Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προσηλωμένη σε συμφωνίες που πλήττουν το λαό και τους πρόσφυγες

Ανησυχεί για τις επιπτώσεις στο Προσφυγικό από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ζητά εφαρμογή των έτσι κι αλλιώς επικίνδυνων αποφάσεων της ΕΕ που έχει συνυπογράψει

Η κυβερνητική προσήλωση στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό και την υλοποίηση του 3ου μνημονίου επιβεβαιώνει τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Η κυβερνητική προσήλωση στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό και την υλοποίηση του 3ου μνημονίου επιβεβαιώνει τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής
Διάχυτη είναι η ανησυχία στα κυβερνητικά επιτελεία για την επίδραση των επιθέσεων στις Βρυξέλλες σε πλευρές της πολιτικής της ΕΕ που αφορούν και στο Προσφυγικό, έχοντας ωστόσο η κυβέρνηση συνυπογράψει ήδη αποφάσεις που εντείνουν την καταστολή, προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιτείνουν τον μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ρ/σ «Alpha», προέτρεψε την ΕΕ να πράξει τα δέοντα για την εφαρμογή των απαράδεκτων αποφάσεων για το Προσφυγικό, λέγοντας: «Τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία. Κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας. Με τη συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια».

Ενταση της καταστολής στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας»

Η ίδια συνέστησε στην ΕΕ «να απαντήσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων», που βεβαίως ουδέποτε διέκριναν τη λυκοσυμμαχία. Η περί δημοκρατίας ρητορική δεν την εμπόδισε, βέβαια, να ταχθεί υπέρ της επίσπευσης ενός σχεδιασμού που αφορά σε ενίσχυση των μέτρων καταστολής στο εσωτερικό της ΕΕ. Αναφερόμενη στη διασύνδεση των αρχών ασφαλείας υποστήριξε: «Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά. Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ένα από τα κλειδιά είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών». Αυτά, βέβαια, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στην «καρδιά» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια κι ενώ οι Βρυξέλλες, ιδιαίτερα μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι, θύμιζαν στρατοκρατούμενη περιοχή...

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», υποστήριξε πως «αυτήν την ώρα χρειάζεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια κι όχι αναδίπλωση σε μία εθνικιστική περιχαράκωση. Αν οι 28 χώρες - μέλη που ανήκουν στην ΕΕ συνεργάζονταν περισσότερο με τις μυστικές τους υπηρεσίες, ο Αμπεντσλάμ και οι συνεργοί του θα είχαν συλληφθεί στη Γαλλία (...) Και φυσικά στην Ελλάδα, και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, χρειάζεται να πάρουμε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ώστε η χώρα μας να γίνει το επόμενο διάστημα νησίδα σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή πρώτον, γιατί αυτό είναι το συμφέρον των πολιτών και γιατί εξυπηρετεί και το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

«Καθησυχαστικός» εμφανίστηκε ο Ν. Τόσκας

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι στόχος για ιστορικούς λόγους, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας γιατί είμαστε πέρασμα πολλών ανθρώπων και βρισκόμαστε σε συνεργασία με άλλες κυβερνήσεις. Δεν έχουν εντοπιστεί πυρήνες ή κινήσεις που θα πρέπει να μας ανησυχούν», ανέφερε στον «ΣΚΑΪ», την ίδια ώρα που με αφορμή τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, μια σειρά μηχανισμών... διαφόρων προελεύσεων και υπό διαφορετικές ομπρέλες φαίνεται ότι «σουλατσάρουν» στη χώρα...

Η ΕΛ.ΑΣ., πάντως, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή με διαρκείς συσκέψεις στο αρχηγείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί να υπάρχει επιτήρηση σε πρεσβείες και επιχειρήσεις βελγικών και γαλλικών συμφερόντων κυρίως, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη, ο υπουργός τόνισε πως «μας απασχόλησαν τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, όχι λόγω της αύξησης του κινδύνου, αλλά λόγω της επίθεσης. Μας απασχολεί σε καθημερινή βάση το πώς θα βελτιώσουμε τα μέτρα ασφαλείας».

Ο Ν. Τόσκας σημείωσε, τέλος, ότι «η επίθεση του Νοεμβρίου κινητοποίησε την κυβέρνηση που είχε λάβει τότε μέτρα για τη φύλαξη στόχων ξένων συμφερόντων. Με βάση αυτήν την εμπειρία λάβαμε και σήμερα ανάλογα μέτρα».

Ενιαία η αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική δεν «σαλαμοποιείται» αλλά είναι ενιαία και αντιλαϊκή, αφού χαράσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η Ο. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, παράλληλα με την υπεράσπιση των αποφάσεων της ΕΕ για το Προσφυγικό, εργάζεται και προς την κατεύθυνση υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. «Στόχος και εκτίμησή μας είναι μέχρι τις 22 Απριλίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση, γιατί είναι σημαντικό για την σταθεροποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Δουλεύουμε πάνω σε αυτόν τον στόχο», δήλωσε.

Προσφυγικό και διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» απασχόλησαν, εξάλλου, τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, χτες βράδυ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωσή της, ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ κυβέρνησης και ΕΕ. Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις μοίρασε κάλπικες υποσχέσεις ότι θα προστατευτούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, όταν η αντιλαϊκή κλιμάκωση είναι δεδομένη τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Φορολογικό. «Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. Οσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας», φέρεται να επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, στη γνωστή γραμμή υπεράσπισης του 3ου μνημονίου, που έρχεται να βαθύνει τη χρεοκοπία του λαού.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό εξήρε ως θετική την απαράδεκτη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις προκειμένου η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στα όσα αυτή ορίζει...

Επιμένει ο Καμμένος για Μουζάλα... μέσω ΝΔ

Στο μεταξύ, θέμα Μουζάλα επιμένει να θέτει ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, παραπέμποντας ωστόσο το ζήτημα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής... στη στάση της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του χτες στον ΑΝΤ1, ο Π. Καμμένος ανέφερε: «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Μουζάλα. Είναι ξεκάθαρο. Εχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας στον κ. Μουζάλα. Οχι ως πρόσωπο. Εγώ τον εκτιμώ για τη δουλειά που έχει κάνει. Από εκεί και πέρα η δήλωση που έκανε είναι πολύ βαριά», για να προσθέσει στη συνέχεια - καλυπτόμενος πίσω από το ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών - πως αν η ΝΔ κάνει πρόταση μομφής, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά του υπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ