Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα

Κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά

MotionTeam

Κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά
Πάνω από 45.500 πρόσφυγες βρίσκονταν χτες εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα, με τις ροές να αυξάνονται καθημερινά. Χτες το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1», μεταφέροντας 507 πρόσφυγες από Λέσβο (326) και Χίο (181).

Οι συνθήκες διαβίωσης προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες. Ετσι, χτες τα ξημερώματα, προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ 20 προσφύγων που φιλοξενούνται στον επιβατηγό σταθμό του ΟΛΠ στην πύλη Ε1 του λιμανιού. Οι τρεις τραυματίες διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα στο Θριάσιο Νοσοκομείο με τη συνοδεία στελεχών του Λιμενικού. Εκεί, τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και λίγες ώρες αργότερα πήραν εξιτήριο. Εξάλλου, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία διαμαρτύρονταν, χτες, περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της Βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία με πλακάτ που έγραφαν «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι». Νέα ένταση με συμπλοκές μεταξύ προσφύγων προκλήθηκε χτες το βράδυ στην πύλη Ε-2 στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ένταση προκλήθηκε μεταξύ Σύρων και Αφγανών στη διάρκεια διανομής φαγητού ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από επέμβαση του Λιμενικού.

Σχέδιο ανασυγκρότησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να ενισχυθεί με δομές λειτουργίας, αλλά και οργάνωσης της διαχείρισης των κέντρων φιλοξενίας με το διορισμό διοικητικών συμβουλίων ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

Το υπουργείο θα μετονομαστεί σε Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δομή λειτουργίας και θα έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας για τα προσφυγικά ζητήματα. Οπως εξήγησε ο Δ. Βίτσας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το Προσφυγικό, «πρέπει να ενισχύσουμε το υπουργείο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής, ώστε να έχει δομή. Προετοιμαζόμαστε μέσα στη διαδικασία συγκρότησης του υπουργείου για τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας, που θα πρέπει να έχουν διοικητικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του υπεύθυνου του υπουργείου και όπου να υπάρχει τοπική έκφραση του οικείου δήμου».

Ο Δ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι έως την Κυριακή θα είναι διαθέσιμες 9.000 νέες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ την επόμενη βδομάδα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ετοιμάσει άλλες 10.000 θέσεις. Επίσης, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μικρών, πολύ προσωρινών δομών φιλοξενίας στους δήμους έξω από την Αττική.

Αυτός ο σχεδιασμός, επισήμανε ο Δ. Βίτσας, έχει τρία επίπεδα: Τη φιλοξενία τους σε κέντρα φιλοξενίας, τη δημιουργία μικρότερων και καλύτερων δομών φιλοξενίας με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τη δημιουργία προγραμμάτων παιδείας και εργασίας σε όσους χρειαστεί να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στην αποθήκη 18 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν χτες το πρωί περίπου 250 πρόσφυγες Σύροι και Ιρακινοί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, που ήρθαν με λεωφορεία από την Καβάλα, όπου είχαν αφιχθεί το βράδυ της Τετάρτης με πλοίο. Οι συνθήκες διαβίωσης των ξεριζωμένων είναι ελάχιστα καλύτερες από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα μετεγκατάστασης στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά. Η πραγματικότητα διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις του ΟΛΘ ότι έχει έγκαιρα προχωρήσει στις αναγκαίες διαρρυθμίσεις, σε εργασίες συντήρησης και προσαρμογής στις αποθήκες 18 και 21, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους αναγκαίους χώρους υγιεινής των προσφύγων. Στους πρόσφυγες επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από το χώρο του λιμανιού όποτε το επιθυμούν. Κάθε φορά που θα εξέρχονται θα παραδίδουν την προσωπική τους κάρτα (ένα χαρτάκι) και θα την παραλαμβάνουν όταν επιστρέφουν με την επίδειξη του υπηρεσιακού σημειώματος.

Η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης), θα διαθέτει καθημερινά μερίδες βραδινού φαγητού για τις ανάγκες σίτισης των προσφύγων στο Λιμάνι. Το φαγητό θα παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Φοιτητικής Λέσχης και θα μεταφέρεται με ευθύνη του Στρατού στο Λιμάνι.

Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους πρόσφυγες στο Λιμάνι, χτες το μεσημέρι. Ο Γιάννης Ζιώγας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, διαπίστωσαν ότι αν και η εγκατάσταση προσφύγων στο Λιμάνι υποτίθεται ότι απασχολεί την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς εδώ και κάμποσους μήνες, ωστόσο ελάχιστα έχουν γίνει για τη διαμόρφωση χώρων όπου να μπορούν προσωρινά να φιλοξενήσουν, αξιοπρεπώς και ανθρώπινα, τους πρόσφυγες.

Σημείωσαν ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να στηθούν χώροι ιατρικής περίθαλψης και χώροι υγιεινής, ενώ επίσης επείγει να λυθεί το ζήτημα της θέρμανσης για το χώρο που έχει διατεθεί. Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και κάλεσαν το λαό να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και να σταθεί απέναντι στο φασισμό και το ρατσισμό.

  • Στη Λέσβο έφτασε χτες το πρωί η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντζελίνα Τζολί. «Δεν τρέφω ελπίδες ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων», δήλωσε, αναχωρώντας από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο, η ηθοποιός.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org