Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής

...ενώ στην Αθήνα, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ε. Μπ. Αϊντε

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ε. Μπ. Αϊντε
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που θα γίνει στη Λευκωσία στις 28 Γενάρη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χτες στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ειδική σύσκεψη για την τριμερή της 28ης Γενάρη, ενώ στις 16 Δεκέμβρη είχε προηγηθεί συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

Συνάντηση Κοτζιά - Αϊντε στην Αθήνα

Παράλληλα, «τρέχουν» οι διαβουλεύσεις και για το Κυπριακό, πάντα στο φόντο των εντεινόμενων πιέσεων από ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακά συμφέροντα για την αποδοχή ενός νέου διχοτομικού σχεδίου «λύσης», τύπου «Ανάν», ώστε να διευκολυνθούν οι μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή.

Χτες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μπ. Αϊντε, στο πλαίσιο επαφών του τελευταίου με διάφορες πλευρές και ειδικά τις λεγόμενες «εγγυήτριες δυνάμεις» (Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα). Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν «κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ» για να υποστηρίξουν πως το γεγονός ότι επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του Κοτζιά μέσα στο 2016 δείχνει «τουλάχιστον ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό» και ότι «το Κυπριακό δεν κάνει διακοπές».

Στο «τραπέζι» της συνάντησης θα βρισκόταν φυσικά το θέμα των «εγγυήσεων», για τη μετεξέλιξη των οποίων φαίνεται ότι χοντραίνουν οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά.

Υπενθυμίζουμε ότι ομολογώντας εμμέσως τις εντεινόμενες πιέσεις για «κλείσιμο» του Κυπριακού, ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», έλεγε ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ «δεν πρέπει να ξεχάσει ούτε για μια στιγμή ότι είναι εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE και οφείλει κάθε κίνησή του να αποσκοπεί στην υλοποίηση των αποφάσεών του».

Αξονες για λογαριασμό του κεφαλαίου προωθεί και η Λευκωσία

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση, από την πλευρά της, και ο Πρόεδρός της, Ν. Αναστασιάδης, συνδέουν τις εξελίξεις γύρω από την τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και με το Κυπριακό, ενώ εκτιμάται ότι τη δική τους ώθηση θα δώσουν στα παζάρια και τις ισορροπίες στην περιοχή και οι προσπάθειες «επαναπροσέγγισης» Ισραήλ - Τουρκίας, με την τελευταία να αναζητά συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να «συμβάλλει» στη μεταφορά Ενέργειας στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ταυτόχρονα, επισπεύδονται από τη Λευκωσία οι επαφές και για τη σύσφιξη της συνεργασίας με άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Ιορδανία, στο φόντο των ενεργειών για ένταξή της στο άλλο «τριμερές σχήμα», μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Το Σάββατο, θα βρεθεί στο Ισραήλ ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού, Α. Νεοφύτου, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών. Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του, θα συναντήσει και τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, με επίκεντρο την Ενέργεια αλλά και την Ασφάλεια, τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές ενισχύουν σταθερά τη συνεργασία τους.

Τέλος, σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε και γεωπολιτικά τις διμερείς και τις τριμερείς μας, ενδεχομένως και τετραμερείς μας σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ