Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αλχημείες και ψέματα υπερασπίζεται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το μαύρο - άσπρο προσπάθησε να κάνει ο υπουργός Εργασίας, στις τοποθετήσεις του στην Επιτροπή της Βουλής

Ο Γ. Κατρούγκαλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής
Οποιος άκουγε τον υπουργό Εργασίας να αγορεύει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Ασφαλιστικό, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι προς συζήτηση δεν είναι ο νέος νόμος - λαιμητόμος, αλλά ένα νομοθέτημα γεμάτο με ευεργετικές διατάξεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Τέτοια είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση, αναφορικά με το νομοσχέδιο που συζητιέται ξανά από σήμερα στη Βουλή.

Με ανυπόστατους αριθμούς και στατιστικές αλχημείες, ο Γ. Κατρούγκαλος επικέντρωσε την προπαγάνδα του στη δήθεν προστασία των πιο αδύναμων. Για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, επικαλέστηκε, για άλλη μια φορά, τη θεσμοθέτηση της «εθνικής» σύνταξης, ως το «φάρμακο διά πάσαν νόσον»... Ειδικότερα, υποστήριξε ότι αυτή αντιμετωπίζει την κατάργηση του ΕΚΑΣ και ότι έχει συνολικά «μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα».

Δεν υπάρχει πιο ψεύτικος ισχυρισμός απ' αυτόν. Γιατί η θεσμοθέτηση της «εθνικής» σύνταξης στο ύψος των 384 ευρώ στην 20ετία και στα 346 ευρώ στη 15ετία, όχι μόνο δεν αντικαθιστά το ΕΚΑΣ, αλλά υπολείπεται κατά πολύ από τα κατώτερα όρια των συντάξεων που ισχύουν μέχρι τώρα και τα οποία καταργούνται. Αυτό συμβαίνει μάλιστα ακόμα και αν στην «εθνική» αθροίσουμε το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος, ο σημερινός χαμηλοσυνταξιούχος χάνει σταδιακά το ΕΚΑΣ, το οποίο μετά το 2019 καταργείται εντελώς. Για φέτος το χάνουν περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, από τους οποίους αφαιρούνται συνολικά 168 εκατομμύρια ευρώ. Το 2017 το επίδομα περικόπτεται σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, με την απώλεια γι' αυτούς να ανέρχεται στα 569 εκατομμύρια ευρώ κ.λπ. Για όλους αυτούς, δεν προβλέπεται καμία νέα ενίσχυση ή αναπλήρωση των απωλειών που έχουν. Ετσι, στην καλύτερη περίπτωση, απομένουν με τις ελάχιστες κατώτερες συντάξεις.

Οι νέοι συνταξιούχοι χάνουν και αυτοί, αφού αντί των κατώτερων συντάξεων (π.χ. στο ΙΚΑ 486 ευρώ) με 15ετία, τώρα - στο νέο σύστημα - θα λαμβάνουν μόνο 346 ευρώ, που μαζί με το ανταποδοτικό μέρος, για ένα μισθό 750 ευρώ, η συνολική τους σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 432 ευρώ! Ετσι, θα λαμβάνουν περίπου 50 ευρώ λιγότερα από τα κατώτερα όρια που ίσχυαν πριν, χωρίς να συνυπολογίσουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που λάμβανε ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 57,6% του εισοδήματος που είχαν πριν τη συνταξιοδότησή τους και όχι βέβαια στο 85% και 90%, που ισχυριζόταν ο Γ. Κατρούγκαλος στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για συντάξεις πείνας, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις των συνταξιούχων, οι οποίοι επιπλέον στηρίζουν οικονομικά και ολόκληρες οικογένειες ανέργων.

«Ισοτιμία» στον πάτο του βαρελιού

Ο υπουργός, και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν κάνει «καραμέλα» την «ισονομία» και την ισοτιμία, την οποία δήθεν επιβάλλει το νέο σύστημα. Επικαλούνται γι' αυτό τα ίδια ποσοστά αναπλήρωσης που θα έχει πλέον ο νέος ασφαλιστικός φορέας (ΕΦΚΑ) στον υπολογισμό της σύνταξης, ανεξάρτητα από την άσκηση επαγγέλματος (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, επιστήμονες), καθώς και τα ίδια ποσοστά εισφορών που θα πληρώνουν όλοι.

Αποκρύπτουν όμως επιμελώς ότι αυτή η «ισονομία», είναι ισότητα στην εξαθλίωση και στη φτώχεια. Είναι «ισονομία» στον πάτο του βαρελιού σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, καθώς το συγκεκριμένο σύστημα, με την «εθνική» σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, οδηγεί σε συντάξεις των 500 - 600 ευρώ για όλους και μάλιστα μετά από 30 και 35 χρόνια Ασφάλισης. Αυτήν την «ισονομία» της μιζέριας και της φτώχειας διαφημίζει η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, αυτού του είδους η «ισονομία» και «δικαιοσύνη» οδηγεί σε διπλασιασμό, μέχρι και τριπλασιασμό, τις εισφορές σε μια σειρά ομάδες και επαγγέλματα ασφαλισμένων (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες), αφαιρώντας τους κι άλλο από το ήδη πενιχρό τους εισόδημα. Θύματα όμως αυτής της ταξικής «ισονομίας» θα είναι πρωτίστως οι σημερινοί νέοι, οι οποίοι εργάζονται με μισθούς πείνας και με άθλιες σχέσεις εργασίας, για τους οποίους χύνει κροκοδείλια δάκρυα η κυβέρνηση.

Η σφαγή των επικουρικών συντάξεων

Τους ίδιους προκλητικούς ισχυρισμούς περί «δικαιοσύνης» πρόβαλε ο υπουργός Εργασίας και στην περίπτωση των νέων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων. Δήλωσε με στόμφο πως «καμία οριζόντια μείωση δεν γίνεται», προσθέτοντας ότι δεν εφαρμόζεται η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος», γιατί τότε η μείωση δεν θα ήταν στο 5% - όπως το 2014 - αλλά στο 26%.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Πρώτον, αν εξαιρεθεί η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, όλες οι υπόλοιπες μειώσεις στις επικουρικές ήταν κλιμακωτές και αφορούσαν από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω, είτε μόνο στις επικουρικές, είτε στο άθροισμα κύριων και επικουρικών. Κατά συνέπεια, η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί. Οσο και αν προσπαθεί να ξεχωρίσει από τις προηγούμενες, τις αντιγράφει κατά γράμμα.

Αλλωστε, για τους συνταξιούχους, καμία σημασία δεν έχει ο μηχανισμός της μείωσης, αλλά το γεγονός ότι οι συντάξεις περικόπτονται. Εκτός και αν θα 'πρεπε οι συνταξιούχοι των 70 και 80 ευρώ στις επικουρικές, να ευχαριστούν τις κυβερνήσεις γιατί δεν έκοψαν και αυτά τα γλίσχρα ποσά. Εξάλλου, στις νέες επικουρικές, το μαχαίρι θα αφορά και συντάξεις τέτοιου επιπέδου. Οπότε ας μη «βλογάει τα γένια της» η κυβέρνηση.

Δεύτερο και σημαντικότερο: Οι νέες περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑ δεν περιορίζονται στο 5%, όπως ψευδώς αφήνει να εννοηθεί ο υπουργός, αλλά είναι υπερδιπλάσιες. Ειδικότερα, για φέτος η περικοπή υπολογίζεται στο 7,2% και για του χρόνου ξεπερνά το 12%. Ετσι, αθροιστικά, μόνο την τετραετία 2016 - 2019, όπως σαφώς προκύπτει από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση θα περικόψει από τις σημερινές επικουρικές συντάξεις το ποσό των 1,026 δισ. ευρώ!

Ομως δεν είναι αυτό το μοναδικό χαράτσι. Ταυτόχρονα, στους εν ενεργεία ασφαλισμένους θα επιβάλει αύξηση εισφορών στις επικουρικές, ώστε την ίδια χρονική περίοδο, οι απώλειες γι' αυτούς να ανέλθουν στο ποσό των 1,251 δισ. ευρώ. Μαζί με τις απώλειες για τους νέους συνταξιούχους εντός της τετραετίας, οι συνολικές απώλειες σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην επικούρηση θα ανέλθουν στα 2,436 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περίφημης ...«μη εφαρμογής» της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» από την κυβέρνηση!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κοστούμι» 1,5 δισ. ευρώ για ασφαλισμένους - συνταξιούχους (2016-10-04 00:00:00.0)
Κουνάει και το δάχτυλο στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ! (2016-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org