Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρεις αξιωματικοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού

Τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχασαν χτες τη ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου του ΠΝ στο οποίο επέβαιναν, στην περιοχή της Κίναρου, νησιού στην καρδιά του Αιγαίου, ανάμεσα σε Λέρο κι Αμοργό.

Συγκεκριμένα, χτες ξημερώματα, στις 02.45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου τύπου «Augusta Bell 212» του ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16». Το αδικοχαμένο πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν οι υποπλοίαρχοι Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης με 1.300 ώρες πτήσεις) 37 ετών, Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης με 730 ώρες πτήσεις) 34 ετών, ενώ μηχανικός του ελικοπτέρου ήταν ο ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος 36 ετών. Και οι τρεις νεκροί ήταν παντρεμένοι, οι δε Κ. Πανανάς και Ελ. Ευαγγέλου με παιδιά.

Με βάση το σενάριο της άσκησης, το ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, 300 - 400 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και κρυπτόμενο πίσω από τους βράχους της Κινάρου, ώστε να μην εντοπιστεί από εχθρικά ραντάρ και να εντοπίσει εχθρικό σκάφος. Το ενδεχόμενο σύγκρουσης του ελικοπτέρου σε κάποιο τέτοιο βράχο εξετάζεται σοβαρά στο ΓΕΝ ως η αιτία της κατάπτωσής του.

Κατόπιν ερευνών που ακολούθησαν την απώλεια ίχνους, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και οι σωροί των Κ. Πανανά και Ελ. Ευαγγέλου, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση της σορού του Αν. Τουλίτση. Παραπέρα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, συστάθηκε Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχήματος.

Και νέα ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία

Στο μεταξύ, οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του ΠΝ συνοδεύτηκαν από μια ακόμα ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, καθώς η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία χαρακτήρισε ουσιαστικά παράνομες τις έρευνες του ελληνικού ΠΝ, λέγοντας ότι η ίδια δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ταυτίζει την ελληνική ζώνη Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο - όπου οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ασκούν δικαιώματα συντονισμού ερευνών - με το FIR Αθηνών. Στην ίδια NOTAM αναφέρεται ότι η ίδια η Αγκυρα έχει τα μέσα και τις ικανότητες να συντονίζει και να διεξάγει τέτοιες έρευνες στην επίμαχη περιοχή και θα συνεχίσει να το κάνει. Εξ ου και κάλεσε όσα μέσα επιχειρούν τέτοιες έρευνες στην περιοχή, να συντονίζονται από τις τουρκικές αρχές.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας, μάλιστα, έγινε την ίδια μέρα που η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συζήτησε και αποφάσισε επίσημα την ενεργό εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Αιγαίο στο όνομα του Προσφυγικού, επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτής της εξέλιξης, όπως και ότι το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Τουρκία γίνεται με ΝΑΤΟικές πλάτες.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι και η ταχύτητα με την οποία ενήργησε η τουρκική πλευρά: Μετά την απώλεια ίχνους του ελικοπτέρου του ΠΝ, η αρμόδια ελληνική αρχή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στις 4.05 τα ξημερώματα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (την Α0265/16), ενημερώνοντας ότι η ελληνική πλευρά ξεκινά επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή όπου κατέπεσε το ελικόπτερο. Μόλις μισή ώρα αργότερα, στις 4.30, η Αγκυρα απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ (την Α0701/16), με το περιεχόμενο που προαναφέρθηκε. Η δε ελληνική ΥΠΑ προχώρησε σε ανακλητική NOTAM της τουρκικής, χαρακτηρίζοντάς την άκυρη.

Παράλληλα, η Τουρκία θέτει ζήτημα και για την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16, με την οποία η ελληνική πλευρά δέσμευσε περιοχές του Αιγαίου, για την «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16». Σύμφωνα με την Αγκυρα, η περιοχή περιέχει τομείς στα ελληνοτουρκικά σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς, καθόσον - πάντα κατά την τουρκική πλευρά - δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο. Οι περιοχές που δεσμεύονται με την προαναφερόμενη ελληνική ΝΟΤΑΜ, περιλαμβάνουν περιοχές όπως Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Τήλος, Χάλκη, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, οι οποίες σύμφωνα με την Τουρκία είναι αποστρατιωτικοποιημένες και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης - άσκησης.

Οσον αφορά ειδικά την Κίναρο (όπου ζει μία κάτοικος) και την παρακείμενη νησίδα Λεβίθα, να σημειωθεί ότι η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει εκεί αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από αυτά τα δυο νησάκια, όπως υπερπτήσεις, παραβιάσεις και παραβάσεις σημειώνονται από πλευράς Αγκυρας σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζει το όλο θέμα «διμερείς διαφορές»...

  • Συλλυπητήριες αναφορές για τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου του ΠΝ έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ