Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Με απαίτηση τη γοργή «αξιολόγηση»

«Η χώρα κινδυνεύει, για ακόμη μία φορά, να βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο. Τα χρηματοδοτικά ανοίγματα μπορεί να γίνουν απαγορευτικά σε λίγους μήνες και η μη κάλυψή τους θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών και σε περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλοποίηση της οικονομίας. Η πολιτική ηγεσία, ένθεν κακείθεν, καθυστερεί δραματικά να δώσει λύσεις»...

Αυτό επισημαίνει, ο ΣΕΒ εν αναμονή της «αξιολόγησης» και βέβαια της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα συνοδεύσουν την «πετυχημένη» ολοκλήρωσή της. Επί της ουσίας, οι εγχώριοι βιομήχανοι καλούν τόσο τη συγκυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να προχωρήσουν άμεσα στις «προαπαιτούμενες» δράσεις. Βάζουν μπροστά στην προπαγάνδα τους τη «φτωχοποίηση του πληθυσμού», τάχα, για να απαιτήσουν επίσπευση των αντεργατικών, αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα φέρουν γρήγορα την «αξιολόγηση» και να χρηματοδοτηθεί για επενδύσεις το κεφάλαιο.

Ετσι ο ΣΕΒ, έχει σταθερά στο τραπέζι το μοναδικό παράλληλο πρόγραμμα, αυτό που αφορά στην τόνωση και την ανάκαμψη του κεφαλαίου, με εφαλτήριο τα μνημόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, στο «εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία», χαρακτηριστικά τονίζουν: «Η μαζική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων περνάει μέσα από ένα φιλικό, προς την επιχειρηματικότητα, θεσμικό πλαίσιο, που θα μειώνει κόστη ενεργειακά, φορολογικά και γραφειοκρατικά, θα σαρώνει τα επιμέρους ρυθμιστικά στους κλάδους που μπορούν να γίνουν πιο εξωστρεφείς και θα στηρίζεται σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το «πρωτογενές πλεόνασμα» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, έναντι «μνημονιακού» στόχου για έλλειμμα 0,25%. Σε κάθε περίπτωση, η θετική εξέλιξη για το κεφάλαιο, πέρασε μέσα από τη βαριά φορολογία που φορτώθηκε στις λαϊκές πλάτες, σε συνδυασμό και με τη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ