Τετάρτη 13 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ
Προχωρά την επέκταση του εγχώριου δικτύου φυσικού αερίου

Για το σχεδιασμό της εταιρείας ενημέρωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλός της, ενώ, σύμφωνα με όσα είπε, η ιδιωτικοποίηση παραμένει πάντα στο τραπέζι

Στην επέκταση του εγχώριου δικτύου φυσικού αερίου επικεντρώνεται η ΔΕΠΑ για το επόμενο διάστημα. Αυτά επισήμανε σε χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θ. Κιτσάκος, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διενεργηθεί προχωρημένες επαφές με τις Περιφέρειες Δ. Ελλάδας, Στερεάς και Αν. Μακεδονίας - Θράκης ώστε μέχρι το 2018 «πολύ μεγάλα τμήματα της χώρας να έχουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο».

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού θα αξιοποιηθούν, όπως είπε, διαθέσιμα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΣΠΑ και τα ανάλογα προγράμματα των Περιφερειών, ενώ στους σχεδιασμούς της εταιρείας είναι και η δημιουργία τοπικών δικτύων.

Ολα αυτά θα προχωρούν με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ παράλληλα ο Θ. Κιτσάκος δεν απέκλεισε την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, αφού με το προαναφερθέν σχέδιο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου θα αυξηθούν ο τζίρος και η κερδοφορία της, άρα και η χρηματιστηριακή της αξία και το σύνολο της αξίας της σε ενδεχόμενο πώλησής της αργότερα.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ κατέχει το 100% του ΔΕΣΦΑ (θυγατρική της εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί να πωληθεί στην αζέρικη SOCAR), ο οποίος κατέχει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ενώ κατέχει επίσης το 51% των Εταιρειών Διανομής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, που προμηθεύουν τη λιανική αγορά στις αντίστοιχες περιοχές.

Μελετούν πώς θα εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα το κεφάλαιο

Αναφορικά με τον IGB - τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου - ο Θ. Κιτσάκος εμφανίστηκε συγκρατημένος και παρέπεμψε στην ολοκλήρωση του market-test, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 22 Φλεβάρη. Για το άλλο μεγάλο έργο, αυτό της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο συνδέεται θεωρητικά με τον IGB, ήταν ακόμη περισσότερο επιφυλακτικός, καθώς, όπως είπε, και το κόστος κατασκευής του είναι ιδιαίτερα υψηλό, περί τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ μια επένδυση στο πολύ ακριβότερο LNG, συγκριτικά με το φυσικό αέριο που διανέμεται μέσω αγωγών, θα πρέπει να ελεγχθεί πολύ προσεκτικά πριν ξεκινήσει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η εταιρεία γενικά δίνει τη δέουσα σημασία στα ενεργειακά έργα διεθνούς βαρύτητας, όπως τα σχέδια για τη δημιουργία νέου ρωσικού αγωγού, ή η συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα προωθεί τα αποθέματα της ΝΑ Μεσογείου στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, όπως είπε, λόγω τεχνικών αλλά και γεωπολιτικών δυσκολιών, η εταιρεία εστιάζει στο εσωτερικό της χώρας, όπου μπορούν άμεσα να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν σειρά επενδυτικών σχεδίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδρώτας κι αίμα(2016-04-28 00:00:00.0)
Στη Σόφια υπό τις... ευλογίες των ΗΠΑ(2015-12-10 00:00:00.0)
Ο λαβύρινθος των αγωγών...(2013-07-16 00:00:00.0)
Σύνθετη και επικίνδυνη διαπλοκή(2011-03-26 00:00:00.0)
Συμφωνίες για νέες διασυνδέσεις(2009-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ