Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με την τζίφρα της κυβέρνησης επισημοποιήθηκε η ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο

Δόθηκε διαταγή για άμεση ανάπτυξη της μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2, υπό γερμανική διοίκηση και με συμμετοχή τουρκικής φρεγάτας

Το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Bohn», ένα από τα σκάφη που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2
Το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Bohn», ένα από τα σκάφη που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη SNMG2
Την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα του Προσφυγικού, αποφάσισε και επισήμως πλέον η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, χτες, μετά μάλιστα από κοινό σχετικό αίτημα Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη βαθύτερης εμπλοκής του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, η οποία ανοίγει δρόμο για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα η μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), με αποστολή τη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και ανάσχεσης «παρανόμων διάπλων», σε «συνεργασία» με τις αντίστοιχες αρχές Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών».

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης, επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό θα αξιοποιηθεί ως μοχλός προώθησης μιας σειράς επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός, Φ. Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίον Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης» πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία θα παράσχουν «σημαντικές πληροφορίες» στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και άλλες αρχές.

Στη θεωρία, οι Ενοπλες Δυνάμεις κάθε πλευράς θα επιχειρούν αποκλειστικά στα δικά τους εθνικά ύδατα και όχι στα διεθνή. Κάτι που, στην πράξη, δε λέει τίποτε, εφόσον η Τουρκία γκριζάρει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όπως επιβεβαίωσε την ίδια κιόλας μέρας η τουρκική αντίδραση στις ελληνικές έρευνες εντοπισμού του ελικόπτερου του ΠΝ που συνετρίβη χτες (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2, εκτός από την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», είναι ενταγμένη και επιχειρεί και η τουρκική «Barbaros». Επομένως, με όποιο σχήμα κι αν παρουσιαστεί η όλη υπόθεση, τουρκικό πλοίο θα αναλαμβάνει επιχείρηση στο Αιγαίο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης...

Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας από την κυβέρνηση

Παρακάμπτοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε χτες ότι «σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης (...) Η απόφαση που ελήφθη, πρώτα από όλα, διασφαλίζει ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο και στην ακτογραμμή της Τουρκίας θα διασφαλίσουν ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται θα πηγαίνουν κατευθείαν πίσω στην Τουρκία».

Είχε δε την... έμπνευση, αποσιωπώντας ακόμα και την χαρακτηριστική τουρκική ΝΟΤΑΜ που είχε εκδοθεί την ίδια μέρα σχετικά με τις έρευνες εντοπισμού του ελικοπτέρου του ελληνικού ΠΝ, να ισχυριστεί ότι «από όλους τους εταίρους(σ.σ. άρα και την Τουρκία!)υπάρχει πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου. Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό» πρόσθεσε, ενώ η Τουρκία - και πάντα εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου - αμφισβητεί ακριβώς αυτό...

Η πλήρης αποδοχή και νομιμοποίηση της ενεργού στρατιωτικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο από τη συγκυβέρνηση, είχε επιβεβαιωθεί από χτες, με την κατάθεση του δικού της σχετικού σχεδίου, στο οποίο έθετε ορισμένους «αστερίσκους», οι οποίοι όπως φάνηκε και από την τελική απόφαση, δεν αναιρούσαν ούτε στο ελάχιστο τον επικίνδυνο χαρακτήρα τής εν λόγω εμπλοκής.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η ΝΔ

Χαρακτηριστική, άλλωστε, για τη στοίχιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι και η στάση που κρατά η ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε χτες τη ΝΑΤΟική εμπλοκή ως θέμα εξόχως σοβαρό. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την ανάσχεση - όπως είπε - των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας βέβαια και αυτός «αστερίσκους», ανάλογους με αυτούς της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, χαρακτήρισε μεν ανησυχητική εξέλιξη την τουρκική ΝΟΤΑΜ για τις χτεσινές ελληνικές έρευνες, ωστόσο έσπευσε ουσιαστικά να την υποβαθμίσει, λέγοντας ότι είναι γνωστή η τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Παραπέρα, έβαλε ζήτημα να μην υποκατασταθεί ο «θεσμικός ρόλος» της ΕΕ στη διαφύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, συνεχίζοντας έτσι την επικίνδυνη θεωρία περί «ευρωπαϊκών συνόρων», πάνω στην οποία πατάει και η ήδη υπάρχουσα ενίσχυση της Frontex στα σύνορα της χώρας, όσο και τα εξίσου επικίνδυνα σχέδια της ΕΕ για τη νέα «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, «επιλογής» μεταξύ των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στον «Real FM», ανέφερε μεν ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ «είναι μια αρνητική εξέλιξη», για να εξηγήσει ωστόσο στη συνέχεια ότι υπεραμύνεται της διαχείρισης του ζητήματος εντός πλαισίου ΕΕ, μέσω Frontex, υποστηρίζοντας ότι εκεί «δεν αναμιγνύεται η Τουρκία, δεν έχει κανέναν ρόλο. Ενώ μέσω του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να έχουμε συνδιαχείριση του Αιγαίου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ