Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Αντιπερισπασμός με μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου

Οπως με τα 5μηνα η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανεργία, έτσι και με το «παράλληλο πρόγραμμα» ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην ακραία μόνο μορφή της
Οπως με τα 5μηνα η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανεργία, έτσι και με το «παράλληλο πρόγραμμα» ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην ακραία μόνο μορφή της
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο για την επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είχε εκδώσει η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη.

Μια σειρά από ΠΝΠ που περιέχονται στο νομοσχέδιο και χωρίζονται σε δύο άρθρα, αποτελούσαν άρθρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», το οποίο η κυβέρνηση επανέφερε στο προσκήνιο τώρα που εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στο Ασφαλιστικό και ανοίγει τη βεντάλια και των άλλων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Τα όσα περιέχονται στις ΠΝΠ, το νομοσχέδιο για τις οποίες έρχεται να συμπληρώσει αυτό του «παράλληλου προγράμματος», σερβίρονται από την κυβέρνηση ως «μέτρα ανακούφισης» του λαού από την πολιτική των μνημονίων που ψήφισε και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η ίδια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μέτρα διαχείρισης της ακραίας μόνο φτώχειας και ταυτόχρονα αξιοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό του λαού. Ενδεικτικά, προβλέπονται χορήγηση δωρεάν ρεύματος μέχρις ενός ορίου, επίδομα σίτισης και στέγασης.

Προσπάθεια αντιπερισπασμού

Το ΚΚΕ από την αρχή έχει κάνει σαφές ότι ψηφίζει «παρών». Οπως παρατήρησε χτες ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης,«η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι μέσω των ΠΝΠ, που περιέχουν μεγάλο αριθμό άρθρων από το "παράλληλο πρόγραμμα" του Δεκεμβρίου, έρχεται να παρέμβει σε μια σειρά από ζητήματα επιδιώκοντας - όπως λέει - την ανακούφιση του λαού».

Ωστόσο, είπε, πρόκειται για «προσπάθεια αποπροσανατολισμού, προκειμένου να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συνολικής της πολιτικής, που ξεδιπλώνεται με ομοβροντία αντεργατικών μέτρων, τα οποία αναιρούν περαιτέρω δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού μας - όσα απέμειναν δηλαδή - μέσα από την υλοποίηση όλων των προηγούμενων μέτρων και μνημονίων και πολύ, δε, περισσότερο τα μέτρα - "φωτιά" που ψήφισε με το 3ο μνημόνιο, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ».

Η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμα «να παρουσιάσει ένα δήθεν φιλολαϊκό περιτύλιγμα της βαθύτατα ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, που τσακίζει το λαό μας». Συγκεκριμένα, όπως είπε, «μέσω της ψευδεπίγραφης λογικής περί ανθρωπιστικής κρίσης, που εμπεριέχεται στα άρθρα της πρώτης ΠΝΠ, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του ταξικού χαρακτήρα της κρίσης και των επιπτώσεών της για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, την πλειοψηφία του λαού μας.

Γίνεται επίσης ένας νέος διαχωρισμός ανάμεσα στην απόλυτη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τους υπόλοιπους φτωχούς. Η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, καλώντας τους λιγότερο φτωχούς να πληρώσουν για τους περισσότερο φτωχούς, συγκαλύπτοντας ότι με τα μέτρα που παίρνονται για την εφαρμογή των μνημονίων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ φτωχοποιούνται περαιτέρω τα λαϊκά στρώματα».

Οπως επισήμανε, πρόκειται για ΠΝΠ που στην ουσία επαναλαμβάνει τα όσα προβλέπονται στο νόμο 43/2015 και τα οποία δεν ανακουφίζουν κατ' ελάχιστον ούτε τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ως παράδειγμα ανέφερε το μέτρο για το επίδομα ενοικίου, το οποίο «όχι μόνο δεν καλύπτει τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες σήμερα αλλά είναι πιο πίσω και από την αντίστοιχη παροχή που υπήρχε σε συνθήκες πριν από το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Το 2008 ωφελούμενοι από το επίδομα ενοικίου ήταν πάνω από 111.000 κόσμος. Τώρα προβλέπεται ότι θα είναι 30.000 νοικοκυριά».

Τα άλλα κόμματα

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, ο εισηγητής της, Δ. Σταμάτης, έδειξε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες ΠΝΠ, ωστόσο έθεσε θέμα συνταγματικότητας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε κοροϊδία τη διαδικασία περί αντισυνταγματικότητας και πρόσθεσε ότι «έχουν αντιστραφεί οι όροι (...) Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση έβαζε θέμα αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο και τώρα το κάνει η ΝΔ. Ο μαθητής ξεπερνάει το δάσκαλο και ο δάσκαλος επανέρχεται να ξαναπεράσει το μαθητή (...) Μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει στρατηγική συμφωνία και ο καβγάς τους γίνεται στα επιμέρους». Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας.

Από τις μέχρι χτες τοποθετήσεις των κομμάτων, προκύπτει ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή θα ψηφίσουν «κατά», ενώ η Ενωση Κεντρώων έχει δηλώσει «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ