Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομοσχέδιο για τη διαχείριση των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών

Να αναγνωρίσει η Ελλάδα την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα περιμένει η Κομισιόν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Ν. Μπερτό

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του Προσφυγικού, με το οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως: Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών. Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας». Τέλος, ρυθμίζονται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και ζητήματα προσωπικού.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με το νομοσχέδιο αυτό δεν αναγνωρίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα», εντούτοις εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται και ορίζουν ως ασφαλή χώρα αυτή στην οποία: Δεν απειλούνται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων. Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω συνιστούν αυτό ακριβώς που λέει η κυβέρνηση ότι δεν κάνει, δηλαδή, αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Κάτι που επιβεβαίωσε και η Ν. Μπερτό, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, αφού χτες δήλωσε πως «η Κομισιόν περιμένει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». Σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, ανέφερε πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο».

Η Ν. Μπερτό συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το διώξιμο των μεταναστών στην Τουρκία, πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (σ.σ. βάσει της φόρμουλας «ένας προς έναν») στις 4 Απρίλη. Πρόκειται για την απάνθρωπη ανταλλαγή προσφύγων με πρόσφυγες, αφού το σχέδιο της ΕΕ συνδέει κάθε προσφερόμενη θέση επανεγκατάστασης για έναν Σύρο πρόσφυγα στην ΕΕ με κάποιον άλλο Σύρο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα.

Η Ολγα Γεροβασίλη, χτες, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία 30.000 θέσεων πριν από τα μέσα Απρίλη, ενώ εξετάζει τρόπους εκκένωσης της Ειδομένης. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης ενισχύεται, ενώ σε ερώτηση για τον Γ. Μουζάλα περιορίστηκε στο ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη» και παρέπεμψε για τα περαιτέρω στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου που εκκρεμεί. Σε ερώτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ν. Μάρδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος συνέστησε «οποιαδήποτε διατύπωση εκ μέρους ημών να είναι προσεκτική, ούτως ώστε να μην αφήνει σημεία για παραποιήσεις, για παραπλανήσεις κ.λπ., όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει (το Προσφυγικό)».

Αστυνομική επιχείρηση

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι προκειμένου να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι πρόσφυγες αντέδρασαν και όταν η Αστυνομία προσπάθησε να προχωρήσει σε προσαγωγή μιας γυναίκας, οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες όρμηξαν και την έβγαλαν έξω. Η σιδηροδρομική γραμμή παρέμενε και χτες μπλοκαρισμένη για 11η μέρα, καθώς μια ομάδα των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη θεωρούν ότι έτσι ασκούν πίεση για να ανοίξουν τα σύνορα. Νωρίτερα, άλλη ομάδα προσφύγων είχε προχωρήσει σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Επιπλέον, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έφτασαν χτες από την Τουρκία στη Λέσβο. Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος, «φιλοξενούνται» συνολικά 5.600 πρόσφυγες. Κάποιοι επιστρέφουν στο λιμάνι από διάφορα κέντρα φιλοξενίας, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες. Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί μένουν σε σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 50.364. Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (28.550).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, στη Λέσβο μέσα στο 2015 ήρθαν 500.000 πρόσφυγες, από τους οποίους τα ασυνόδευτα παιδιά έως 13 χρόνων ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι χτες είχαν φτάσει 537.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ