Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Μεγάλη αύξηση των ιατρικών περιστατικών

Μεγάλη αύξηση των ιατρικών περιστατικών στη μονάδα του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στην Ειδομένη διαπιστώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. «Μόλις σε διάστημα μιας βδομάδας προσφέρθηκε ιατρική περίθαλψη σε 441 πρόσφυγες - μετανάστες, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού αντιμετώπισε συνολικά 20.086 περιστατικά από την αρχή της κρίσης στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. Επιπροσθέτως, σε συνολικά 657 περιπτώσεις προσφέρθηκαν επείγουσες πρώτες βοήθειες», αναφέρει σχετική χτεσινή ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι η ιατρική μονάδα στην Ειδομένη λειτουργεί από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, σαμαρείτες διασώστες, τραυματιοφορείς (επαγγελματίες και εθελοντές), μεταφραστές - διερμηνείς, ενώ εδώ και λίγες ημέρες έχει ενισχυθεί από στελέχη του Ουγγρικού Ερυθρού Σταυρού. Αντίστοιχη ιατρική μονάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί και στα Διαβατά, όπου έχει ήδη παρασχεθεί ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε 783 περιστατικά.

Στις ιατρικές μονάδες που λειτουργούν στη Χίο και στη Σάμο έγινε περίθαλψη σε 8.585 και 10.042 πρόσφυγες, αντίστοιχα. Συνολικά, στις ιατρονοσηλευτικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού που λειτουργούν στην Ειδομένη, στα Διαβατά, στη Σάμο και τη Χίο, αλλά και στα σημεία της χώρας όπου υπάρχει παρουσία του Οργανισμού, έχει προσφερθεί περίθαλψη σε 43.902 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία, με ανακοίνωσή της, αναφέρει πως «η εξαναγκαστική επιστροφή περίπου 30 Αφγανών αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, μόλις λίγες ώρες αφότου η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες τέθηκε σε ισχύ, φανερώνει πως η εφαρμογή της συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων από την πρώτη στιγμή». Η οργάνωση έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία παραβίασε το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο με την εξαναγκαστική επιστροφή στην Καμπούλ Αφγανών αιτούντων άσυλο, οι οποίοι φοβούνται τις επιθέσεις από τους «Ταλιμπάν», χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει η ΔΑ, αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων που αναχαιτίζονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς την Ελλάδα μεταφέρονται στο προαναχωρησιακό κέντρο Erzurum, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και από το οποίο εξαναγκαστικά επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρους και διαδικασίες ασύλου. Με το δεδομένο πως δεν υπάρχει αξιολόγηση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ή ανεξάρτητος φορέας παρακολούθησης της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι παρόμοιες παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν.

  • Συνολικά 396 αστυνομικούς από τους 1.500 που ζήτησε ο FRONTEX, έχουν διαθέσει μέχρι τώρα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και χώρες που είναι συνδεδεμένες με το χώρο Σένγκεν - Ισλανδία, Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν - σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ