Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κινείται πολυεπίπεδα για να εμφανιστεί χρησιμότερη στο κεφάλαιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε τρία επίπεδα απλώνονται οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη: Να αποδείξει, ευθύς εξαρχής, στο κεφάλαιο ότι είναι ο ικανότερος να προωθήσει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προς αναθέρμανση της οικονομίας του. Να στοιχειοθετήσει γιατί δεν μπορεί, έστω προσώρας, να προχωρήσει ένα ευρύτερο σχέδιο «συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στον έτερο πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος. Να ενισχύσει την εικόνα ενότητας του κόμματος και δυναμικής του ίδιου ως προέδρου του, ώστε σύντομα να εμφανίσει τη ΝΔ ικανή εναλλακτική για τη διαχείριση της αστικής εξουσίας.

Σε αυτό το μοτίβο, είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους πρ. προέδρους του κόμματος Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, για τις οποίες είπε κατόπιν ότι «έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα». Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για όσα συζήτησαν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα εν οίκω μη εν δήμω».

Πρώτα πεδία αντιπαράθεσης Ασφαλιστικό...

Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γ. Βρούτση, με τον συντονιστή ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλο, και με τον υπεύθυνο του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ, Β. Οικονόμου. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν θέματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό». Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ. Κόλλια, ο οποίος του κατέθεσε την πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε αυτό το πεδίο, και στην προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί διαφοροποιούμενη από την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και σ' άλλα ζητήματα - στα οποία ωστόσο έχει ομονοήσει ήδη από τον Αύγουστο, οπότε και ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο, χώρια το γεγονός ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση, με κορμό τη ΝΔ, πέρασε σειρά αντιασφαλιστικών μέτρων - ο Γ. Βρούτσης κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εργασίας, με αφορμή την πρόταση - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό που κατέθεσε πρόσφατα ο Γ. Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, ο Γ. Βρούτσης, υπερασπιζόμενος εκ μέρους της ηγεσίας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, σε σχετική δήλωσή του, έψεξε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «μετά από ένα μακρύ διάστημα ολιγωριών και καθυστερήσεων, κατέθεσε για το Ασφαλιστικό ένα κακέκτυπο αντίγραφο του υπάρχοντος Ν.3863/2010, γεμάτο στρεβλώσεις και μάλιστα στην πιο δυσμενή εκδοχή του, χωρίς να συνοδεύεται από οικονομικά στοιχεία, αναλογιστική μελέτη και κοστολογήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ ζητά ενημέρωση για την «προβλεπόμενη ασφαλιστική δαπάνη για το 2016 και αναλυτικά για τα επόμενα 10 έτη με ορίζοντα το έτος 2060».

...και «επενδύσεις»

Στην ίδια προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να αποδείξει στο κεφάλαιο γιατί δεν μπορεί, έστω προσώρας, να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και προς υλοποίηση της γραμμής Μητσοτάκη «αντιπολιτευόμαστε μια λαϊκίστικη κυβέρνηση που δεν στηρίζει την ιδιωτική οικονομία και πολεμά τις ιδιωτικοποιήσεις», το απόγευμα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Eldorado Gold», Πολ Ράιτ, στον απόηχο της απόφασης της πολυεθνικής να προχωρήσει σε αναστολή της «επένδυσής» της στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σημειωτέον, με αφορμή τη συνάντηση αυτή από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε ανακοίνωση όπου, στην προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί χρησιμότερη από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κεφάλαιο, τονιζόταν: «Η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη. Η ζημιά στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις (...) Οι επενδύσεις είναι το καύσιμο ανάπτυξης».

Παραπέρα, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τα ρέστα της για το κεφάλαιο, η ΝΔ υποστηρίζει πως «η ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα. Και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις. Γι' αυτό χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική η χώρα. Αυτή που η ΝΔ υπεύθυνα προτείνει».

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε μετά την προαναφερόμενη συνάντηση, εκφράζοντας και φόβους ντόπιων μονοπωλίων ότι δεν θα προσελκύσουν εδώ λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού για μπίζνες: «Στις Σκουριές η ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα (...) και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές»...

Ο Ευ. Μεϊμαράκης

Στα εσωκομματικά, να καταγραφεί η συνέντευξη που έδωσε αργά προχτές το βράδυ στο «STAR», ο ηττημένος της αναμέτρησης της Κυριακής, Ευ. Μεϊμαράκης, όπου έδωσε μια εικόνα αναμόχλευσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, μια εικόνα αντιθέσεων, όχι μόνο με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και με τους Απ. Τζιτζικώστα, Α. Γεωργιάδη και Αντ. Σαμαρά, βάζοντας, εμμέσως βέβαια, κι ένα ζήτημα πιθανών εσωκομματικών εξελίξεων στη ΝΔ αν η ηγεσία παρεκκλίνει από τις αρχές της παράταξης, με τον ίδιο να παραμένει στρατιώτης και θεματοφύλακας αυτών ακριβώς των αρχών της.

Χτες, πάντως, ο Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και πατέρα του νυν προέδρου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τον συνεχάρη για την εκλογή του γιου του και ευχήθηκε καλή επιτυχία. «Η επικοινωνία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση που διακίνησε το γραφείο του Ευ. Μεϊμαράκη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ