Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκό «ξεσάλωμα» για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Ο λαός θα πληρώσει και το «φιλικό επενδυτικό κλίμα» που τάζει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο...

Σήμερα, Σάββατο, επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να καταδείξει την «πρόοδο» που συντελείται στα αντιλαϊκά παζάρια με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από χρονοδιαγράμματα και την πορεία εφαρμογής των «προαπαιτούμενων» μέτρων, η βεντάλια των συζητήσεων ανοίγει και για τα Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος κ.ά.), αλλά και για το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, το οποίο με βάση τις ενδείξεις θα συνδυασθεί με την εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος θα απαιτήσει την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου και, βέβαια, νέας δανειακής σύμβασης και με την πλευρά του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Παράλληλα, καθώς τα παζάρια συνεχίζονται και στο εσωτερικό του κουαρτέτου, η πορεία του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος προσλαμβάνει ακόμα πιο εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, ενώ κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι και οι «διαρροές» από το ΔΝΤ για μεσοσταθμικές μειώσεις των συντάξεων σε ποσοστό 15% και μάλιστα με κλιμάκωση που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα, εντοπίζουν δημοσιονομικά κενά και σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη του στόχου για πρόσθετες εξοικονομήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2016, θα απαιτήσει πρόσθετες παρεμβάσεις, με κατεύθυνση, βέβαια, τη μεγαλύτερη καρατόμηση των συντάξεων.

Πάντως, η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ότι οι συνομιλίες «είναι δύσκολες και θα απαιτηθεί χρόνος», δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην κλείσουν μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε χτες την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Επενδύσεις» με προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου της «Fairfax Financial Holdings», Πρεμ Γουάτσα, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης με τον Αλ. Τσίπρα και με την παρουσία 10 «κορυφαίων διεθνών funds», δηλαδή χαρτοφυλακίων και διαχειριστών κεφαλαίων που εντοπίζουν επενδυτικές ευκαιρίες για την απόσπαση κερδών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στη Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην "Grivalia", την "Praktiker" και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife».

Στο κλιμάκιο των «επενδυτών» μετείχε και ο Τζον Πόλσον, η εταιρεία του οποίου διαθέτει συμμετοχές στους τραπεζικούς ομίλους της Πειραιώς, της Αlpha, καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.

Στη συνάντηση με τους «επενδυτές», από την πλευρά της συγκυβέρνησης μετείχαν ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «αντικείμενο της συνάντησης ήταν ηπορεία της πρώτης αξιολόγησης,οαναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησηςκαι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γιαδημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος», με άξονες τη διαμόρφωση «σταθερού φορολογικού συστήματος», την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τον πολλαπλασιασμό των «επενδυτικών ευκαιριών», καθώς επίσης και την «εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα».

Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων συζητήθηκε, εξάλλου, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρό της, Β. Χόγιερ, και με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Β. Χόγιερ, η ΕΤΕΠ προχωρά στη συγκρότηση ειδικής επενδυτικής ομάδας δράσης για την Ελλάδα. Σχετικά με το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ» σημείωσε ότι πολλά έργα στην Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο συνέντευξης σε ξένους ανταποκριτές και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό, βέβαια, με τα διαθέσιμα στους επενδυτές «αναπτυξιακά εργαλεία» (νέος αναπτυξιακός νόμος, προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20, «πακέτο Γιούνκερ» κ.ά.).

Οπως τόνισε, για την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης», η συγκυβέρνηση εστιάζει στους παρακάτω 8 «βασικούς άξονες»: Αγρο-διατροφή, βιοεπιστήμες - Υγεία - φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Ενέργεια - περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, υλικά - κατασκευές, τουρισμός - πολιτισμός - «δημιουργικές βιομηχανίες». Παράλληλα, εστίασε στην «πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς», που αποτελούν εργαλεία φτηνής χρηματοδότησης στους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στους «Financial Times», τονίζει πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πλέον με τους εταίρους μας στο συνηθισμένο καλό κλίμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 θα υπάρξει αρνητική μεταφερόμενη επίδραση στο ΑΕΠ, ενώ «συνολικά και υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς» ενδέχεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί στα δύο τελευταία τρίμηνα.

Με τη στήριξη του ΣΕΒ

«Τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζουν να προκύπτουν από αδικαιολόγητα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και χαμηλές ηλικίες συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων», τονίζει στο μεταξύ ο ΣΕΒ, σε νέα παρέμβαση μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου» του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την «αντιμετώπιση των προκλήσεων θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο η υιοθέτηση του τρίτου πυλώνα των ασφαλιστικών συστημάτων, που δημιουργεί ατομικούς λογαριασμούς».

Πρόκειται για την ιδιωτική ασφάλιση, που ελπίζουν να αναπτυχθεί πάνω στα συντρίμμια του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ενώ βέβαια δεν είναι τυχαία η προαναφερθείσα πρόσφατη εξαγορά εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας (ΕuroLife) από τον όμιλο της «Fairfax», που βλέπει «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω κρίσης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ