Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλυδωνισμοί με άξονα τον τραπεζικό κλάδο

Την ίδια ώρα, με επίκεντρο τους κλυδωνισμούς στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις μονοπωλίων του χρηματοπιστωτικού κλάδου (Deutsche Bank κ.ά.) και τη διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στην Ιταλία, συνεχίστηκε και χτες η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, οι χτεσινές απώλειες στις τράπεζες, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, διαμορφώθηκαν στο 4,9%. Με κατρακύλα έκλεισαν χτες και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη 2,9%, Λονδίνο 2,4%, Παρίσι 4% κ.ά.).

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου, Τζ. Ράις, τόνισε: «Στο βαθμό κατά τον οποίο οι πρόσφατες μαζικές ρευστοποιήσεις αντανακλούν την επιδείνωση των προοπτικών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η υποχώρηση αυτή είναι πράγματι μια ανησυχία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη παραμένει ασθενική, ενώ απαραίτητη είναι η ύπαρξη ισχυρού τραπεζικού τομέα προκειμένου να την υποστηρίξει. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ να προχωρήσουν σε μέτρα «εξυγίανσης» των τραπεζών, πρώτα και κύρια με τη «διευθέτηση» των προβληματικών δανείων, τη βελτίωση των ρυθμιστικών κανόνων, την ανάπτυξη αγορών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του και είναι συνεπώς ουσιαστικά βέβαιο ότι η θητεία της θα ανανεωθεί τον Ιούλη.

«Καθησυχαστικός»... αλλά με επιφυλάξεις, επιχείρησε να εμφανισθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, για το ζήτημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως είπε, «δε θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος χτες στο Γιούρογκρουπ, σημείωσε πως οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια «οφείλονται εν μέρει στην υπερβολική αντίδραση των αγορών», ομολογώντας ότι υπάρχουν και άλλου είδους προβλήματα. Παράλληλα, αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό της Πορτογαλίας (το ζήτημα ήταν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ) τόνισε: «Η Πορτογαλία θα έκανε καλά (...) να μη συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, αφήνοντας να υποτεθεί ότι θα κάνει βήματα πίσω στο δρόμο που είχε πάρει».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι προχτεσινές επισημάνσεις από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με την οποία η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και οι κίνδυνοι από την Κίνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τις προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ. «Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ύφεσης σε οποιαδήποτε χρονιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι

Αναφερόμενος στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) «τρέχει» τις διαδικασίες σχετικά με την πρόσληψη «συμβούλου διεθνούς κύρους», που θα αναλάβει να αξιολογεί τις διοικήσεις των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ο σχετικός διαγωνισμός, που προκηρύχτηκε χτες, προβλέπει ότι «ο σύμβουλος πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και οι επιτροπές των τραπεζών μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, όχι μόνο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και κάτω από τις ειδικές συνθήκες του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ υψηλό ποσοστό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».

Τεχνικός σύμβουλος του ΤΧΣ στο έργο της αξιολόγησης των τραπεζών αναλαμβάνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ