Τετάρτη 30 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

...και κοροϊδεύουν το λαό ότι «αρκετά από αυτά δε θα υλοποιηθούν, αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη»!

Το γνωστό παραμύθι ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ελαφρύνει τα βάρη του λαού... απογείωσε χτες ο Γ. Χουλιαράκης

Eurokinissi

Το γνωστό παραμύθι ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη θα ελαφρύνει τα βάρη του λαού... απογείωσε χτες ο Γ. Χουλιαράκης
Στα 5,4 δισ. ευρώ φτάνουν τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» και τα αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα για την «επόμενη μέρα», όπως και ανοιχτά πλέον ομολογείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει των νομοθετικών παρεμβάσεων, με άξονα την παραπέρα συμπίεση των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη νέα διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, τόσο από τη νέα φορολογική κλίμακα, όσο και από την πλευρά των ειδικών φόρων που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.

Χαρακτηριστική είναι και η χτεσινή παρέμβαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και απογειώνοντας τη γνωστή τακτική εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων που ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ισχυρίστηκε ότι «αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη, τότε αρκετά από αυτά τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν»!

Βέβαια, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση σπεύδει από τώρα να νομοθετήσει πακέτα μέτρων, αρχής γενομένης από το 2016 με περαιτέρω κλιμάκωση τόσο για το 2017 όσο και για το 2018, σε συνέχεια των μέτρων που η ίδια πρωτοεφάρμοσε αλλά και των προηγούμενων μνημονίων. Μάλιστα, το σύνολο με τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα (νέας και παλαιότερης κοπής) θα ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των φορολογικών εσόδων συναρτάται και με τους ρυθμούς του ΑΕΠ, που με τη σειρά τους παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιοι...

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Οπστφελντ, σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει ότι τα μέτρα λιτότητας και οι αναδιαρθρώσεις παραμένουν απαραίτητα και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της επιβολής και νέου πακέτου μέτρων, σε επόμενη φάση, πέρα και πάνω από αυτό που θα κλειδώσει στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «απαραίτητη» και την ελάφρυνση του κρατικού χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Προετοιμασία εδάφους για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας εδάφους για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου και για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι ο πήχης των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ), μίλησε για μέτρα που... «δε θα θέλαμε να υπάρχουν», όπως και για «αμοιβαίες υποχωρήσεις»...

Αναλυτικότερα, αφού επανέλαβε ότι οι συζητήσεις με το κουαρτέτο ξεκινούν ξανά στις 4 Απρίλη, ανέφερε ότι «ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου».

Οι βάσεις αυτές συντίθενται από μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που επιμερίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό, 1,8 δισ. στη φορολογία εισοδήματος και άλλα 1,8 δισ. στην έμμεση φορολογία, όπως είπε. «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του 3% του ΑΕΠ από τις τρεις κατηγορίες που σας προανέφερα», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη. Μάλιστα, προέταξε τον «μπαμπούλα» του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι ζητά περισσότερα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια η Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι «υπάρχει διάσταση ακόμα στο ζήτημα», εντούτοις παραδέχτηκε ότι «θα υπάρξουν συγκλίσεις (...) αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Δεν απέκλεισε, τέλος, την τμηματική νομοθέτηση καταρχήν για Ασφαλιστικό και Φορολογικό, όπου κυβέρνηση και «εταίροι» εμφανίζονται να τα έχουν βρει. «Θα προχωρούσαμε στη νομοθέτηση του Φορολογικού - Ασφαλιστικού, επαναλαμβάνω όμως: Χωρίς να αποκόπτεται και να το κάνουμε κομμάτι της αξιολόγησης, την οποία εμείς αντιμετωπίζουμε ενιαία και θέλουμε να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο, όπως έχει οριστεί, είναι πριν το δικό μας Πάσχα», δήλωσε.

Αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζ. Γέλεν, δήλωσε χτες ότι η αυξημένη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία έχει ενισχύσει τους κινδύνους στην οικονομία των ΗΠΑ και δικαιολογεί ένα βραδύτερο ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Δεδομένων των κινδύνων στις προοπτικές της οικονομίας θεωρώ ότι είναι κατάλληλο για την επιτροπή να προχωρήσει με προσοχή στην προσαρμογή της πολιτικής της», δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πότε η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Οπστφελντ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», διατυπώνει ανησυχίες για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, και συμπληρώνει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία περισσότερη συνεργασία, εστιάζοντας στην ανάγκη διαμόρφωσης συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, πρόταση στην οποία διατυπώνει αντιθέσεις η γερμανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ