Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Επενδύουν στη λαϊκή ανησυχία για να προωθήσουν επικίνδυνα σχέδια

Δυνάμεις και οχήματα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία των Βρυξελλών
Δυνάμεις και οχήματα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία των Βρυξελλών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Στον ανώτατο βαθμό παραμένει το «επίπεδο συναγερμού» σε όλο το Βέλγιο, όπου έχει κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος που λήγει σήμερα, για τις βομβιστικές επιθέσεις που την περασμένη Τρίτη προκάλεσαν το θάνατο άνω των 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 270. Αστυνομικές και γενικά «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου η παρουσία του στρατού και η «δράση» γενικά των δυνάμεων ασφαλείας ενισχύονται ακόμα περισσότερο, αν και ήδη η πόλη ήταν μία από τις πιο στρατοκρατούμενες της Ευρώπης, μετά τον περασμένο Νοέμβρη. Κάτι ωστόσο που, όπως φάνηκε, όχι μόνο δεν απέτρεψε το νέο μακελειό, ενώ σημαντικά είναι τα ερωτήματα για τις συνθήκες στις οποίες έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με δεδομένο ότι στόχοι έγιναν ένα από τα πιο πολυσύχναστα διεθνή αεροδρόμια και σημεία που βρίσκονται ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα από τα γραφεία της Κομισιόν, σε μια πόλη όπου βρίσκεται η ίδια η έδρα της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις έκαναν ξανά τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» υπ' αριθμόν 1 θέμα σε όλες τις συζητήσεις, με τα αστικά επιτελεία σε κάθε χώρα να επενδύουν στην εύλογη λαϊκή ανησυχία και αγανάκτηση, κατευθύνοντας τη συζήτηση σε μια σειρά αντιλαϊκών σχεδιασμών που εδώ και καιρό επιταχύνονται σε όλα τα πεδία: Από το Προσφυγικό και την Ασφάλεια, μέχρι την αντιμετώπιση της «συριακής κρίσης».

Πλήθος κόσμου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις κατά των επιθέσεων
Πλήθος κόσμου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις κατά των επιθέσεων
Ενδεικτικά ήταν τα κεντρικά άρθρα μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, με τη γαλλική «Λε Μοντ» να επισημαίνει χτες ότι «ο αγώνας κατά του τζιχαντισμού θα είναι μακρύς» και αφού αναφέρει πως αυτός τρέφεται «από το χάος της Μέσης Ανατολής» υπογραμμίζει: «Η εξαφάνιση της τρομοκρατίας από το σπίτι μας περνά μέσα από τη διευθέτηση της συριακής και της ιρακινής τραγωδίας. Σ' αυτό το θέμα, αληθινά, πρέπει να περιμένουμε ότι θα μετρήσουμε χρόνια (εξελίξεων). Σ' αυτό το θέμα, επίσης, παρά το μερίδιο ευθύνης που θα μπορούσαν να σηκώσουν οι Δυτικοί, η Ευρώπη είναι απούσα. Δεν υπάρχει παρά ως ηθοποιός στο πλευρό των ΗΠΑ και της Ρωσίας (...) Εδειξε ότι είναι ακατάλληλη να έχει το παραμικρό όραμα, στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αυτό ενισχύει το πόσο ευάλωτη είναι. Για την ήπειρό μας, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί δοκιμασία επιβεβαίωσης».

Λένε ότι ταυτοποιήθηκαν δράστες

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου όπου συμμετείχε και ο εισαγγελέας του Βελγίου Φρεντερίκ Βαν Λιουβ, ανακοινώθηκε χτες ότι ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες και «βομβιστές αυτοκτονίας», ο πρώτος στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, ο δεύτερος στο μετρό. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τα αδέλφια Κχαλίντ και Ιμπραήμ Ελ Μπακραουί, που ήταν γνωστοί στις αρχές για αδικήματα όπως κλοπές και αναζητούνταν μετά το μακελειό του Παρισιού.

Ενας από τους βασικούς καταζητούμενους φέρεται να είναι και ο Ναζίμ Λαχράουι, που εμφανίζεται να συνδέεται και με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, «πρωταγωνιστή» των επιθέσεων του περασμένου Νοέμβρη στη Γαλλία, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ο ρόλος που τα αστικά ΜΜΕ διαδραματίζουν καλλιεργώντας κλίμα τρομο-υστερίας που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην «ηρεμία» στην οποία κατά τ' άλλα λένε ότι καλούν. Ενδεικτικές είναι «πληροφορίες» για τη σύλληψη του ενός ή του άλλου δράστη που κυκλοφορούν και μετά από μερικές ώρες διαψεύδονται (τέτοια είδηση έκανε χτες το γύρο του κόσμου, εμφανίζοντας μία από τις συλλήψεις που έγιναν να αφορά τον Λαχράουι), ή τα εκτενή ρεπορτάζ που απομονώνουν αστυνομικές πλευρές των γεγονότων. Γενικά, όλος ο τρόπος που προβάλλονται οι έρευνες και οι εξελίξεις προσπερνά, «εκκωφαντικά» θα έλεγε κανείς, τις συνθήκες μέσα στις οποίες εγκληματικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» επεκτείνουν τη δράση τους.

Αποσιωπάται προκλητικά ότι αυτοί που σήμερα σκορπούν τρόμο και θάνατο σε αθώους ανθρώπους είναι δημιούργημα συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που οι λαοί πληρώνουν πολλαπλά, και στα πεδία των μαχών της Μέσης Ανατολής, και στις μεγαλουπόλεις της «δημοκρατικής» Δύσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ