Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διεργασίες...

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ έχει πυροδοτήσει διεργασίες και σε άλλα αστικά κόμματα. Η χτεσινή δήλωση Γρηγοράκου περί ενδεχόμενης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, που αργότερα ανασκευάστηκε, δεν είναι απ' ό,τι φαίνεται το μοναδικό κρούσμα εκδήλωσης ...συμπάθειας προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που καλοβλέπουν μια τέτοια συνεργασία. Βέβαια, στον ίδιο το χώρο η ηγετική ομάδα αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού μάλλον κρυφοκοιτάζει προς άλλη μεριά για πολιτικές συνεργασίες. Οπως και να 'χει, πάντως, αυτές οι εξελίξεις αντανακλούν τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και το πώς κινούνται τμήματα του κεφαλαίου για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να διαμορφωθούν εναλλακτικοί πόλοι απέναντι σε αυτόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στα σκουπίδια

Παμπάλαιη τακτική: «Καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα». Ετσι και στο Ασφαλιστικό: Η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει ως επιτυχία ότι οι δανειστές έχουν δεχτεί το γενικό περίγραμμα της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης και εστιάζει την προσοχή στις «λεπτομέρειες» της διαπραγμάτευσης. Ομως, δεν είναι οι «λεπτομέρειες» που κάνουν τη διαφορά. Είναι όλο το νομοσχέδιο που είναι έκτρωμα. Ηδη οι προπαγανδιστές γράφουν ότι είναι «ευνοϊκότερο» από αυτό που ετοίμαζαν οι «προηγούμενοι». Κάποτε, όμως, αυτό το παραμύθι με τους «προηγούμενους» τελειώνει. Η κυβέρνηση συμπληρώνει ήδη ένα χρόνο θητείας. Εχει αποδεχτεί όλη την πολιτική των «προηγούμενων» και με το Ασφαλιστικό την εκτοξεύει στα ύψη. Ρυθμίσεις, που ήθελαν μια εικοσαετία να «ωριμάσουν», εφαρμόζονται άμεσα κάνοντας κι αυτόν τον Κουτρουμάνη να δηλώνει θαυμασμό για την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζεται ο δικός του νόμος. Για την εργατική τάξη πρέπει να είναι καθαρό πως στο σύνολό του το αντιασφαλιστικό έκτρωμα πρέπει να πάει στα σκουπίδια μαζί με τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης.

Εμποροπανήγυρη...

Προκλητικός ήταν ο πρόεδρος της «Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», Αντ. Λιάκος, σε συνέντευξή του χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όταν ρωτήθηκε για το πώς θα εξοικονομηθούν πόροι για την Εκπαίδευση: «Γιατί δεν αξιοποιείται λ.χ. ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, με τις σχολές να γίνονται συνεδριακά κέντρα, με μια ζώνη καταστημάτων, κινηματογράφων, εστιατορίων, χώρων άθλησης και αναψυχής;», αναρωτιέται ο Αντ. Λιάκος. Δηλαδή, η καινοτόμος λύση είναι να μετατρέψουμε τα πανεπιστήμια σε εμπορικά κέντρα! Και στην ίδια λογική συνεχίζει παρακάτω, προτείνοντας μετατροπή των ελάχιστων φοιτητικών Εστιών σε ξενοδοχεία το καλοκαίρι, ακόμα και των σχολείων σε θερινούς κινηματογράφους (!), προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους για τη λειτουργία τους... Με άλλα λόγια, να γίνουν όλες οι σχολικές δομές εμποροπανήγυρη για να συνεχίσουν να λειτουργούν...

«Στοχάζονται» την εξαπάτηση...

«Μια ομάδα νέων προτείνει αλλαγές και προβάλλει την ανάγκη δόμησης ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου». «Η κρίση και η επίδρασή της στο σχολείο και στις συμπεριφορές των μαθητών». «Μαθαίνω πώς να μαθαίνω: Από το Αναλυτικό Πρόγραμμα στις εκπαιδευτικές πρακτικές. Πώς θα αναμορφώσουμε το σχολείο;» «Η ανασυγκρότηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη λογική ενιαίου χώρου εκπαίδευσης - έρευνας». Αυτά τα ολίγον βαρύγδουπα και πολύ ενδεικτικά είναι κάποιες από τις συζητήσεις που προβλέπονται στο νέο επεισόδιο της κοροϊδίας του «διαλόγου για την Παιδεία» που έχει το όνομα «Θεματικός κύκλος συζητήσεων». Τον ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα η «Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία», η επιτροπή - απάτη που έστησε στα τέλη Δεκέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνωστή τακτική, για να βαφτίσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που είναι στα σκαριά και στην Παιδεία, με ολίγη από «κοινωνική συναίνεση» και «δημοκρατία». Αν και δεν είμαστε ειδικοί για να συμμετέχουμε στη θεματική συζήτηση «φιλοσοφικός στοχασμός πάνω στο εκπαιδευτικό πρόβλημα» (δεν είναι τρολάρισμα, υπάρχει), προβλέπουμε στα σίγουρα πολύ «στοχασμό» πάνω στο «πρόβλημα της εξαπάτησης». Την ώρα που πίσω από τα φούμαρα και τις φιέστες «διαλόγου», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «στοχάζεται» και θα υλοποιεί την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της Παιδείας με τις ανάγκες των καπιταλιστών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

1853 Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1866 Γεννιέται ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

1898 Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει τη γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

1910 Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

1919 Αρχίζουν στη Ρίγα οι εργασίες του Παλλετονικού συνεδρίου των Σοβιέτ.

1941 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Τζέιμς Τζόις.

1941 Οι Βιετναμέζοι στρατιώτες στο Ντολιόγκ εξεγείρονται κατά των Γάλλων ιμπεριαλιστών.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α' Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13-19/1/1946). Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: 1. «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ», 2. «Η δράση της ΕΠΟΝ και το πρόβλημα της ενότητας της νέας γενιάς», 3. «Η πνευματική και σωματική διάπλαση της νέας γενιάς», 4. «Εγκριση καταστατικού της ΕΠΟΝ» και 5. «Εκλογή νέου ΚΣ».

1948 Στο πλαίσιο της έντασης της αστικής τρομοκρατίας, η αστυνομία διενεργεί μαζικές συλλήψεις στην Αθήνα και τον Πειραιά (1.400) και το νομό Ηλείας (650).

1949 Επειτα από πολυήμερη σκληρή μάχη, τμήματα της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με Διοικητή τον Υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και Πολιτικό Επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, υπερνικούν διπλάσιες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και καταλαμβάνουν τη Νάουσα. Η κατάληψη της Νάουσας έπεσε σαν κεραυνός στο αστικό στρατόπεδο, ενώ ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη μαχητική και ηθικοπολιτική ανωτερότητα του Δημοκρατικού Στρατού.

1951 Η ΕΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας υιοθετεί το Πρόγραμμα με τίτλο «Ο βρετανικός δρόμος για το σοσιαλισμό», που εξέφραζε «ευρωκομμουνιστική» αντίληψη.

1953 Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

1968 Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

1971 Διακόπτονται μέσα σε βαθιές διαφωνίες οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και δυτικών εταιρειών πετρελαίου, που διεξάγονται στην Τεχεράνη. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου, που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών του «μαύρου χρυσού», απαιτούν την αύξηση των τιμών πώλησης.

1993 Πεθαίνει ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org