Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Καλούμε πλατιά τους εργαζόμενους να ενισχύουν και οικονομικά το ΠΑΜΕ

Συνέντευξη με τον Αλέκο Περράκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Από την 1η του Μάη, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΠΑΜΕ. Για την οργάνωσή της και για το κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ σε σωματεία και εργαζόμενους, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αλέκο Περράκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

***

-- Ενα από τα συνθήματα της φετινής Εξόρμησης, είναι το «δώσε δύναμη στη δύναμή σου». Πώς συνδέεται αυτό με την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ;

-- Τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν μάχη στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση και να μπουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να δυναμώσει η συμμαχία των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σ' αυτόν τον αγώνα δίνει δύναμη ο εργαζόμενος που ενισχύει οικονομικά το ΠΑΜΕ. Η συνεπής δράση του, το γεγονός ότι τα στελέχη του δεν τα διπλώνουν απέναντι στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, αναγνωρίζεται ακόμα και από εκείνους τους εργαζόμενους που δεν συμφωνούν σε όλα με τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτή η πλατιά αναγνώριση θέλουμε να εκφραστεί και στην εξόρμηση που μόλις ξεκίνησε, με την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

Ο Αλέκος Περράκης
Ο Αλέκος Περράκης
-- Τι πόρους έχει το ΠΑΜΕ και πώς αξιοποιεί τα οικονομικά του;

-- Οι οικονομικοί πόροι του ΠΑΜΕ είναι οι εισφορές των εργαζομένων, είτε αυτές προέρχονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνει, είτε από τις οικονομικές εξορμήσεις που κάνει. Σε αντίθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες ενισχύονται μέσα από πολλά «κανάλια» και με εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά και από τα μονοπώλια, για να τους έχουν στο χέρι, να εξαγοράζουν συνειδήσεις, να προωθούν τη γραμμή της εργοδοσίας στο κίνημα.

-- Ποιο είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της Εξόρμησης; Τι κάλεσμα απευθύνετε στα Συνδικάτα;

-- Ζούμε από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους χώρους δουλειάς, με τους χιλιάδες απλήρωτους, με το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων και με άλλους τόσους μισοάνεργους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξέρουμε, επομένως, ότι η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Γιατί και το ένα ευρώ που θα δώσει κάποιος, θα είναι από το υστέρημά του.

Γι' αυτό καλούμε τα συνδικάτα να μπουν μπροστά και να απευθυνθούν σε όλους τους εργαζόμενους, να τους καλέσουν να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουν. Να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας άνεργος, που δώσαμε μαζί τη μάχη, που να μην απευθυνθούμε, να εξηγήσουμε γιατί ζητάμε την ενίσχυσή του.

Το κουπόνι του 1 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Κυκλοφορούν επίσης και κουπόνια των 2 και 5 ευρώ
Το κουπόνι του 1 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Κυκλοφορούν επίσης και κουπόνια των 2 και 5 ευρώ
Η καλή και σχεδιασμένη οργάνωση της Εξόρμησης από τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Σωματειακές Επιτροπές στο χώρο ευθύνης τους, η πρωτοπόρα δουλειά των εκλεγμένων με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στα όργανα του κινήματος, των υποψήφιων με τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ, είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της Εξόρμησης.

-- Υπάρχουν κάποια παραδείγματα από παλιότερες εξορμήσεις που ξεχωρίζουν για τη σημασία της προσφοράς τους;

-- Η πείρα από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι όπου δίνουμε τη μάχη με τους όρους που περιγράφουμε πιο πάνω, η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, συγκινούν και παραδειγματίζουν. Οπως ένας συνάδελφος, που ήταν για μήνες απλήρωτος και όταν τελικά απολύθηκε και πήρε το επίδομα ανεργίας και κάποια από τα δεδουλευμένα, έδωσε ένα σημαντικό ποσό για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, παρά το ότι βρισκόταν στα όρια της εξαθλίωσης.

Επίσης, εργαζόμενοι που διεκδικούσαν δεδουλευμένα μηνών, μάζεψαν ένα σημαντικό ποσό για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Είναι αυτά τα παραδείγματα που μας κάνουν αισιόδοξους για την επιτυχία και της φετινής Εξόρμησης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org