Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Aπό μέρα σε μέρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1905 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας Ιούλιος Βερν.

1927 Τμήματα του Κινεζικού Εθνικού Επαναστατικού Στρατού (συμμετέχουν αστοί εθνικιστές και κομμουνιστές) μπαίνουν στην πόλη Νανκίν. Οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν στρατιωτικά. Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κίνα» ακούγεται σε πολλές χώρες. Το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, που προσέδωσαν οι κομμουνιστές στη μάχη του Νανκίν, διέλυσε τη συνεργασία αστών εθνικιστών και κομμουνιστών. Οι εθνικιστές έθεσαν σε άγριο διωγμό τους κομμουνιστές.

1934 Πεθαίνει ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος (Θεόφιλος Χατζημιχαήλ).

1935 Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης, ως πρωταίτιοι της βενιζελικής απόπειρας πραξικοπήματος της 1ης Μάρτη. Ερήμην σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.

1943 Υστερα από πολυήμερες μάχες, ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τα Γρεβενά.

1944 Αποδρούν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης «Στάλαγκ Λουφτ 3» στην κατεχόμενη Πολωνία 76 κρατούμενοι. Μόλις τρεις κατάφεραν να φτάσουν στην ουδέτερη Ελβετία. Οι υπόλοιποι 73 συλλαμβάνονται. Απ' αυτούς οι 50 παραδίδονται στην Γκεστάπο και εκτελούνται χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και ο Ελληνας ανθυποσμηναγός Σωτήρης Σκάντζικας. Το περιστατικό έγινε ταινία με τίτλο «Η μεγάλη απόδραση».

1946 Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 31/3, από τις οποίες το ΕΑΜ καλεί σε αποχή, πάνω από 100.000 λαού στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν σε συγκέντρωση με σύνθημα: «Αποχή - Δημοκρατία - Ανεξαρτησία». Ανάλογες μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Πειραιά, Βόλο, Πάτρα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Τύρναβο, Ελασσόνα, Αγιά, Καρδίτσα, Αμαλιάδα, Καλαμπάκα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ορεστιάδα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Σύρο, Χίο, Μυτιλήνη.

1960 Σε Εκθεσή του προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Παντελής Καραγκίτσης (Σίμος) καταγράφει τις αντιδράσεις των φυλακισμένων και εξόριστων γύρω από τις αποφάσεις της 6ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σύμφωνα με την Εκθεση, οι σημαντικότερες από αυτές σημειώθηκαν στον Αϊ-Στράτη και περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, καθώς και τα εξής ζητήματα:

α) Την κριτική, καθαίρεση και διαγραφή του Νίκου Ζαχαριάδη. Συγκεκριμένα εκφράστηκαν απόψεις, γνώμες και ενστάσεις, όπως «τα φόρτωσαν όλα στον Νίκο», «ο Ζαχαριάδης αποτελεί κεφάλαιο για το Κόμμα μας», «δεν μπορούμε να βγάλουμε τενεκέ τον Ζαχαριάδη, γιατί τότε αυτοί θα πρέπει να 'ναι ο πάτος του τενεκέ» κ.ο.κ.

β) Την κριτική που έγινε για την αποχή από τις εκλογές του 1946 και την έναρξη του ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ («μα δεν καταδικάζουμε - έτσι - και τον ηρωικό ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ;»).

γ) Την εκτίμηση του συσχετισμού δυνάμεων και τον προσδιορισμό του χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα (βλ. «Δοκίμιο Ιστορίας ΚΚΕ», Β' τόμος, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 365).

1972 Μέλη της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ τοποθετούν μαγνητόφωνο με αντιδικτατορικά συνθήματα και σκορπίζουν προκηρύξεις στους κινηματογράφους της Αθήνας.

1999 Αρχίζει η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας που κράτησε 78 μέρες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org