Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΗΠΑ
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ χτες, την ίδια μέρα με τη συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ και μία μέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιλαϊκών μέτρων πέρα αυτά που έχουν ήδη ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκεται και το ζήτημα της ποσοτικοποίησης των παρεμβάσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, όπως αυτές προκύπτουν από την «πρόταση» που έχει καταθέσει η συγκυβέρνηση.

Νέα παρέμβαση ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, τόνισε το σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη «διαδικασία των μεταρρυθμίσεων». Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαθέτει ειδική «τεχνογνωσία» σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές ανατροπές στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζ. Λιου επαίνεσε τον Ελληνα ομόλογό του και τη συγκυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν υιοθετηθεί στην Ελλάδα. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε στενή συνεργασία με τους «διεθνείς εταίρους».

Επιπλέον, με «τυράκι» τις «διευκολύνσεις» για το κρατικό χρέος, επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που αφορούν στην «ελάφρυνσή» του, «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Παζάρια με την Ευρωζώνη

Εντός Ευρωζώνης, οι διεργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο των διμερών επαφών του Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος χτες βράδυ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας), Γ. Ντάισελμπλουμ.

Για σήμερα, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι «να εφαρμοστούν τουλάχιστον οι μεταρρυθμίσεις στα πεδία του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού», αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φαίνεται να προκρίνουν τη «λύση» της κατάτμησης της επόμενης δόσης προς το ελληνικό κράτος, κατ' αντιστοιχία με την ψήφιση και εφαρμογή της επόμενης δέσμης των αντιλαϊκών μέτρων (Ασφαλιστικό, διαχείριση «κόκκινων» δανείων, διόγκωση φορολογίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, η «επιτυχής» ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή του «πακέτου» των αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την «ελάφρυνση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνονται αμφιβολίες σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η «αξιολόγηση».

Οπως ανέφερε τις προάλλες ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μόνο με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» θα αποφασίσει το Γιούρογκρουπ σχετικά με τις εκταμιεύσεις των δόσεων, καθώς και για το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους. Στη βάση των παραπάνω, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για την τρέχουσα φάση φαίνεται να επιμηκύνεται πέρα από το Φλεβάρη, όπως προβλεπόταν σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωζώνη και του ΔΝΤ επανέρχονται για διαβουλεύσεις στην Αθήνα στα τέλη της τρέχουσας βδομάδας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια, χωρίς να προσδιορίζεται ακριβής ημερομηνία.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Ευρωζώνης φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση της συγκυβέρνησης σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, στην περίπτωση που αυτές έχουν «προσωρινό χαρακτήρα». Σε αυτό το πλαίσιο, η απόσυρση του μέτρου, σε επόμενη φάση, σημαίνει την αυτόματη αντικατάστασή του, από «ισοδύναμο» μέτρο, σε βάρος βέβαια των ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή πρόταση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων προς τη συγκυβέρνηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 - 2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο τα παζάρια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ