Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Κόντρα για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν το «πάνω χέρι»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τηλεοπτικό χώρο ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν, όπως επιβεβαίωσαν και τα όσα διαδραματίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η εν λόγω τροπολογία αναγορεύει τη Βουλή ως υπεύθυνη για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών - με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας και απλή πλειοψηφία - υπόθεση που μέχρι τώρα καθοριζόταν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια, άλλωστε, οφείλεται και το γεγονός ότι δεν έχει προκύψει ακόμα Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΣΡ, καθώς η λίστα των ονομάτων που κατέθεσε η συγκυβέρνηση δεν εγκρίθηκε από τα άλλα αστικά κόμματα, με επακόλουθο την τροπολογία.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση της τροπολογίας, οι κοκορομαχίες σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδου και του Ν. Παππά) έφτασε και σε οξύτατους χαρακτηρισμούς. Από την πλευρά της, η ΝΔ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Το ρόλο που παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν στο τηλεοπτικό πεδίο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιβεβαίωσε έμμεσα και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος απορρίπτοντας τα περί αντισυνταγματικότητας της ΝΔ, ανέφερε ότι η τροπολογία βοηθά «να αποσυμπιεστούν τα κόμματα από ενδεχόμενες πιέσεις που ασκούνται από οικονομικά συμφέροντα»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ από την αρχή έχει αποκαλύψει ότι τα περί πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς που «συνοδεύουν» όλη αυτή τη διαμάχη, είναι προπέτασμα καπνού, ενώ σε ό,τι αφορά το ΔΣ του ΕΣΡ και την ψήφιση της τροπολογίας τοποθετήθηκε με το «παρών».

Το πραγματικό περιεχόμενο των αντιπαραθέσεων ανέδειξε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απέχει από την ψηφοφορία για τα περί αντισυνταγματικότητας «για να μη νομιμοποιήσουμε την υποκρισία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης, ότι «ενδιαφέρονται για το Σύνταγμα και τους κανόνες του, για την ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση».

Χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ προσχηματική, αφού «τόσο η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και οι ΑΝΕΛ, όσο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ουσία, ότι κουμάντο στην τηλεόραση, στην ενημέρωση κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», αναπαράγοντας την αστική ιδεολογία και συκοφαντώντας τους αγώνες και όλες «τις ριζοσπαστικές, ανατρεπτικές αντιλήψεις».

Πρόσθεσε ότι η διαπάλη «γίνεται πολύ καθαρά για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα έχουν το "πάνω χέρι" στην ενημέρωση», σημειώνοντας ότι όπως και να γίνει ο καθορισμός των αδειών, «δεν αλλάζει αυτήν την ουσία».

Επισήμανε, ακόμα, ότι οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές» είναι βαθύτατα εξαρτημένες από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αφού καθορίζονται από τα κόμματα που είναι διαχειριστές του συστήματος. Με βάση αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, γίνεται και θα συνεχίζει να γίνεται ένα ατέλειωτο αλισβερίσι και στο ζήτημα των ΜΜΕ «ανάμεσα στις κυβερνήσεις, στα κόμματα της άρχουσας τάξης και στους επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ