Τετάρτη 6 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία με πατέντα

Από δυο βασικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια που κάνει να ελιχθεί απέναντι στη δεδομένη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις. Πρώτο παράδειγμα είναι το μισθολόγιο του Δημοσίου, όπου οι μειώσεις στους ήδη καταβαλλόμενους μισθούς δεν θα επιβληθούν ακαριαία, αλλά ο σημερινός μισθός θα συνεχίσει καταβάλλεται κανονικά, μέχρι να ξεπαγώσουν οι λεγόμενες «ωριμάνσεις». Από εκεί και πέρα, οι μειώσεις θα ενσωματωθούν σταδιακά, αφού στο μισθό του εργαζόμενου δεν θα προστίθενται οι αυξήσεις από τις ωριμάνσεις που κανονικά δικαιούται. Το ίδιο ισχύει και με την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους δεν θα ενσωματωθούν άμεσα, αλλά μετά από μια τριετία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, μετά το 2018 ενδεχόμενα να μην υπάρξει ονομαστική μείωση, αλλά όπως και στην περίπτωση του μισθολογίου, να μην ενσωματώνονται στο εξής οι προβλεπόμενες αυξήσεις. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση πάει να ξεγελάσει τους συνταξιούχους, τωρινούς και μελλοντικούς, ότι δε μειώνει τις αποδοχές τους. Στην πραγματικότητα, όμως, όχι μόνο διατηρεί τις αιματηρές μειώσεις της τάξης του 40% που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την τελευταία πενταετία, αλλά χειροτερεύει και τους όρους υπολογισμού και επανυπολογισμού των συντάξεων, οδηγώντας το σύνολο των δικαιούχων σε ακόμα μικρότερες αποδοχές. Αυτό, με όλα τα άλλα που προβλέπει το Ασφαλιστικό, είναι λόγος ικανός για να υπάρξει ξεσηκωμός, ώστε να απαντηθεί και η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Πού την είδε την ανευθυνότητα;

«Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος σε προχτεσινή της δήλωση για το Ασφαλιστικό και πραγματικά δυσκολευόμαστε να την καταλάβουμε. Κρίνοντας από τις δηλώσεις που έκαναν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων για το σχέδιο της κυβέρνησης, άλλο πράγμα φαίνεται. Για παράδειγμα, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι διαφωνούν με νέες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές. Ομως τις μειώσεις τις έχουν ήδη συναποφασίσει ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, οπότε «άνθρακες ο θησαυρός». Το Ποτάμι δεν προσήλθε στις συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας, λόγω ...έλλειψης σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά κι αυτό καταθέτει τον πόνο του για τη μεγαλοεργοδοσία, λέγοντας ότι «το Ποτάμι δε θα συνηγορήσει στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών». Τέλος, ο Β. Λεβέντης δεν είναι σίγουρος για το αν θα στηρίξει την κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, αλλά επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την ίδια άθλια προπαγάνδα για συνταξιούχους - ρετιρέ, για να δικαιολογήσει τα σαρωτικά αντιασφαλιστικά μέτρα. Αλήθεια, μετά απ' όλα αυτά, πού βλέπει η κυβερνητική εκπρόσωπος την «ανευθυνότητα» της αντιπολίτευσης απέναντι σ' αυτό που είναι το βασικό ζητούμενο και για την ίδια, δηλαδή την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου;

Φωνάζει ο κλέφτης!

Αφού στριμώχτηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ που αποκάλυπτε με στοιχεία το βάρβαρο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή κατέφυγε στα γνωστά σάπια αντι-ΚΚΕ των ΣΥΡΙΖΑίων. Κι όπως πήρε φόρα, είπε να παραδώσει και μαθήματα ιστορίας στο ΚΚΕ (τον βάρυναν τα πολλά τα χρόνια του αγώνα...), για να σέβεται - λέει - τα «ιστορικά έντυπα της Αριστεράς», δηλαδή την κυβερνητική «Αυγή», που χτες προπαγάνδιζε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα! Γιατί - λέει - «βαρέθηκε» από τα 18 του χρόνια έως τα 31 που είναι σήμερα (είπαμε ψημένο στην πάλη το παλικάρι) να βλέπει το ΚΚΕ στη γωνία, «να λέει τις θεωριούλες του και να μην κάνει τίποτα». «Θεωριούλες», λοιπόν, το δικαίωμα όλων στην Κοινωνική Ασφάλιση, «θεωριούλες» για τους ΣΥΡΙΖΑίους και η επιστροφή των απωλειών των ασφαλισμένων. Και «ανύπαρκτος» όποιος δε συναινεί στην αντιασφαλιστική σφαγή και πρωτοστατεί στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αλλά, όπως του απάντησε και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, πού να το δει το ΚΚΕ; Στα σαλόνια των καπιταλιστών που συχνάζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για να οργανώσουν από κοινού την κατάργηση όσων με αίμα κατέκτησε η εργατική τάξη;

Μπαγιάτικα επιχειρήματα, τρελή κερδοφορία

Σε ένα πραγματικό κρεσέντο υλοποίησης όλων των απαιτήσεων των βιομηχάνων και των λοιπών τμημάτων του κεφαλαίου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στόχος της είναι η ανάκαμψη του κεφαλαίου και των εγχώριων ομίλων από την καπιταλιστική κρίση, με ιδιαίτερο βάρος στους «δυναμικούς» και «εξωστρεφείς» - εξαγωγικούς κλάδους. Φοράει, δε, για μάσκα, ώστε να συγκαλύψει την ταξική της πολιτική, το μπαγιάτικο επιχείρημα ότι τάχα «η ανάπτυξη τους ευνοεί όλους». Πίσω από τη μάσκα, βέβαια, υπάρχει η πραγματικότητα. Χαρακτηριστικές είναι δυο ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων. Η πρώτη, από τον κλάδο των τροφίμων, λέει ότι οι εταιρείες «Chipita» και «Μύλοι Λούλη» τελικά δε θα φτιάξουν από κοινού αλλά ξεχωριστά τους αλευρόμυλούς τους... στην Ινδία. Και η δεύτερη ότι το πρώτο φορτίο του αμερικάνικου αργού πετρελαίου, μετά από 40 χρόνια περιορισμών, μεταφέρθηκε με ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο της «Ionia Management». Βέβαια, τα ρεπορτάζ ξεχνάνε να πουν ότι την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στους εν λόγω κλάδους, σε αυτές και άλλες εταιρείες, έχουν δει τα τελευταία χρόνια μόνο κατάργηση δικαιωμάτων και Συλλογικών Συμβάσεων, απολύσεις, απληρωσιά και λοιπά «καύσιμα» της τρελής καπιταλιστικής κερδοφορίας. Να πόσο μπαγιάτικο είναι το επιχείρημα ότι η ανάπτυξη είναι προς όφελος όλων: Καμία σχέση δεν έχει η καπιταλιστική κερδοφορία με την κάλυψη των διατροφικών και υπόλοιπων αναγκών του λαού, πόσο μάλλον με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1412 Γεννιέται η Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λορένης), εθνική ηρωίδα της Γαλλίας.

1449 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου στο Μυστρά.

1745 Γεννιέται ο πρωτοπόρος Γάλλος αεροναυπηγός Ζακ Μονγκολφιέ.

1821 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης, προερχόμενος από τη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Επανάστασης.

1822 Γεννιέται ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις ανασκαφές του στην Τροία και τις Μυκήνες.

1852 Πεθαίνει ο Γάλλος εκπαιδευτικός Λουί Μπράιγ, εφευρέτης του ομώνυμου συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών.

1912 Το Νέο Μεξικό, που οι ΗΠΑ είχαν αποσπάσει από το Μεξικό στον πόλεμο του 1846-1848, γίνεται η 47η Πολιτεία των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή των ιθαγενών πληθυσμών των Απάτσι, που επί 3 δεκαετίες και με αρχηγό το θρυλικό Τζερόνιμο, πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση στους νέους εισβολείς.

1919 Στο θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση. Στον «Ριζοσπάστη» της εποχής διαβάζουμε: «Με μεγάλην επιτυχίαν εωρτάσθη χθες το απόγευμα εις τα ''Διονύσια" η πανηγυρική εμφάνισις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος. Από ενωρίς ήρχισεν αθρόα η προσέλευσις του κόσμου. Οι εργάται, οι άνθρωποι του λαού, προσήρχοντο κατά κύματα προς την πλατείαν του Συντάγματος πολύ προ της ωρισμένης ώρας». Η συγκέντρωση άνοιξε με τη «Διεθνή».

1929 Ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιεί πραξικόπημα και εγκαθιδρύει δικτατορικό καθεστώς.

1939 Γεννιέται ο μεγάλος τεχνικός του σοβιετικού ποδοσφαίρου Βαλερί Λομπανόφσκι.

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στην Αράχοβα.

1948 Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προτρέπει τον Πρόεδρο Τρούμαν να στείλει στην Ελλάδα στρατεύματα και να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για να καταστείλει την «κομμουνιστική εξέγερση» και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

1951 Εως και 1.300 άοπλοι πολίτες σφαγιάζονται στην επαρχία Γκάνγουα από τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις ως «ύποπτοι» για συνεργασία με τον Κορεατικό Λαϊκό Στρατό (Πόλεμος της Κορέας).

1986 Κύλινδρος πυρηνικού υλικού εκρήγνυται σε εγκαταστάσεις της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ. Ενας εργάτης έχασε τη ζωή του κι άλλοι εκατό τραυματίστηκαν.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Ντίζι Γκιλέσπι.

2002 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Ανδρέας Φραγκιάς.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ