Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Εκαναν το «πρώτο βήμα» στη «συνεννόησή» τους

Συγκροτούν κοινή «επιτροπή θέσεων και διαλόγου»

Από τη χτεσινή συνάντηση των επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση των επικεφαλής του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ
Προχωρούν οι διεργασίες ανασύνθεσης και στο χώρο της - πέραν του ΣΥΡΙΖΑ - λεγόμενης «κεντροαριστεράς», προς σύμπηξη ενός τρίτου πόλου με αναβαθμισμένο ρόλο στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Σε αυτήν τη βάση πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση στη Βουλή των επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφης Γεννηματά, και του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Μια συνάντηση που ήρθε λίγες μέρες μετά τις επαφές που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, καθώς και στο φόντο του εντεινόμενου φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την «επίσημη» ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία...

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η Φ. Γεννηματά,«σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες (...) προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που (...) θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».

Ο δε Στ. Θεοδωράκης εκτίμησε: «Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Οπως έχω ξαναπεί, το θέμα δεν είναι να ενωθούν οι μηχανισμοί για να σωθούν (...) Είπαμε με την κα Γεννηματά ότι είναι απαραίτητο να συναινέσουμε στη δημιουργία μιας επιτροπής θέσεων και διαλόγου με την κοινωνία, μιας επιτροπής στην οποία δεν θα έχει πλειοψηφία ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι, όπου οι περισσότεροι θα προέρχονται από την κοινωνία (...) Μια επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα (σ.σ.: αργότερα το προσδιόρισε σε 2 μήνες)θα μας δώσει ένα πλαίσιο θέσεων και τη δυνατότητα σε αυτό το εγχείρημα να προστεθεί νέος κόσμος».

Και επέμεινε: «Υπάρχουν δυνάμεις στον προοδευτικό, μεσαίο και κεντρώο χώρο - ο καθένας δίνει έναν δικό του ορισμό - δυνάμεις φιλελεύθερες και προοδευτικές, αριστερές και μεταρρυθμιστικές, δυνάμεις της οικολογίας, που βασανίζονται για να βρουν ένα νέο πλαίσιο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, όπως θέλει το ΠΑΣΟΚ, ούτε δεσμεύτηκε ούτε το απέκλεισε: «Με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε κάποιες περιπτώσεις συνεργαζόμαστε μαζί τους στη Βουλή. Βεβαίως, ανάλογα την πορεία της επιτροπής θα υπάρχουν πράγματα και κοινοί βηματισμοί και μέσα στο Κοινοβούλιο».

Παραπέρα, εμφανίστηκε να διαψεύδει ότι δέχεται πιέσεις από τους ευρωσοσιαλιστές για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν υπάρχει καμία πίεση - τουλάχιστον εμείς δεν δεχόμαστε καμία - για την οποιαδήποτε συνεργασία». Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τις προοδευτικές δυνάμεις. Εχει μία συντηρητική πολιτική και ως εκ τούτου σε αυτή την συζήτηση και σε αυτόν τον διάλογο δεν συμμετέχει».

Επίσης, απέκλεισε από το σχήμα που απεργάζονται ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι την Ενωση Κεντρώων, λέγοντας ότι δεν υπάγεται στις «ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας».

Νωρίτερα, το πρωί, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», είπε για το διάλογο του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ: «Το θέμα δεν είναι να ενωθούμε αλλά να πολλαπλασιαστούμε. Θέλουμε μια νέα συμμαχία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στο διάλογο. Αν στο τέλος της ημέρας, στο δωμάτιο έχει μείνει η ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά και εγώ δεν θα έχει νόημα», συμπλήρωσε, βάζοντας ουσιαστικά πιο «φιλόδοξους» στόχους για το ρόλο που θα διαδραματίσει ένας τέτοιος πόλος στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα, στον απόηχο επιστολής που έστειλε και στον Γ. Παπανδρέου - όπως αυτή που έστειλε προηγούμενα στην Φ. Γεννηματά - για δημιουργία «κοινοβουλίου του κέντρου», είπε για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Ο κύριος Παπανδρέου λέει συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν το βλέπω. Βλέπω μια τεράστια απόσταση από τη λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι - για την ώρα τουλάχιστον - το βασικό διαχωριστικό τους σημείο. Θεοδωράκης και Γεννηματά δεν θεωρούν ότι έχει θέση στον τέτοιο διάλογο, ενώ ο Παπανδρέου του αναγνωρίζει ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ απάντησε θετικά στην πρόσκληση Θεοδωράκη για συνάντησή τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «συμμετέχουμε σε αυτόν το διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Σημειωτέον, τέλος, ο Παπανδρέου θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον Β. Λεβέντη, με βασικό θέμα την ένταξη της Ενωσης Κεντρώων στη Σοσιαλιστική Διεθνή, οργάνωση στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ