Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με την τακτική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Δείγμα της «υπευθυνότητάς» της η επιμονή για επιβολή «ορίων» στις κινητοποιήσεις, για την «ανεμπόδιστη λειτουργία» της καπιταλιστικής οικονομίας

Με τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» πορεύεται στο διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ

Eurokinissi

Με τη γραμμή της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» πορεύεται στο διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ
Εμφανιζόμενη ως η «υπεύθυνη» αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει το διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να πείσει τα μονοπώλια ότι μπορεί και αύριο, ως κυβέρνηση, να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Με αυτόν τον άξονα τοποθετείται και στα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα, όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις και το Προσφυγικό.

Ενδεικτικά, σε χτεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Κουμουτσάκος, δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά να απευθύνει μήνυμα στους αγρότες ότι ναι μεν στη ΝΔ «συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία τους και κατανοούμε την αγανάκτησή τους, απέναντι σε μια κυβέρνηση που συνειδητά τους παραπλάνησε», «επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά από όλους κάποια όρια. Τα όρια που αφορούν το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανεμπόδιστη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας». Κατά τα πρότυπα, δε, της κυβέρνησης, κάλεσε κι αυτός, εκ μέρους της ΝΔ, σε «διάλογο» για να διαμορφωθεί - όπως είπε - ένα πλαίσιο επίλυσης του αγροτικού ζητήματος.

Επιπλέον, επαναλαμβάνοντας ο Γ. Κουμουτσάκος σε σημεία του λόγου του ότι η ΝΔ θα είναι «υπεύθυνη αντιπολίτευση», που θα ασκεί «παραγωγική» και «δίκαιη» κριτική στην κυβέρνηση, έκανε σαφές ότι και το Προσφυγικό«έχει εθνική διάσταση. Και σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες (...) και είναι ανάγκη να υπάρξει κοινός τόπος ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Μόνο άσκησε επιμέρους κριτική σε χειρισμούς της κυβέρνησης, στον άξονα που ακολουθεί η ΝΔ, ότι οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ένα χρόνο διακυβέρνησής τους επέδειξαν «ιδεοληψίες» και «αδράνεια, ανικανότητα, ανεπάρκεια, ανευθυνότητα».

Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να γίνει η χώρα ένας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων μεταναστών και να βγει η χώρα από τη ζώνη Σένγκεν, εξέλιξη που, όπως είπε, θα είναι «επικίνδυνη» και με «αρνητικές συνέπειες» τόσο για τη χώρα (η ανησυχία του βέβαια δεν αφορά το λαό και τους πρόσφυγες, αλλά τμήματα του κεφαλαίου που θα πληγούν, όπως π.χ. το τουριστικό κεφάλαιο), όσο και για το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ περιέγραψε σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει σχετικά ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται, μετά από αίτημά του, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα. Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει διάθεση από πλευράς Μουζάλα να παράσχει ενημέρωση στα κόμματα, και παραπέρα δεν απέκλεισε τη σύγκληση ακόμα και Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, αν φυσικά το θελήσει η κυβέρνηση. Στη συνάντηση της Δευτέρας θα συμμετάσχουν, επίσης, η συντονίστρια Αμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Β. Κικίλιας.

Την Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη, ενώ στις 15/2, καλεί σε «πρόγευμα εργασίας» τους πρέσβεις των 28 κρατών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα, για να τους επισημάνει - όπως είπε ο Γ. Κουμουτσάκος - τις διαστάσεις του προβλήματος και να παρουσιάσει τις «ελληνικές θέσεις».

Στις 18/2, τέλος, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για το θέμα με αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί, υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ.

«Ανησυχίες»...

Την ίδια ώρα, βέβαια, η τακτική της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» έχει και τα... προβλήματά της, καθώς στη ΝΔ φαίνεται να φοβούνται μια συνέχιση των αγροτικών μπλόκων, αλλά και το γεγονός ότι μετά από τα παζάρια με τους «εταίρους», η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση ένα ακόμα χειρότερο Ασφαλιστικό.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο ανησυχούν ότι θα προκαλέσει, τελικά, ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση πιθανότατα θα κληθεί να «καλύψει» η ΝΔ, σε αντιστοιχία με την ψήφιση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, προκειμένου να προχωρήσει η βασική προτεραιότητα του εγχώριου κεφαλαίου για ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» και άνοιγμα της συζήτησης για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανησυχούν στη ΝΔ ότι θα έχουν δυσκολία να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ