Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με αιχμή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Στην πλάτη του λαού έρχονται να προστεθούν και τα «φορολογικά κίνητρα» και οι κάθε είδους ενισχύσεις που απαιτούν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι

Σε νέα προαναγγελία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα προχώρησαν χτες τα επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των «δεσμεύσεών» της.

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομήχανοι βάζουν σταθερά στο τραπέζι το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που αφορά στην τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, μέσω κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων και φορολογικών απαλλαγών για το εγχώριο κεφάλαιο.

Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι προχωρούν με αποφασιστικό βηματισμό στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα επιχειρηματικά, που αποτελούν μοχλό αναδιαρθρώσεων για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και παρέχουμε βοήθεια για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι του έχουν τεθεί», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις. Σε χτεσινές δηλώσεις του στο πρακτορείο «Bloomberg», ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα μέτρα για τις συντάξεις, το φόρο εισοδήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης. «Υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα, αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά φυσικά δεν μπορούμε να κινηθούμε ταχύτερα απ' ό,τι κινείται η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δείχνουν μία μικρή αύξηση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιμετωπίζονται.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν, για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι θεσμοί θα πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν ώστε να βρουν κάτι άλλο στη θέση της». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν επείγει», τονίζοντας ότι υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κίνητρα και απαλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων

«Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά κίνητρα, άρση αντικινήτρων και επενδύσεις» ήταν το θέμα της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο παρουσίασης των προτάσεών του για την πολιτική ανάκαμψης και ενίσχυσης των εγχώριων βιομηχάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν το «πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας - γύρω στα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 - μέσα από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ θέτει τους παρακάτω άξονες:

-- Επέκταση του χρόνου συμψηφισμού τυχών ζημιών στα 10 χρόνια, με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υψηλών ζημιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα έτη της συνεχιζόμενης ύφεσης». Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί εγχώριοι όμιλοι θα εξασφαλίζουν μηδενική φορολογία στα επόμενα χρόνια, μέσω της οποίας θα αναπληρώσουν τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης, που φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα.

-- Ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν την εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω υπερ-αποσβέσεων) και την ενθάρρυνση «εμβληματικών» επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.ά.

-- Προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας, για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ ή και για περισσότερες από 1.000 νέες προσλήψεις.

-- Στο πακέτο προτάσεων του ΣΕΒ περιλαμβάνονται, επιπλέον, μέτρα άμεσης απόδοσης, για τις επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, μέσα από μια «ενεργητική φορολογική λογική ισχυρών κινήτρων που ευθυγραμμίζουν την Ελλάδα με επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ) ζητά τη «διόρθωση της μονόπλευρης επιβολής δασμών» στα ελληνικά είδη διατροφής που εισάγονται στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για την απόσπαση μεγαλύτερων μεριδίων της επιχειρηματικής πίτας, ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι «πριν από 21 χρόνια, το 1995, ετέθη σε εφαρμογή η εμπορική συμφωνία μεταξύ της τότε ΕΕ και της Τουρκίας». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σήμερα, η τουρκική οικονομία είναι πολύ πιο ισχυρή. Κατά συνέπεια, αυτό το καθεστώς προστασίας της παραγωγής της θα πρέπει να αρθεί, γιατί στην παρούσα φάση ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο, τον εγχώριο κλάδο ειδών διατροφής, αλλά και την ευρωπαϊκή παραγωγή γενικότερα».

Επιπλέον, επισημαίνουν πως «με δεδομένο το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στην Τουρκία, σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας απειλούνται με κατάρρευση (...). Στις περισσότερες κατηγορίες ελληνικού ενδιαφέροντος, όπου τα τουρκικά προϊόντα έχουν ΜΗΔΕΝ δασμούς για εισαγόμενα στην Ελλάδα, εκτός από τα ποτά, οι δασμοί για να εξαχθούν ελληνικά προϊόντα στην Τουρκία είναι υπερβολικά υψηλοί».

Τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται σε φάση προχωρημένων διαβουλεύσεων με άλλους «επενδυτές» για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank ετοιμάζει τη διαμόρφωση κοινού επιχειρηματικού σχήματος με θυγατρική εταιρεία της ισπανικής Aktua, η οποία έχει «εμπειρία» από τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων στην Ισπανία. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος «φημίζεται» για την εξειδίκευση στη διαχείριση δανείων που διασφαλίζονται με υποθήκες σε ακίνητη περιουσία.

Από την πλευρά της, η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων KKR, για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ