Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπλοκές στον Πειραιά

Από τη χτεσινή αναχώρηση προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά για την Κυλλήνη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή αναχώρηση προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά για την Κυλλήνη
Αδιευκρίνιστες παρέμεναν μέχρι και χτες οι συνθήκες της συμπλοκής που σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ Αφγανών και Σύρων προσφύγων. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 15 πρόσφυγες, οι 3 σοβαρά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ αναμενόταν χτες το βράδυ να πάρουν εξιτήριο. Συνολικά, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 30 άτομα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2 και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε1, όπου δεκάδες νεαροί Σύροι επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων. Στο σημείο έσπευσαν και έμειναν τη νύχτα για προληπτικούς λόγους δυνάμεις των ΜΑΤ, και οι ειδικές αποστολές του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες διαχώρισαν τους εμπλεκόμενους, αφετέρου δε απομόνωσαν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους από το επίκεντρο των επεισοδίων, τα οποία τερματίστηκαν περίπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Από τον πετροπόλεμο έσπασαν τζαμαρίες στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 και εξωτερικές υποδομές του λιμανιού, ενώ ο προαύλιος χώρος γέμισε με πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους. Χτες το πρωί, η περιοχή καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που μένουν στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε περίπου τις 6.000.

Στην Κυλλήνη, σε πρώην τουριστικό χώρο, μεταφέρονται από χτες, από το λιμάνι, οικογένειες προσφύγων από τη Συρία. Μετά και τα επεισόδια, η διαδικασία αποσυμφόρησης, από τους ανθρώπους που «φιλοξενούνταν», ξεκίνησε το πρωί με έξι λεωφορεία. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, Γ. Κυρίτσης, ανέφερε ότι στην Κυλλήνη θα δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες, που θα στεγαστούν σε 19 σπίτια σε τουριστικό οικισμό. Ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος. Στην περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» από τα αρμόδια υπουργεία, θα μεταφερθούν εκεί 700 Αφγανοί.

Χαρτογράφηση του πληθυσμού των προσφύγων

Μια πρώτη χαρτογράφηση του πληθυσμού των προσφύγων στη χώρα μας έκανε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας και η «Κάπα Research». Στην ερώτηση ποιοι είναι οι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους είναι Σύροι (74%), άνδρες (73,8%), νέοι (72,2% έως 35 ετών) και με περιορισμένη μόρφωση (61,3% με καθόλου ή έως 9ετή εκπαίδευση). Οι πρόσφυγες που διαμένουν στα ειδικά διαμορφωμένα καταλύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής είναι σουνίτες (83%) και η θρησκευτική πίστη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητά τους, αφού προσεύχονται καθημερινά (58,1%). Οι περισσότεροι επικοινωνούν επαρκώς μόνο στα αραβικά, ενώ το 25% περίπου μιλά και αγγλικά. Αναφορικά με τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, τα 2/3 δηλώνουν οικονομικά ενεργοί. Στη χώρα τους απασχολούνταν στη βιοτεχνία (19,6%), στο δημόσιο τομέα (12,5%), στο εμπόριο (11%), σε τράπεζα ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση (7,5%), ενώ σε γεωργικά/κτηνοτροφικά επαγγέλματα δραστηριοποιούνταν ένα 10% περίπου.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (37,5%) αποτελείται από μαθητές/φοιτητές (15,5%), ανέργους (10,8%) και νοικοκυρές (11,2%). Η εικόνα που σκιαγραφούν οι πρόσφυγες για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα τους είναι εφιαλτική: Συνεχείς βομβαρδισμοί (65,4%), εμφύλιος πόλεμος (33,5%), κλίμα τρομοκρατίας (32,7%) και συχνές εχθροπραξίες (28,8%). Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι οι 7 στους 10 προτάσσουν τον κίνδυνο για τη ζωή τους ή της οικογένειάς τους - την επιβίωσή τους - ως το πιο σημαντικό αίτιο μετακίνησής τους. Οι 6 στους 10 έχουν χάσει κάποιο οικείο ή γνωστό τους πρόσωπο από βομβαρδισμούς (26,2%), αδέσποτα πυρά (14,4%) ένοπλες συγκρούσεις (10,5%), τρομοκρατικές επιθέσεις (10,1%) ή χτυπήματα κυβερνητικών δυνάμεων (9%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ