλυση διεθνών συγκρούσεων, την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια, πάνω από όλα την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας"». Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι η συνάντηση προσδιόρισε ως πεδία συνεργασίας αμοιβαίου συμφέροντος τη θαλάσσια ασφάλεια, την αρωγή σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας ότι «φυσικά, αυτά απέχουν πολύ από την ολοκλήρωση μιας λίστας με όλα τα πιθανά κοινά σχέδια».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org