Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αθλια η προσπάθεια της κυβέρνησης να εγείρει τείχη μέσα στο λαό να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και την δημοσιογράφο Αννα Μπουσδούκου. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

***

-- Καλημέρα, κ. Κουτσούμπα, θα αποπειραθούμε να προσεγγίσουμε το πλαίσιο όλης αυτής της επικαιρότητας, με όλα αυτά τα μέτωπα, τα οποία είναι ανοιχτά. Ξεκινώ από τη δήλωσή σας, ακούγοντας και παρακολουθώντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. «Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», έτσι ξεκινάτε.

-- Οντως, όλη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Μπορεί να περίμεναν κάποιοι - εμείς δεν περιμέναμε - να βγάλει θησαυρό και να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, τον εργαζόμενο λαό, όμως ήταν «άνθρακες ο θησαυρός» τελικά, για όλα τα ζητήματα, είτε αφορούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ή τις κινητοποιήσεις των άλλων κλάδων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων για το Ασφαλιστικό. Είπε αυτό, που λέει εδώ και δύο μήνες, «ελάτε στο Μέγαρο Μαξίμου να συζητήσουμε πάνω στο σχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση...».

Η πρόταση της κυβέρνησης δεν παίρνει βελτιώσεις

-- Εσείς αυτόν το διάλογο τον χαρακτηρίσατε «διάλογο - απάτη».


-- Απάτη και μεγάλη κοροϊδία. Διότι και οι αγρότες και οι άλλοι κλάδοι έχουν καταθέσει στους υπουργούς, στην κυβέρνηση, στον ίδιο τον πρωθυπουργό, μια σειρά αιτήματα, τα οποία δεν είναι και όλα. Εχουν πάρα πολλά αιτήματα οι εργαζόμενοι, όπως όλοι ξέρουμε, αλλά έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένα που αφορούν την ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών, για να μπορούν να επιβιώσουν οι αγρότες στα χωράφια τους, να μπορούν να καλλιεργήσουν, να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, όχι τίποτε περισσότερο.

Και, βεβαίως, αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, σφαγιάζει ουσιαστικά δικαιώματα, κατακτήσεις ακόμα και πράγματα που είχαν, όσα είχαν, διότι τα περισσότερα τους τα έχουν πάρει. Αρα, λοιπόν, όταν δεν απαντάς ότι «ξέρεις, εγώ απαντώ σε 1 - 2 ζητήματα, αυτά μπορώ να συζητήσω και ελάτε», για να αποφασίσει και το αγροτικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, οι συλλογικοί φορείς και να πουν «ναι, να πάμε να συζητήσουμε και να κάνουμε μια διαπραγμάτευση, μαζί με τον αγώνα μας και να βρούμε κάποια λύση», τότε είναι απάτη.

Είναι πολύ γνωστό ότι οι αγρότες, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ζητήσει να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, ότι δεν είναι ούτε βάση για συζήτηση, γιατί πραγματικά σφαγιάζει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αρα, αν ο πρωθυπουργός ήθελε να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, θα μπορούσε να πει «αφήστε την πρότασή μας στην άκρη, ελάτε να συζητήσουμε πάνω σε 1-2 ζητήματα» και από κει και πέρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα μπλόκα των αγροτών να αποφάσιζαν μέσα από τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες τους, τι θα έκαναν.

Αρα μιλάμε για κοροϊδία. Και για να σας πω και την άποψη του ΚΚΕ, εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν παίρνει τροποποιήσεις, δεν παίρνει ούτε επιμέρους βελτιώσεις. Πρέπει ν' αποσυρθεί ολοκληρωτικά, διότι έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία αντιασφαλιστικών αντεργατικών νόμων, που έχουν ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και με αυτό το νομοσχέδιο μπαίνει οριστική ταφόπλακα.

Προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό

-- Κρατάω το Ασφαλιστικό για να επανέλθω και στη συνέχεια. Ωστόσο, εδώ ακούμε τον πρωθυπουργό, αλλά και στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για υποκινούμενους αγώνες των αγροτών, των επαγγελματικών κλάδων, διαφόρων επιστημονικών φορέων. Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση απευθύνει το κάλεσμα για διάλογο, όχι από μηδενική βάση, και από την άλλη στις κοινωνικές αντιδράσεις και στα κοινωνικά μέτωπα βλέπει «γκρίζα» σημεία. Βλέπει κάποιους που υποκινούν τους επαγγελματίες.

-- Γι' αυτό και είπαμε ότι πρόκειται για την πιο άθλια προπαγάνδα των ημερών, όπου προσπαθεί να εγείρει τείχη ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους, να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και να ρίξει τις ευθύνες - να τις πάρει από εκεί που ουσιαστικά βρίσκονται, δηλαδή στη δική της πολιτική, ταυτόχρονα με την πολιτική που ακολουθεί ή που θέλει να επιβάλει, όπως οι ίδιοι λένε, το κουαρτέτο, η ΕΕ και οι άλλες συμμαχίες της, οι εταίροι της - να τις ρίξει στο φτωχό αγρότη, στον εργάτη, στον άνεργο, ο οποίος κινητοποιείται, διεκδικεί τα αυτονόητα, σε τελευταία ανάλυση, και προσπαθεί να υπερασπίσει το βιος του, τα δικαιώματά του, τις όποιες κατακτήσεις του έχουν απομείνει.

Οι αγρότες οι ίδιοι αποφασίζουν, οι εργάτες οι ίδιοι αποφασίζουν, έχουν συλλογικές διαδικασίες. Τα μπλόκα απ' ό,τι γνωρίζετε κι εσείς, κάθε βράδυ κάνουν συνέλευση, αποφασίζουν οι συντονιστικές επιτροπές και συζητούν με όλους τους αγρότες, κάνουν περιοδείες και υπάρχουν κλιμάκια στα χωριά που παίρνουν τη γνώμη όλων των αγροτών, κάνουν πανελλαδικές συσκέψεις, αποφασίζουν τα αιτήματά τους, καταλήγουν. Εκεί μέσα γίνεται και η διαπάλη, ακούγονται οι διαφορετικές απόψεις, δηλαδή, και καταλήγουν στο τέλος και διεκδικούν αυτά που δικαιούνται, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Το ότι η κυβέρνηση ρίχνει την μπάλα στη διαπλοκή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και όλα αυτά που είπε χτες ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά είναι το πρόσχημα, για επικοινωνιακούς λόγους, να φύγει από την ουσία των προβλημάτων που διεκδικούν οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και να μετατοπίσει την υπόθεση κάπου αλλού.

-- Βλέπετε, δηλαδή, ότι προσπαθεί μετατοπίζοντας τη συζήτηση κάπου αλλού να δημιουργήσει έναν εχθρό στα υπόλοιπα ζητήματα, που αυτή τη στιγμή παραμένουν ορθάνοιχτα και όχι απλά παραμένουν ορθάνοιχτα, αλλά προστίθενται κι άλλα;

-- Μα φυσικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα εξής ζητήματα: Πρώτον, τι θα κάνει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η πρόταση όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτικών κομμάτων, ή τέλος πάντων αρκετών, είναι να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Δεύτερον, το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι τι θα κάνει με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και τα αντιλαϊκά μέτρα, που δε λέει κουβέντα.

Τρίτον, είναι ότι θα πρέπει να δει προβλήματα άλλα, όπως είναι το φορολογικό, το οποίο έρχεται, εκτός από τα ήδη φορολογικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και πλήττουν αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και άλλους, ενώ υπάρχουν απαλλαγές για κατηγορίες, που είναι η ελίτ της οικονομικής εξουσίας, είναι το μεγάλο κεφάλαιο όπως το λέμε εμείς, και να λύσει μια σειρά ζητήματα ή να προωθήσει ζητήματα, τα οποία όχι μόνο τα ανακυκλώνει επικίνδυνα, αλλά και οδηγείται σε πολιτικές, σε στάσεις, οι οποίες δημιουργούν νέα προβλήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το Προσφυγικό.

Το Ασφαλιστικό μπορεί να λυθεί μόνο σε συνθήκες υλοποίησης της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ

-- Εχω κρατήσει έναν αστερίσκο, τον οποίο γενικότερα έχουν κρατήσει πάρα πολλές γενιές και ονομάζεται Ασφαλιστικό. Φαντάζομαι ότι είναι και αποδοχή ότι αποτελεί μια παθογένεια της Ελλάδας το κομμάτι Ασφαλιστικό, διαχρονικά. Αυτό κάποια στιγμή δεν θα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί;

-- Η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν μεγάλη κατάκτηση για τον εργαζόμενο λαό και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και σε όλον τον κόσμο. Η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν ανταποδοτική, στηριζόταν σε αυτό που πλήρωνε ο μισθωτός, ο εργαζόμενος κάθε μήνα. Απ' την τσέπη του κρατιούνται αυτά, για να έχει περίθαλψη, για τα ένσημα, για να μπορεί όταν βγει στη σύνταξη να απολαμβάνει κάπως τη ζωή του και να ζει αξιοπρεπώς. Γιατί έδωσε από τη ζωή του 30 - 40 χρόνια δουλεύοντας στην παραγωγή και πρέπει μετά να ζήσει σαν άνθρωπος.

Γι' αυτήν την κατάκτηση πλήρωναν μόνο οι εργαζόμενοι, μόνο οι μισθωτοί. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Ασφαλιστικό, γιατί δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις του το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία ή η πλειοψηφία της τελοσπάντων. Ετσι, δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στα Ταμεία. Το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, που ήταν ο ιδρώτας, το υστέρημα του εργαζόμενου, γιατί κάθε μήνα του έλειπε από το μισθό το 200άρι ή το 100άρι, ανάλογα με το Ταμείο που ήταν, για να μπει στο ένσημο και να έχει την περίθαλψή του. Τα έπαιξαν στο χρηματιστήριο και χάθηκαν εκατομμύρια. Αυτά τα έκαναν κυβερνήσεις, τα έκαναν διοικήσεις οι οποίες ήταν διορισμένες από εκείνες τις κυβερνήσεις και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Αρα, μη μας λένε ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι πρόβλημα βιωσιμότητας, διότι είναι το μόνιμο επιχείρημα εδώ και 20 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η ιστορία του περάσματος αλλεπάλληλων αντιασφαλιστικών, αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων από τις κυβερνήσεις στο όνομα της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. Δε σώζεται έτσι το Ασφαλιστικό.

Σήμερα, με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η οικονομία της χώρας, παρότι είναι σε κρίση, δυνατότητες και σε ορυκτό πλούτο, και σε μεγάλη βιομηχανία, και σε ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, και λόγω εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών, όχι μόνο μπορείς να έχεις τεράστιες δυνατότητες και να τις αξιοποιήσεις σε όφελος της λαϊκής ευημερίας, αλλά να πας και πολύ μπροστά.

Δυστυχώς, δε γίνεται διότι πάλι η ιδιοκτησία είναι σε λίγους, πάλι ωφελούνται λίγοι συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, και τα μόνιμα υποζύγια είναι ο εργαζόμενος λαός που πληρώνει για όλα.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Το Ασφαλιστικό μπορεί να λυθεί σωστά και οριστικά μόνο σε συνθήκες που θα υλοποιείται η πολιτική πρόταση που έχει το ΚΚΕ, όπου θα είναι κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, θα υπάρχει κεντρικό σχέδιο, επιστημονικά οργανωμένο για την κατανομή των πόρων, για την κατανομή του εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα, για την ανάπτυξη αυτών των παραγωγικών δυνατοτήτων και να μπορεί να υπάρχουν και κοινωνικές παροχές δημόσιες, δωρεάν όπως είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία.

Η ίδια η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη

-- Πάντως, και η παρούσα κυβέρνηση στην προσπάθεια αυτή που κάνει να αλλάξει το Ασφαλιστικό και όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις τις οποίες φέρνει, συνεχώς υπερτονίζει ότι είναι μαζί με τις κοινωνικές ομάδες, ότι είναι μαζί με τους επαγγελματίες και μάλιστα διευκρινίζει ότι αυτή είναι και η διαφοροποίησή της συγκριτικά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενδεικτικό, τουλάχιστον εγώ δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αλλά εγώ είμαι και σχετικά άπειρη, δε θυμάμαι όμως κυβέρνηση η οποία φέρνει μέτρα και την ίδια ώρα να καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

-- Το τι λες και αν είναι αλήθεια αυτό που λες ή αν είσαι ειλικρινής και θέλεις να επιλύσεις κάποιο πρόβλημα ή να αφουγκραστείς την κοινωνία και τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται, αυτό εξαρτάται και κρίνεται από το τι μέτρα φέρνεις και τι λες στους εργαζόμενους. Δεν εξαρτάται από καλές προθέσεις. Εγώ σας λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Τσίπρας, η κυβέρνηση, οι υπουργοί μπορεί να είχαν τις καλύτερες προθέσεις και μπορεί πριν, όταν ήταν μικρό κόμμα ή και όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, να είχαν ειλικρινείς προθέσεις...

-- Τώρα δεν έχουν;

-- Μα η ίδια η στρατηγική τους, η ίδια η πολιτική τους είναι αδιέξοδη. Δεν είναι θέμα αν έχουν. Μπορεί να είναι ειλικρινείς οι άνθρωποι, αν και δεν το πιστεύω για όλους, ας το παρακάμψουμε αυτό, ας πούμε ότι είναι ειλικρινείς σε αυτά που λένε. Είναι ουτοπικά, δεν γίνονται.

Διότι, όταν έχεις αυτό το κοινωνικό σύστημα, ο σκοπός του οποίου είναι τα κέρδη λίγων, ο ανταγωνισμός με άλλους ανταγωνιστές, για το ποιος θα συγκεντρώσει την παραγωγή και την κερδοφορία. Οταν έχεις την ΕΕ, όταν έχεις το ΝΑΤΟ, το οποίο εμπλέκεται τώρα στα προβλήματα, όταν έχεις όλα αυτά δεδομένα και δεν έχεις μια στρατηγική αντιμετώπισης, ανατροπής όλων αυτών, αλλά η στρατηγική σου είναι ο εγκλωβισμός όλο και περισσότερο και η διαχείριση αυτής της κατάστασης, τότε οδηγείσαι σε αδιέξοδο. Οταν δεν έχεις γραμμή, πολύ περισσότερο γραμμή σύγκρουσης με το αστικό κράτος το οποίο είναι σάπιο, το οποίο είναι διεφθαρμένο, το οποίο διασυνδέεται και εμπλέκεται και με ομίλους και με συγκεκριμένους επιχειρηματίες και γίνονται οι λοβιτούρες και οι κομπίνες και εκεί εδράζεται η διαφθορά που υπάρχει, τότε θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Αυτό λέει η απλή λογική και η επιστήμη της πολιτικής.

Με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή νομιμοποιείται η συγκυριαρχία στο Αιγαίο

-- Επειδή αναφερθήκατε στο ΝΑΤΟ και επειδή, ξαναλέω, ήταν χτες να σας φιλοξενήσουμε κοντά μας, λόγω του έκτακτου Υπουργικού ανετράπη σχεδόν όλων το πρόγραμμα, είχα λοιπόν στο μυαλό μου να σας ρωτήσω πώς σας φάνηκε και αν σας ικανοποίησε το μήνυμα που είχε στείλει ο πρωθυπουργός στην Αγκελα Μέρκελ ότι ας κάνει ό,τι θέλει το ΝΑΤΟ στα τουρκικά παράλια. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα που τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σας ρωτάω πια πώς σας φαίνεται η ελληνική στάση, η οποία δέχεται τη συμμετοχή και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ναι μεν με προϋποθέσεις, αλλά έχουμε μια διαφορετική στάση από αυτήν που είχαμε ενημερωθεί ότι έχει γίνει προχτές.

-- Ξέρετε τι λένε στα ρεπορτάζ, τα άκουσα στα κανάλια και στο δικό σας κανάλι. Διάβασα σήμερα στις εφημερίδες ότι η κ. Μέρκελ απάντησε στον κ. Τσίπρα: «Αλέξη μου ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Αν ισχύει αυτό, δεν ξέρω τι της απάντησε ο πρωθυπουργός ή αν της έδωσε κάποια απάντηση σε αυτό, διότι η καγκελάριος ξέρει πολύ καλά τι λέει για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, στο Αιγαίο κ.λπ.

Εγώ καταρχάς θα απαντούσα το εξής: «Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει», διότι οι «λεπτομέρειες», για την τουρκική πολιτική, είναι το γκριζάρισμα των ζωνών σε όλο το Αιγαίο, ήδη αυτό φάνηκε σήμερα με την ανταπάντησή της, με τη NOTAM που έστειλε μετά την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στο νησί. Η Τουρκία απάντησε με ΝΟΤΑΜ και αυτό προδιαγράφει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Η τουρκική πολιτική, ως βασική της αρχή, ως επιδίωξη, έχει τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Η τουρκική πολιτική επιδιώκει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα, διότι δεν αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και αυτό το ξέρουν.

Οπως και το ΝΑΤΟ, απ' τη μεριά του, δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του, που υποτίθεται και έτσι θα έπρεπε θεωρητικά - δεν μπορεί βέβαια να υπάρχει αυτό - να είναι φίλοι και σύμμαχοι. Αρα, λοιπόν, ούτε το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο, επειδή και οι δύο είναι ΝΑΤΟικές χώρες.

Αρα, οι επιχειρήσεις που θα γίνονται στα θαλάσσια σύνορα θα έχουν και τουρκικά πολεμικά του ναυτικού, που υποτίθεται θα επιχειρούν για να αποτρέπουν π.χ. το προσφυγικό κύμα ή όλους αυτούς που προσπαθούν να μεταφέρουν τους δυστυχισμένους πρόσφυγες και μετανάστες με τα σαπιοκάραβά τους και πάει λέγοντας.

Αρα, μιλάμε για μια επικίνδυνη εξέλιξη, στην ουσία να το πω καθαρά, νομιμοποιείται η συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Νομιμοποιείται η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, νομιμοποιείται το γκριζάρισμα των ζωνών και η μη αναγνώριση σε μια σειρά νησιά και βραχονησίδες ότι αποτελούν ελληνικό έδαφος, που είναι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής και σε αυτό τώρα εμπλέκεται και η Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της, απ' ό,τι μαθαίνουμε, παρότι βάζει τους γνωστούς αστερίσκους κάθε φορά. Αυτά δε γίνονται στο χώρο που λέγεται Αιγαίο.

-- Να διακόψουμε, γιατί βρέθηκαν δύο σοροί από τη συντριβή του ελικοπτέρου.

-- Δυστυχώς, είναι πολύ τραγική εξέλιξη αυτή. Οι ένστολοι, το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων πληρώνουν πάρα πολύ βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας, όλα αυτά τα χρόνια. Και βέβαια εκτός από αυτά που λέμε, τα συλλυπητήρια κ.λπ., εάν ανακοινωθεί και αν ισχύει ότι βρέθηκαν, διότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ακόμη και καλό είναι να περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη στρατιωτική ηγεσία, θα πρέπει ταυτόχρονα να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια, γιατί δεν φτάνουν μόνο, όπως καταλαβαίνετε, τα απλά συλλυπητήρια ή συμπαράσταση, που ο καθένας δίνει προς τις οικογένειες των ουσιαστικά αθώων θυμάτων, ηρώων στην ουσία, γιατί γι' αυτό πρόκειται, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπάρχει αντικειμενική αντιλαϊκή βάση για συμφωνία της κυβέρνησης με άλλα κόμματα

-- Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω αν μυρίζεστε εκλογές. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν κάτι τέτοιο προσπαθεί να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, μέσω των αλλεπάλληλων διαψεύσεων ή αν θέλει να το κλείσει ερμητικά το ζήτημα.

-- Δεν ξέρω αν ξέρει και η ίδια η κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει ή τι επιδιώκει. Πάντως, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή έχουν την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν ξέρω αν ξέρει κάτι περισσότερο απ' αυτό που ξέρουμε εμείς, δηλαδή τα άλλα πολιτικά κόμματα και η ελληνική κοινωνία. Μπορεί τυπικά, με βάση το Σύνταγμα, με βάση τους νόμους του ελληνικού κράτους να κυβερνήσει και να περάσει και νόμους και να υλοποιήσει την πολιτική που έχει...

-- Στο παρελθόν έχετε πει ότι αν έχει κάποιο πρόβλημα με τους 153 ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιοι πρόθυμοι βουλευτές. Ποιοι και από πού είναι το πρόβλημα.

-- Εάν δεν έχει τους 153 οι άλλες δύο εκδοχές είναι είτε να κάνει μια προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος με άλλα κόμματα.

Εδώ να σας πω την άποψή μας ξανά. Θεωρούμε ότι η αντικειμενική βάση υπάρχει, εφόσον στα βασικά ζητήματα, σε στρατηγικούς τομείς και της οικονομίας, και των εξελίξεων, και της διεθνούς εξωτερικής πολιτικής, και των εσωτερικών εξελίξεων δηλαδή, έχουν ψηφίσει μαζί μνημόνια, συμφωνούν στα βασικά προαπαιτούμενα, έχουν επιμέρους διαφορές σε ζητήματα, αλλά αυτά κατατίθενται σε τροπολογίες έτσι κι αλλιώς, γενικά είναι υπέρ αυτών των συμμαχιών - των λυκοσυμμαχιών λέμε εμείς - της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αρα, λοιπόν, με κόμματα από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, από την Ενωση Κεντρώων μέχρι και τη ΝΔ ή τμήματά της, μπορεί να υπάρχει μια συνεννόηση, γιατί σ' αυτά τα ζητήματα έχουν ενιαία κατεύθυνση. Μ' αυτά λοιπόν τα κόμματα μπορεί να συνεργαστεί και να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα. Και η άλλη εκδοχή είναι να πάει σε εκλογές, αν δεν επιλέξει ή δε συμβεί τίποτε από τα δύο προηγούμενα σενάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ