Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπάρχουν «σημαντικές εκκρεμότητες»

Για μια ακόμα «παραγωγική» συνάντηση μίλησε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη νέα επαφή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, ότι υπάρχουν «ανοιχτά» σοβαρά ζητήματα, τονίζοντας: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, για το αν «παγώνει» το ενδεχόμενο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο υπάρχουν τρεις επιλογές: Η μια είναι αυτή που θα εξεταστεί μετά τις οδηγίες των ηγετών (σ.σ. Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ), υπάρχει η επιλογή της Αιγύπτου, υπάρχει και η επιλογή της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνονται όλοι πολύ καλά ότι η επιλογή της Τουρκίας χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή. Αρα, οι μελέτες επικεντρώνονται στις άλλες δύο επιλογές. Και ένα από τα συμπεράσματα του διαλόγου είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τι υπάρχει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που επιτρέπουν την υλοποίηση - αν όλα τα δεδομένα το επιτρέπουν - και των τριών επιλογών. Η μια επιλογή δηλαδή δεν αποκλείει την άλλη επιλογή».

Τέλος, όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη (που αφορούσε και το Κυπριακό και για την οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση), σχολίασε πως τον τελευταίο καιρό «είμαστε σε ένα στάδιο διακίνησης ιδεών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ