Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοκορομαχίες αλλά και συναινέσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Βολική» αντιπαράθεση σχετικά με τη διαπραγμάτευση έστησαν τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο...

Στο σκηνικό της «βολικής» αντιπαράθεσης που έχουν στήσει κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, προστέθηκαν χτες τα όσα διαδραματίστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την έναρξη της συζήτησης κυβερνητικού νομοσχεδίου.

Τα... «αίματα άναψαν» όταν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Μπαλαούρας, απέρριψε αίτημα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, που καλούσε, επικαλούμενο τον Κανονισμό της Βουλής, πριν η συζήτηση «μπει» στην ουσία του νομοσχεδίου, να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, προκειμένου να την ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο Μ. Μπαλαούρας είπε ότι το αίτημα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς δεν έφερε την υπογραφή των 2/5 της Επιτροπής, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή» και «καθεστωτικές αντιλήψεις» και δήλωσε την αποχώρηση του κόμματός του από τη διαδικασία.

Από την πλευρά της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως «επιβάλλεται η ενημέρωση αυτή (...) για τα μέτρα που έρχονται για να σκοτώσουν την κοινωνία».

«Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, αφού ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συνυπογράφει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ «για να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Η ουσία βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρξει ενημέρωση», σημείωσε ότι έτσι κι αλλιώς είναι «λίγο ως πολύ γνωστά τι είδους αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζετε, τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Φορολογικό και γενικότερα τα Δημοσιονομικά».

«Η ουσία», επισήμανε, «βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των αγροτών, έτσι ώστε να μπουν εμπόδια σε αυτούς τους σχεδιασμούς που έτσι κι αλλιώς είναι φανεροί. Μόνον αυτοί μπορούν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να μην περάσουν αυτές οι αντιλαϊκές, αντεργατικές πολιτικές».

Να σημειωθεί ότι στο «διά ταύτα», παρά τη «σφοδρή» αντιπαράθεση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο με το οποίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενσωματώνοντας 5 Οδηγίες της ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ελέγχου ανάμεσα στα κράτη - μέλη για φορολογικές πληροφορίες, προετοιμάζει το έδαφος για το νομοθετικό πλαίσιο που έχει στα «σκαριά», με το οποίο θα παρέχονται νέα φορολογικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για τον «επαναπατρισμό» κεφαλαίων κ.λπ. Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ καταψήφισε και αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ