Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκά διευρυμένο παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη διεύρυνση του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού που μαίνεται σε όλα τα πεδία προσδοκά η Αγκυρα, που σε αυτή την κατεύθυνση έσπευσε άλλωστε να αξιοποιήσει και το νέο μακελειό στις Βρυξέλλες.

Με επίσημη γραπτή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Βελγίου, χαρακτηρίζοντάς τες «απάνθρωπες», σημειώνοντας ότι η χώρα του μπορεί να προσφέρει όλων των μορφών τη βοήθεια στο Βέλγιο, αλλά και ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μια «σταθερή και ενιαία στάση κατά των τρομοκρατών».

Σε όλους τους τόνους, ο αστικός Τύπος προβάλλει ως «δικαιωμένη» την Αγκυρα και τις «προειδοποιήσεις» που απηύθυνε στη Δύση για τις συνέπειες της «ανοχής» της σε «τρομοκράτες», εννοώντας δυνάμεις τις οποίες οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν διαφορετικά (π.χ. ΡΚΚ, οργανώσεις Κούρδων Συρίας), στο πλαίσιο συνολικότερων ανταγωνισμών για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή κ.τ.λ.

Χαρακτηριστικό ήταν το χτεσινό κεντρικό άρθρο στη φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ», που με έντονη ειρωνεία κατέληγε αρχικά σε συμπεράσματα όπως ότι «το Βέλγιο πρέπει να διωχθεί από την ΕΕ», εξηγώντας στη συνέχεια ότι «δεν τα εννοεί» και επαναλαμβάνοντας μετά ξανά: «Αν δεν ενωθούμε τώρα... για να δουλέψουμε αληθινά, θα συνεχίσουμε να θάβουμε νεκρούς σε Αγκυρα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο». Επιπλέον, ανοιχτά συνέδεε την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με τη λήξη «ή τουλάχιστον τον έλεγχο», όπως λέει, του πολέμου στη Συρία, του οποίου η Τουρκία ζητά εδώ και καιρό την κλιμάκωση, και στρατιωτικά.

Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα, πρόξενοι από 20 διπλωματικές αποστολές (ανάμεσά τους και του Βελγίου), μαζί με δημάρχους της περιοχής, πήραν μέρος σε πορεία «κατά της τρομοκρατίας» που έγινε στην περιοχή Ιστικλάλ, όπου το περασμένο Σάββατο έγινε η τελευταία πολύνεκρη βομβιστική επίθεση.

Γενικότερα, το κλίμα τρομοϋστερίας «καλά κρατεί», ενθαρρυμένο από τις πολύ πιο συχνές πλέον «τρομοκρατικές επιθέσεις», τις πληροφορίες για αστυνομικές επιχειρήσεις που διαρρέουν (στοχευμένα;), συντηρώντας ένα κλίμα πολύ ευνοϊκό για διάφορους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Χτες, έγινε γνωστό πως επτά ακόμα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος» συνελήφθησαν. Ακόμα, το μεσημέρι, το ολλανδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε εξαιτίας «τρομοκρατικών απειλών» (τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνταν σχετική ανακοίνωση του ολλανδικού ΥΠΕΞ), ενώ κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η πρεσβεία και το προξενείο της Γερμανίας σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ