Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχουν το στόχο τους

Με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο, αναδείχτηκε όλη η σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τη μάχη των μηχανισμών για τις καρέκλες, τη νοθεία και την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών, τις κολεγιές και τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις παρατάξεις που στοιχίζονται στην ίδια γραμμή, αυτή της κοινωνικής συναίνεσης και της υπηρέτησης του στόχου του κεφαλαίου για καπιταλιστική ανάκαμψη. Το σκηνικό του εκφυλισμού ήρθε να συμπληρώσει η επιλογή της πλειοψηφίας να γίνει το συνέδριο στη μακρινή Ρόδο, σε συνθήκες απομόνωσης από τους εργαζόμενους και σε περιβάλλον που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που ζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του χλιδάτου ξενοδοχείου όπου έγινε το συνέδριο. Αυτή η πλευρά της χλιδής, όμως, ήταν η μόνη που σχολιάστηκε από τα άλλα ΜΜΕ, όχι για να απαξιώσουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που τους δίνει το «πάτημα», αλλά για να συκοφαντήσουν συλλήβδην τα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση, ώστε να φτιαχτεί το υπόβαθρο, για να περάσουν σαν αυτονόητες σχεδόν οι αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζουν στο συνδικαλιστικό νόμο. Αυτό το στόχο υπηρετεί η τακτική τού να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τους εργατοπατέρες εκείνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δίνουν μάχη για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, πρωτοστατούν στη σύγκρουση με την εργοδοσία και τα συμφέροντά της, πολεμούν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τη σαπίλα των μηχανισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι και να κατατάξουν στην ίδια όχθη τη συνδικαλιστική πλειοψηφία και αυτούς που της ασκούν «κριτική» για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία...

Μαζί στο έγκλημα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, ο οποίος συμμετείχε στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ισραηλινής Βουλής, τον πατριάρχη της Ιερουσαλήμ κ.ά. Παράλληλα, συναντήθηκε και με το σύμβουλο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, «αρμόδιο για θέματα οικιστικής ανάπτυξης του Ισραήλ». Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε «η συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα υποδομών και δημόσια έργα στο Ισραήλ». Δεν περνά απαρατήρητο ότι η «οικιστική ανάπτυξη» του κράτους του Ισραήλ αφορά και στον εποικισμό των κατεχόμενων και των λοιπών Παλαιστινιακών εδαφών, μπίζνα όπου η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει «ευκαιρίες» για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αποσιωπώντας το δράμα των Παλαιστινίων. Μία στην πράξη στήριξη της απαράδεκτης πολιτικής του κράτους του Ισραήλ, στήριξη που η ελληνική κυβέρνηση παρέχει και μέσω της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας, π.χ. διοργανώνοντας τις επόμενες μέρες εδώ άλλη μια άσκηση με τη συμμετοχή και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ...ειδικεύεται στο βομβαρδισμό αμάχων, στη Γάζα και αλλού.

Νέα βάρη στο λαό

Το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να εξαιρέσει από την αναστολή προσλήψεων προσωπικού στους δήμους μόνο αυτές που αφορούν τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λέει στους δήμους να προσλάβουν προσωπικό για όσες υπηρεσίες έχουν έσοδα από την επιβολή ανταποδοτικών τελών. Ετσι, στην ουσία φορτώνει με αυτό τον τρόπο νέα βάρη στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που, για παράδειγμα, για να έχουν υπηρεσίες καθαριότητας, θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένα τέλη ώστε οι δήμοι να προσλάβουν προσωπικό. Δεν είναι μόνο όσα μέτρα περνά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους «εταίρους» της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ που τσακίζουν το λαό. Προσπαθούν να βγάλουν και από τη «μύγα ξίγκι» και να φορτώσουν νέα βάρη στο λαό απ' όπου μπορούν...

Υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, μας ενημερώνει ότι το Μορφωτικό της Ιδρυμα θέτει υπό την αιγίδα του την παρουσίαση των βιβλίων του Σπύρου Χατζάρα «Η Κόκκινη Συμφωνία και οι Αθέατοι», «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ» και «200 χρόνια του Ελληνικού Πατριωτισμού». Αναλαμβάνει, μάλιστα, να μας κατατοπίσει και για το περιεχόμενο των βιβλίων, τα οποία πραγματεύονται θέματα που αποτέλεσαν διαχρονικά αιχμή του αντικομμουνισμού στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Αλλωστε, ο συγγραφέας είναι γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του, ενώ υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής με τον ΛΑ.Ο.Σ. το 2012. Προκύπτουν, επομένως, ορισμένα σοβαρά ερωτήματα: Το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι και δημοσιογράφος δίνει το δικαίωμα στην ΕΣΗΕΑ να σπονσοράρει τα βιβλία του; Συμφωνεί η ΕΣΗΕΑ με το περιεχόμενο αυτών που γράφει ο Χατζάρας; Με ποιανού απόφαση η ΕΣΗΕΑ γίνεται «πλυντήριο» αντιδραστικών και ανιστόρητων απόψεων, δίνοντας βήμα στον κάθε αντικομμουνιστή να διαφημίζει τα βιβλία του; Αναμένουμε απαντήσεις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Οτο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντισοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε.

1902 Γεννιέται η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1924 Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε 5ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο λεγόμενο Πραξικόπημα της Μπιραρίας. Τελικά θα παραμείνει στη φυλακή μόνο για 9 μήνες.

1936 Η αστική τάξη εντείνει την καταστολή κατά του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Απρίλη πιάστηκαν 198 αγωνιστές, 32 φυλακίστηκαν, 44 εκτοπίστηκαν, 34 βασανίστηκαν, 35 τραυματίστηκαν και ένας δολοφονήθηκε. Εγιναν 19 έρευνες, 470 κατασχέσεις και 15 απαγορεύσεις συγκεντρώσεων. Αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μεταξά (του μετέπειτα δικτάτορα). Ο Μεταξάς είχε ορκιστεί από τον βασιλιά Γεώργιο υπουργός Στρατιωτικών στις 5 Μάρτη 1936, ενώ μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Δεμερτζή ορίστηκε πρωθυπουργός, με τη στήριξη ή ανοχή όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων.

1937 Αναγγέλλεται στη Σοβιετική Ενωση η εκπλήρωση του 2ου Πεντάχρονου Πλάνου σε μόλις 4 χρόνια και 3 μήνες. Η συνολική παραγωγή της βαριάς βιομηχανίας αυξήθηκε 8 φορές σε σύγκριση με το 1913. Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ολοκληρώθηκε η συνεταιριστική οργάνωση (κολχόζνικο κίνημα).

1941 Εξέγερση κατά του μονάρχη του Ιράκ προκαλεί τη στρατιωτική επέμβαση των Βρετανών. Τους εξεγερθέντες συνέδραμε η χιτλερική Γερμανία. Η σύγκρουση κατέληξε στις 31/5 σε βρετανική νίκη και αποκατάσταση του μονάρχη.

1946 Μετά από τις νόθες εκλογές της 31ης Μάρτη 1946, παραιτείται ο πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Θ. Σοφούλης, ο οποίος ως πρωθυπουργός διοργάνωσε και πραγματοποίησε αυτές τις εκλογές. Η επόμενη μέρα βρήκε τις παρακρατικές συμμορίες, σε στενή συνεργασία με τη Χωροφυλακή και αποσπάσματα του Στρατού, να οργιάζουν στην ύπαιθρο.

1955 Εναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), που στόχο είχε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Είχε έντονο αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα. Επικεφαλής ήταν ο Γ. Γρίβας (που στην Κατοχή έδρασε ως αρχηγός της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ), ενώ τη συγκατάθεσή του είχε δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν Τουρκοκύπριοι, αλλά και συνδικαλιστές, μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ. Η δράση της συντέλεσε στην έξαψη του εθνικιστικού μίσους.

1959 Το μέτρο αντικαθιστά τον πήχη ως μονάδα μέτρησης του μήκους (1 πήχης = 0,65 μέτρα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ