Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα πάνω στα μέτρα, για τον «απώτερο στόχο» της «ανάταξης της οικονομίας»

Προσηλωμένη στο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» η κυβέρνηση, για να διασφαλίσει τις «δυνατότητες» του κεφαλαίου

Το νέο... «success story» που διαφημίζει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, πατάει πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Το νέο... «success story» που διαφημίζει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση, πατάει πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης
Για την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κάνει το παν ώστε «να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή» διαβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στο «News 247». Οι «δυνατότητες», βέβαια, αφορούν την προσπάθεια ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα της «αξιολόγησης» «ακυρώνουν» έτσι κι αλλιώς ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, θα συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και θα δώσουμε μία οριστική λύση», επιβεβαιώνοντας ότι «απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας».

Σημειώνεται ότι στις «δυνατότητες» για το κεφάλαιο είχε αναφερθεί και σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναλύοντας το «success story» της κυβέρνησης: «Η ύφεση σχεδόν εκμηδενίστηκε (...) Ο τουρισμός έκανε ρεκόρ (...) Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ. Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% (...) Αυξήθηκε κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε στο Δημόσιο 5,7 δισ. ευρώ, ενώ η συμφωνία προέβλεπε 25 δισ.».

Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, που αντανακλά ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την πορεία της ΕΕ, ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίζεται την απεμπλοκή του ΔΝΤ απ' το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «θα έπρεπε η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της βάθος και το θεσμικό της εκτόπισμα, ούτως ώστε να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης με το δικό της τρόπο. Αλλες χώρες επέμειναν. Χάριν της συμφωνίας, εμείς αυτό το αποδεχθήκαμε. (...) Το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει εάν αυτές οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία το καλύπτουν ή όχι...».

Προτείνει, μάλιστα, να αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ ο ESM, αναφέροντας πως αυτός «είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δε συμμετέχει».

«Γλυκά μάτια» στη σοσιαλδημοκρατία

Με αφορμή, εξάλλου, την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, ο Ν. Παππάς «αγγίζει» το θέμα των διεργασιών που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

«Θα ήθελα για άλλη μία φορά να πω ότιήταν θετική η στάση και της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη» ανέφερε και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ: «Αναζητά το δρόμο του. Τώρα είναι ένα ερώτημα για την καινούρια του ηγεσία εάν θα πατήσει πάνω στην κληρονομιά της προηγούμενης ηγεσίας, η οποία το είχε συγκολλήσει αυτό το κόμμα με την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Σαμαρά ή θα αναζητήσει νέους δρόμους. Φαίνεται ότι τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών είναι μηνύματα που θεωρούν αυτονόητο ότι ένα κόμμα το οποίο αυτοπροσδιορίζεται στο προοδευτικό κεντροαριστερό τόξο, θα είχε μία γειτνίαση πολιτική με μία κυβέρνηση της αριστεράς».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας, ο Ν. Παππάς αρκείται να εκφράσει τη «διαρκή» προσδοκία«τού να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, να υπάρξει μεγαλύτερη ανοχή και μεγαλύτερη στήριξη στο κυβερνητικό έργο».

Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μια παρουσία «η οποία φιλοδοξεί να επηρεάσει στα σοβαρά τις συμμαχίες στην Ευρώπη» και ισχυρίζεται ότι «η χώρα ποτέ δεν είχε περισσότερες συμμαχίες».

Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια και τις πρωτοβουλίες του τομέα ευθύνης του, ο υπουργός Επικρατείας αναγγέλλει ότι «από τις 15-20 Απριλίου και μετά, τα online media θα μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο», ότι «μέσα στο τρέχον έτος θα έχουμε ολοκληρώσει και το θέμα των αδειoδοτήσεων της ραδιοφωνίας» και ότι «το πολύ σε δέκα ημέρες το τεύχος της προκήρυξης θα έχει αναρτηθεί» για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Καβγάδες» και «κραυγές» σε πρώτη χρήση

Κι ενώ τα παζάρια και οι κόντρες για τα επίδικα του κεφαλαίου και με κοινό παρονομαστή νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα καλά κρατούν, συνεχίζεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να συντηρεί τον «κουρνιαχτό», πότε με αντιπαραθέσεις περί όνου σκιάς με τη ΝΔ και πότε με καταφυγή στη «βολική» σκανδαλολογία, για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, πρόσαψε χτες στον Κ. Μητσοτάκη «απογοήτευση για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός κάποιων ακραίων για κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση και για εκ νέου δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στη χώρα έπεσαν στο κενό» και ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου διένειμε σημείωμα με το οποίο συντηρεί την κόντρα με τον ΔΟΛ, υποστηρίζοντας, σε απάντηση του χτεσινού δημοσιεύματος των «Νέων», ότι «οι δηλώσεις Πόθεν Εσχες του πρωθυπουργού αποτελούν δημόσια έγγραφα, ελεγμένα από ορκωτούς λογιστές, και είναι διαυγείς, όπως άλλωστε και η κάθε του δραστηριότητα στο δημόσιο βίο».

Προσάπτει στον πρόεδρο του ΔΟΛ και στην εφημερίδα «αυτοεξευτελισμό» και ισχυρίζεται ότι το κάνουν γιατί «ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να χαρακτηρίσουν τις ανοιχτές υποθέσεις του κ. Ψυχάρη με τη Δικαιοσύνη ως "πολιτική δίωξη", επειδή ο συγκεκριμένος εκδότης τα "έβαλε με τον Τσίπρα"».

Τέλος, ανασύρει λεονταρισμούς, ώστε να ενισχύσει την εικόνα που φιλοτεχνεί για τον εαυτό της η κυβέρνηση σαν πολέμια της διαπλοκής, όπως «η εποχή που τα "θαλασσοδάνεια", η φοροδιαφυγή μέσω off-shore και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων διέθεταν απόλυτη πολιτική κάλυψη και η διαπλοκή παρέμενε ατιμώρητη, έχει περάσει για την Ελλάδα, οριστικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ