Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο «αντίκτυπος» των επιθέσεων

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσαν αστραπιαία ένα «σήμα» σε όλα τα αστικά επιτελεία, σε όλες τις χώρες του πλανήτη, για να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση για όλα τα πεδία όπου σήμερα εκδηλώνονται σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εντός και εκτός πολλών εθνικών συνόρων.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάλυση που το γνωστό αμερικανικό «Ινστιτούτο Στράτφορντ» πρόλαβε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, λίγες μόνο ώρες μετά το μακελειό.

Με τίτλο «γιατί η επίθεση στις Βρυξέλλες δεν είναι η επίθεση στο Παρίσι», εξηγεί ότι τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης θα έχουν πολύ ευρύτερες επιδράσεις από αυτές του περασμένου Νοέμβρη, με αντίκτυπο σε όλα τα ανοιχτά «μέτωπα»: Από τον πόλεμο στη Συρία και το Προσφυγικό, μέχρι το «Brexit» και την ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, από διαφωνίες για το βαθμό ελέγχου των συνόρων μέχρι το βαθμό «εμπλοκής» της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ανάλυση μοιάζει να εκφράζει έναν αμερικανικό... προβληματισμό για το πώς η ΕΕ θα αντιδράσει, να εντοπίζει μια «ανεπάρκεια» της Ενωσης. «Για την ΕΕ, η λύση δεν είναι τόσο καθαρή... Παραπέρα, η ΕΕ δεν έχει στρατό (σ.σ. με αντίστοιχη «συνοχή») και για αυτό δεν μπορεί να αντιδράσει όπως έκανε η Γαλλία... Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν γιατί τα παράπονα παραμένουν...», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Είναι καθαρό πως τις επιπτώσεις του νέου μακελειού τις παρακολουθούν (αλλά και τις... περιμένουν) μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Τα όσα έγιναν μοιάζουν «βολικά» και για την όξυνση μιας σειράς ανταγωνισμών, αφετηρίας νέων γύρων επιθέσεων σε βάρος των λαών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ